´Diyalog yok´

´Diyalog yok´

Nar, üzüm, hurma gibi onlarca meyve yetişiyor. Meyve sayısından çok daha fazla da yetişen sebzeler var.

Akın Bodur/İskenderun

Çok değil, İskenderun´dan 20 dakikalık uzaklıkta bulunan ve Belen´in bir anlamda yaylalarından sayılan Benlidere mahallesi, tarımda üretim yerlerinden biri. Ancak üretici de bir o kadar sıkıntılı.
Belen´in Benlidere mahallesinde üreticilik yapan İlyas Kılıç, kimsenin üreticiyle ilgilenmediğini, sorunlarını çözmeye çalışmadığını, üretim ve pazarlama sorunlarıyla başbaşa bırakıldıklarını söyledi.
Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin geleneksel Çarşamba Sohbetleri´nin konuğu olan üretici İlyas Kılıç, Benlidere mahallesinin çok verimli topraklara sahip olduğunu, çok çeşitli sebze ve meyve yetiştirildiğini olduğunu ama susuzluk çektiğini ifade etti. Kırsalda insanın yaşamının, eğitim, sağlık ve ekmeğini kazanmasının zorluklarla olduğunu ve hep sorunlarla karşı karşıya kaldığını anlatan Kılıç, 'Kırsalda üretimin maliyeti de ağır. Oysa doğal üretim yapılıyor. Ancak pazarlayamıyoruz. Pazarlama sıkıntımız var. Tarım Müdürlüğünde, başka kurumlarda üreticiyle ilgilenen mühendisler var. Niçin mühendislerimiz var? Onlar niye maaş alıyorlar? Ve niye ilgilenmiyorlar? İhtiyacımız olan çok şey var. Biz, bizi doğru yönetsinler istiyoruz. Yetiştirdiğimiz ekinlerin faydasını görmemiz için elimizden tutulmasını gerekir. Görevlilerden destek bekliyoruz. Bilen kişiler bize sahip çıksın. Yanımıza gelip ´sıkıntınız var mı?´ diyen bile yok. Ama, seçim dönemlerinde oy için gelen çok oluyor. Vicdan bu mu? Bize sevginiz bu mu?' diye konuştu. Kılıç, 'Eksiklerimizi, hatalarımızı bize izah etsinler. Etsinler ki biz de bunları öğrenip, imkanlarımız ölçüsünde bunları gedermeye çalışalım. Ama bilen kişilerle hiçbir diyalogumuz yok' dedi.
Benlideresinde sulu tarım olduğu kadar, susuzluk nedeniyle susuz tarımın da yapıldığını belirten Kılıç, sondaj maliyeti kadar elektrik giderlerinin de yüksek olduğunu, çiftçinin bu yükün altından kalmakadığını belirtiyor. Bahçesine 500 metreden sondaj ve motorla taşıdığı su için yılda 500 lira dolayında elektrik faturası ödediğini anlatan Kılıç, üretim maliyeti ile satış bedeli birbirine çok yakın olan çiftçinin bu bedelin altından kalkmakta zorlandığını kaydetti.
Çok eski yerleşim yerlerinden olan Benlideresi´ne 1961´de iyi bir yol yapıldığını, bunun dışında HBB tarafından şimdilerde yeni çalışmaya başlandığını anlatan üretici İlyas Kılıç, HBB ile Belen Belediyesi arasındaki çekişmenin kendilerini de olumsuz etkilediğini, oysa olması gerekenin halka hizmet için iki belediyenin sırt sırta vermesi olduğunu ifade etti.
Birbuçuk yıl önce satın aldığı bahçe üzerine Benlideresi´ne yerleşen kitapçı Kemal Düz de, bölgeye önceleri birçok yetkilinin geldiğini duyduğunu ancak son zamanlarda bunların gelip gitmediğini bildiğini söyledi. Benlideresi´ned ağaçların susuzluktan kuruduğunu anlatan düz, su sorununun önemli düzeyde olduğunu ve bölgenin sahipsiz bırakıldığını belirtterek, 'Üretim var ama pazarlama sorunu da var. Yetiştirilen ürünleri muhafaza edecek soğuk hava deposu da yok' değerlendirmesini yaptı.



Anahtar Kelimeler: Diyalog

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

Kaledibi'nde 2B çalışması

İskenderun'da DEAŞ operasyonu

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

Yükleniyor

  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00