İskenderun´da yaşayan diş hekimi Ali Kemal Koç, ağış yapısı ve dişlerin varlığının konuşma ve sesi de etkilediğini belirtti.
Akın Bodur/İskenderun
Diş hekimi Koç, 'Dişlerin varlığı veya yokluğu, ile ağız ve çene yapısı, konuşmayı, sesi etkiliyor. Özellikle ön dişler, bazı sesleri çıkarmayı etkiler ve bunun yokluğu de ses ve konuşmayı etkilemektedir. Tedavi gören dişler ve diş yapımı da başlangıçta seste farklılık yaratmaktadır, ancak bu zamanla düzelir' dedi.
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle her çarşamba düzenlenen ´geleneksel çarşamba sohbeti´nin konuğu olan 13 yıllık diş hekimi Ali Kemal Koç, mesleğinin zor ve yorucu olduğunu, istenmeden yapılamayacak meslekler arasında yer aldığını belirterek, 'Diş hekimliği, bilgi satılan değil, üzerinde çalışılan bir meslektir' değerlendirmesini yaptı. Diş hekimliğinde iş bulma sıkıntısının olmadığını, para kazanıldığını ama gelirin de beklentiyle ilişkili olduğunu kaydetti. Hekimlerin, genellikle dişleri çekmemeye ve onları kurtarmaya çalıştığını belirten Koç, diş çekiminin, son aşama olduğunu anımsattı.
Stres, dişi de etkiliyor
Birçok insanın dişlerini sıkıp, gıcırttığını anlatan Koç, 'Stres, sıkıntı, yaşamdan kaynaklı sorunlarla ilişkili olarak insanların dişleri sıkması, dişlerin aşınmasını getirir. Bunun çözümünde asıl iş tedavi değil, dış sıkmanın, gıcırtmanın bırakılmadır. Çünkü, bu başka sıkıntılara da yol açabilir' diye konuştu. Katılımcıların sorularını yanıtlayan ve bazı konularda önerilerde bulunan diş hekimi Ali Kemal Koç, bir soru üzerine diş kayıplarında kayıptan çok, kayıp nedeninin önemli olduğunu söyledi. Koç, tedavilerde kemik younluğuna göre ilaç kullanması gerektiğini, bazı ilaçların kullanımında tedavi için müdahale edilemediğini ve diş çekimi yapılamadığını, kemik yoğunluğu ilacının kullanımında mutlaka hekime danışmak gerektiğini kaydetti. Her hastada tomografi ve film çekimi kullanılmadığını, bazı kişilerde bunların kullanımının sakıncalı olabileceğini belirten Koç, bir başka soru üzerine uzun vadede yayarlı olan implantın da ihtiyaç olması halinde yapılabileceğini, bir kişide üst çeneye en fazla 6-8 implant, alt çeneye ise 6 implant yapılabileceğini kaydetti. Sağlık Bakanlığının özel diş merkezlerindeki tedavi ve bakıma katkı vermediğini anlatan diş hekimi Koç, sorular üzerine diş minesinde aşınma varsa nedenini bulmak ve önlemek gerektiğini, her 6 ayda bir diş kontrolü yapılmasını da ifade etti.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55