Dernekten ´ormana ağaç önerisi´

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Anadolu Sığla Ağacı (Günlük Ağacı)´ndan müteşekkil bir orman oluşturulmasını önerdi.

GÜNCEL 16.05.2020 14:18:38 0
Dernekten ´ormana ağaç önerisi´

Hatay Tabiatı Koruma Derneği, Hatay Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Kırıkhan´ın Haceraslı (Çiloğlan) mevkiinde ülkemize ait olmayan istilacı bir tür olarak nitelendirebilen, üretim amaçlı kesilen okaliptüs ağacını, mevcut ağaçlandırma sahasında yeniden dikmenin hem ekolojik açıdan hem ekonomik açıdan hem de sosyal açıdan sorunlu gözüktüğünü ifade etti.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, öneride bulunduğu yazılı açıklamasında şunlara yer verdi: 'Geçmişte sıklıkla bataklık kurutmak amacıyla ülkemize Avustralya´dan getirilen bu tür yıllar içerisinde kısmen kağıt sanayinde de kullanılmış olmakla birlikte günümüzde hemen hemen bu iki fonksiyonunu da yitirmiştir. Şu an ülkemizde plantasyonlar şeklinde kurulu okaliptüs ağaçlandırma sahalarında ciddi su stresi baskıları yaşanmakta olup, ayrıca bu sahalarda rekreatif faaliyetler de gerçekleştirilememektedir. Sonuç olarak, bu plantasyon sahaları hem orman işletmelerine sıkıntı yaratmakta, hem de yöre halkı bu alanlardan faydalanamamaktadır. Bunun yerine, bahsi geçen sahada ülkemize ait endemik bir ağaç türümüz olan ve maddi-manevi anlamlarda eşsiz değerlere sahip Anadolu Sığla Ağacı (Günlük Ağacı)´ndan müteşekkil bir orman oluşturulmasını tavsiye etmekteyiz. Öncelikle böylesi bir ağaçlandırma çalışması sonucu okaliptüsün yerine getirdiği düşünülen ekolojik fonksiyonlar daha fazlasıyla karşılanacaktır. Bu ormanlardan elde edilen bir tür reçine olan sığla yağı, yüzyıllardır hem orman köylülerinin ana geçim kaynağı ve temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamada önemli roller üstlenmiş hem de zaman zaman uluslararası ölçekte güçlü bir ekonomik ürün olmuştur. Şu an yağın kilosu iç pazarda yaklaşık olarak bin lira civarından satılmaktadır. Yağın üretimi sırasında kabuktan geriye kalan bölüm ise tütsü olarak yakılan buhur (günlük) olarak adlandırılan bir ürün olup, bu ürünün ekonomik değerinin yanı sıra kadim kültürümüzde eşsiz manevi bir değeri söz konusudur. Bunun yanında son yıllarda arıcılık sektöründe sığla poleni ve propolisi aranılan eşsiz ürünlerden biri olma özelliği de sergilemektedir. Anadolu Sığla Ormanları´na ilişkin ilginç bir diğer özellik ise dünyada özellikle Uzakdoğu´da uygulanan bir sağlık turizmi yöntemi olan Aroma Terapi Ormanı-Orman Banyosu kavramının bu ormanlara da uygulanabilme potansiyelinin bulunmasıdır. Sığla ağacının bünyesinde bulunan çeşitli kimyasal özellikler neticesinde özellikle çeşitli yaşlanma hastalıklarının (Alzheimer, Parkinson, Demans vs.) tedavisinde ve sporcu direncinin güçlendirilmesinde orman içerisinde yapılacak birkaç saatlik yürüyüş ve dinlenme (orman havasının solunması) sonrası önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Böylesi büyük bir öneme sahip olan Anadolu Sığla Ağacı´ndan oluşturulacak orman dokusu sadece ülke çapında değil, dünya ölçeğinde de ses getirecek olup, Hatay ilimize dolayısı ile Kırıkhan´a eşsiz bir artı değer katacaktır.'


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00