Akın Bodur/İskenderun
Doğu kiliselerinin katolik ve ortodoks cemaatı Paskalya Bayramını önceki akşam ve dün kutlarken, diğer kiliseler ise bu hafta sonu kutlayacak. Paskalya Bayramı kutlaması, kiliseler arasında her yıl bir hafta olmak üzere üç haftaya kadar farklılık oluyor ve daha sonra kutlama günü eşitleniyor. Paskalya Bayramına katılanlar, bayramın simgesi olan yumurtaları tokuşturdu.
Diğer kiliseler hafta sonu kutlayacak
Paskalya, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi ve Katolik Kilisesi önceki gün, Anadodolu Episkoposluğunun bulunduğu İskenderun Katedralinde da dün düzenlenen ayinle kutlandı. Paskalya´ya katılanlar, barış için dua edip, mumları yaktı.
Mumlar ve dualar, barış için
İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde Ermenice yapılan Paskalya ayinini yöneten papaz Avedis Tabeşyan, Türkçe yaptığı vaaz sonrası, kilise avlusunda cematıyla renklere boyanmış yumurtaları tokuşturdu ve barış, huzur için dua etti.
İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Garbis Kısadur, 'Paskalya´yı doğu kiliselerinin katolik ve ortodoksları (Rusya-Mısır arasındaki kiliseler) kutluyor. Diğer kiliseler haftaya kutlayacak. Paskalya, Mesih İsa´nın (Hz. İsa) yeniden doğuşunun, yeniden dirilişinin bayramıdır. Paskalya´nın ülkemize, bölgeye ve dünyaya barış ve huzur getirmesini temenni ediyoruz' dedi.
Ermeniler dün de Samandağ´ın Vakıflı mahallesindeki Meryem Ana Kilisesinde Paskalya Bayramı ve Surp Zadik Yortusunu ayinle kutladı. Bayram kutlamasına, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilsi de katıldı. Hatay´daki Rum ortodokslar, Doğu kiliselerine bağlı olmasına karşın, Paskalya´yı İstanbul´daki Fener Rum Patrikhanesi ile aynı dönemde, hafta son kutlayacak.