DNA kalıntıları uluslararası dergide

DNA kalıntıları uluslararası dergide

Hatay´dan akademisyenin de yer aldığı arkeolojik kazılarda bulunan iskelet DNA´larında yapılan çalışma, tıp dergileri arasında yer alan Cell´de yayımlandı.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akar´ın da arasında bulunduğu bilim insanlarının ortaklaşa yaptığı bir araştırmanın sonuçları, Cell dergisinde yayımlandı. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika´daki araştırma enstitüleri ve üniversitelerin işbirliğinde gerçekleşen çalışmanın çoğunluğunun Aççana Höyügü ile Anadolu, Doğu Akdeniz ve Kafkaslardaki çeşitli yerleşim yerlerinde açığa çıkarılan yaklaşık 3.500 yıllık insan iskeleti DNA´larında gerçekleştirilen genom çalışmasında, günümüzden 4.200 yıl önce iklim dengesizlikleri nedeniyle yaşanan felaketler ve sonrasında yaşanan göçlere bağlı gen hareketliliğinin izleri konusunda çok önemli bulgular ortaya koyduğu belirtildi.

MKÜ´den yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi: 'Çalışmanın en ilgi uyandıran bulgularından biri, Aççana Höyük´te bir kuyunun dibinde bulunan ve yaklaşık M.Ö. 1550´lere tarihlenen bir kadın iskeleti genetik profilinin, Orta Asya´daki Tunç Çağı popülasyonlarıyla benzerlik göstermesinin ortaya çıkarılması oldu. Bu sonuç, Tunç Çağı´nda ticaret, göç ve siyasi antlaşmalar kapsamındaki evlilikler gibi bağlamlarda insan hareketliliğinin tahmin edilenden çok daha geniş bir coğrafyaya yayıldığına işaret ettiği ortaya konuldu. 2003 yılından bu yana Açcana Höyükte Prof. Dr. K. Aslıhan Yener başkanlığında devam eden çalışmalar 2020 yılı itibariyle üniversitemiz Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Akar´ın kazı başkanlığı altında üniversitemiz bünyesinde sürdürülüyor. Bu kapsamda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ortaklığıyla TÜBİTAK´a önerilen ´Holosen Boyunca Yaşanan İklim Değişikliklerinin Amik Ovası´ndaki Jeolojik ve Arkeolojik İzleri´ başlıklı proje TÜBİTAK tarafından yüksek puanla desteklenmeye uygun bulundu. Bu proje ile Amik Ovası´nda insanlık tarihinin son 10 bin yılı içerisinde yaşanan iklim değişikliklerinin sosyal ve siyasal düzlemdeki etkilerinin araştırılarak kuraklık gibi doğal afetlerin geçmiş topluluklar üzerindeki yansımalarının açığa çıkarılması hedefleniyor.'



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    37,92% -0,16
  • EURO

    42,53% 2,23
  • GRAM ALTIN

    3848,85% 2,24
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,90