Diyabet hastalığı psikolojiyi etkiler mi?

Klinik psikolog Gamze Uygun Ekenel, diyabeti psikolojik, sosyal ve fizyolojik süreçlerin tam orasında yer alan bir hastalık modeli olarak tanımladı.

SAĞLIK 29.01.2022 12:01:47 0
Diyabet hastalığı psikolojiyi etkiler mi?

İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun Ekenel, diyabet hastalığında psikolojik desteğin önemli olduğunu söyledi. Gelişim Hastanesi´nden yapılan yazılı açıklamada, Psikolog Gamze Uygun Ekenel´in diyabet hastalığına ilişkin değerlendirmesine yer verildi.

Diyabet hastalarında; depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları, şizofreni, demans ve cinsel işlev bozuklukları sıkça görüldüğünü aktaran Ekenel, “Diyabet hastalarında öfke bir anksiyete belirtisi olarak diyabetiklerde sık rastlanan bir bulgudur ve özellikle de glikoz düzeyi yükseldiğinde ortaya çıkmaktadır. İlerlemiş diyabetlerde sürekli insülin kullanımı kişiyi diğerlerinden farklı olmak algısıyla rahatsız edebilir. Kişiyi bir çeşit yetersizlik, yardımsızlık ve eksiklik duygusuna itebilir. Biyolojik açıdan bakılırsa, insülinin ardından kan şeker düzeyinde oynamalar olur. Eğer kişi insülini düzensiz kullanıyorsa bu oynamalardan dolayı da ruhsal bir gerilim hissedebilir” dedi.

Diyabetin diğer bir komplikasyonu ise cinsel işlev bozukluğunu da aktaran ekenel, şunları kaydetti: “Cinsel işlev bozukluğu nedeniyle kişi yetersizlik hisseder, partneriyle uyuşmazlıklar yaşar, depresyon, paranoid bir takım düşünceler vb. psikiyatrik sorunlar bunun alışılmış sonuçlarıdır. Son zamanlarda cinsel işlev bozukluğunun sadece erkeklerde değil kadınlarda da ortaya çıktığına dair bazı ipuçları vardır. Diyabet hastalarında ilaç tedavisinin yanında, kognitif davranışçı tedavi yöntemi ile psikoterapi de ciddi olumlu sonuçlar vermektedir. Psikoterapi, depresyona, anksiyeteye, yaşam kalitesine, tedaviye uyuma da büyük yardım sağlamaktadır. Bu nedenle bir uzman desteğine başvurulmalıdır.”

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

  • BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13