https://iskenderundh.saglik.gov.tr adresinde yer alan sunumda "2012 yılında hastanemiz A bloğunda yapılan Deprem Dayanıklılık Testi raporu olumsuz gelmiştir" denmesine rağmen yoğun bakım üniteleri ve servisleriyle kullanılıyordu.
Sadet Berkyürek/İskenderun
"Deprem Dayanıklılık Testi raporu olumsuz gelmiştir” denilmesine karşın İskenderun'da hizmetin sürdürüldüğü hastane çöktü, hastalar ve sağlık çalışanların enkazdan kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde İskenderun’da yıkılan binaların arasında kamu binaları da bulunuyor. 55 yıldır hizmet veren İskenderun Devlet Hastanesi A blok ile Maliye binası da depremde yıkıldı.
Çok sayıda binanın yıkıldığı İskenderun merkezde hizmet vermekte olan ve 1968 yılında SSK hastanesi olarak açılan, 1992 yılında kapasitesi arttırılan ve 2005 yılında ise İskenderun Körfez Devlet Hastanesi olarak hizmet vermeye başlayan bina 7.7’lik depremde yıkıldı. Servis binalarının çöktüğü hastanede çok sayıda hasta ve sağlık çalışanı da göçük altında kaldı.
Arama kurtarma ekipleri depremden 8 saat sonra ancak ulaşabilirken, ilk müdahale hasta ve sağlık çalışanlarının yakınlarının yanısıra gönüllülerin çabasıyla sürdürüldü. Enkaz altından kurtarılan depremzedeler Yeni Devlet Hastanesi, kentte özel hizmet veren Gelişim ve Palmiye hastanesinin yanı sıra yakın ilçe ve illere de sevk ediliyor.
İste o sunum!
İskenderun Devlet Hastanesi’nin resmi internet sitesinde yer alan ’Hastane Tanıtım Sunusu’nda sinanın depreme dayanıksızlığı vurgulanarak ihtiyaçlara dikkat çekiliyor. Sunumda şu ifadelere yer veriliyor:
“≈ 1.000 yatak kapasiteli tek yerleşke içerisinde yeni hastane binası en acil ihtiyaç olarak görülmektedir.
a. 2012 yılında hastanemiz A bloğunda yapılan “Deprem Dayanıklılık Testi” raporu olumsuz gelmiştir.
b. A blok fiziki olarak eski olup 4-6 yataklı koğuş tipi odalar bulunmaktadır.
c. Acil servis, yataklı servisler, poliklinikler, yoğun bakımlar, özellikli birimler açılarından her 2 bina da ihtiyaca cevap verememektedir.
d. 2 ayrı yerleşke bölünmeye yol açmakta, sevk ve idare açısından ekstra yük getirmektedir.
e. 2 ayrı yerleşkede personel optimizasyonu sağlanamamaktadır.”
Foto: Sadet BERKYÜREK
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55