Payas´ta düzenlenen açılış törenine HBB Başkanı Lütfü Savaş, HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden, HBB Su ve Kanalizasyon İşleri (HATSU) Genel Müdürü Mehmet Çaparali, HBB Özel Kalem Müdürü Ceyhun Cevrioğlu, HBB Fen İşleri Daire Başkanı Nihat Tazearslan, HBB Muhtarlar Daire Başkanı Durmuş Yıldırım, Payas Belediyesi eski Başkanı Öztürk Çolak, CHP Payas İlçe Başkanı Rafet Özkaya da katıldı.
Altgeçidin maliyeti 4.2 milyon lira
Açılış töreninde konuşan HBB Fen İşleri Daire Başkanı Nihat Tazearslan, 'HBB olarak yapılan Şehit Uzman Çavuş Yetkin Erşan Altgeçidi 420 metredir. Altgeçitte toplam dört şerit bulunmakta. Maliyeti 4 milyon 200 bin liradır. Altgeçidin çevresindeki 5 kilometrelik alanda peyzaj çalışması yapıldı. Payas´ta HBB tarafından 22 kilometre sathi kaplama, 14.2 kilometre beton asfalt, 2 adet menfez, şu ana kadar 80 bin metrekare parke imalatı gerçekleştirdik. 8 ayrı mezarlığın çevre düzenlemesi yapıldı. Atatürk Caddesi kaldırım çalışmalarını tamamladık. 7 okulun onarımını yaptık. Payas Sanayi Sitesi´nin asfalt ihalesini gerçekleştirdik. Payas sahilini 3 yıldır düzenli olarak temizliyoruz. Payas İsale Hattı ve Şebeke Anaboru Yenileme inşaatı işi gerçekleştirilmiş olup 1 milyon 50 bin liraya mal oldu. Bu kapsamda 1.480 metre içmesuyu borusu yenilendi. 4.500 metre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı imalatı gerçekleştirilmiştir. Toplamda 13 bin metre içmesuyu şebekesi döşendi. İlçede 2 bin 592 kanalizasyon ve 6 bin 473 arıza onarımı yapıldı ve vatandaşın sıkıntıları giderildi' dedi.
Törende konuşan ve ´çok nazik, kritik ve stratejik bir coğrafyada yaşıyoruz´ diyen HBB Başkanı Savaş da, 'Her mevki ve makamdaki insanın ülkesine şehrine ve insanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Bizler ve bu ilde yaşayan kanaat önderiyim diyen herkesin şapkasını önüne alıp buna göre bir davranış sergilemesi gerekir. Yakın coğrafyamızda yaşananları doğru sentezleyip doğru fikirler alarak yolumuza devam etmeliyiz. 2014 yılında zor şartlarda bir seçim geçirdik. Mütevazi şartlarda bir avuç arkadaşımızla yola çıktık. Rabbimin katkısı ve Hatay halkının teveccühü ile bu şehir bize teslim edildi. Halkın bize olan güvenini boşa çıkarmamak için kul hakkı yemeden insanlarımıza, ibadet niyetiyle hizmet ediyoruz. O dönemde seçimlerde halkın iradesini daha görmeden bu şehrin en önemli kavşak noktalarından birini yıkan halkın ulaşımını sıkıntıya sokan kendilerini bu şehrin sahibi zanneden eski milletvekilliği ve bakanlık yapmış bu kişilere yıllarca hiç dur diyen olmadı. Biz zor şartlar altında bu şehrin sahibi oldukları zannedenlerin karşısına çıktık. 30 Mart akşamı Allah bize nasip etti. Yıkmaya, kırmaya, insanları ezmeye gelmedik. Hatay halkına hizmet etmeye geldik. Bir gün hizmet edemeyecek duruma, sizin önünüzde başımızı eğecek duruma gelirsek, ´Allahaısmarladık´ demesini biliriz. Antakya Belediye Başkanlığında da, Büyükşehirde de önce belediye başkanlığı sonra devlet adamı kimliğimle en son olarak da siyasetçi kimliğimle Hatay´a çalıştık. Bu coğrafyada her gün siyasetle yatıp kalkmak demek, önce Hatay´a sıkıntı çektirmektir sonra da Türkiye Cumhuriyeti´ne zarar vermektir. O dönemde başımıza talihsiz bir olay geldi ve bir kardeşimiz şehit oldu. O gün hemşehrilerimize söz verdik Payas halkı kabul ederse buraya bu kardeşimizin adını vereceğiz. Sizin de isteğiniz ve bizim de söz verdiğimiz gibi bu köprüye Şehit Uzman Çavuş Yetkin Erşan adını verdik. Payas´a hayırlı olmasını dilerim' diye konuştu.
CHP Payas İlçe Başkanı Özkaya ise altgeçide Şehit Uzman Çavuş Yetkin Erşan´ın adının verilmesinden memnuniyeti duyduğunu ifade etti ve Payas´ın daha yaşanabilir bir şehir olması yolunda çalışma yapan Hatay Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.
Payas Belediyesi eski Başkanı Öztürk Çolak da, açılışta değerlendirmelerde bulundu. Çolak, “Yıllar sonra ilçemizin gündeme gelen sorunlarını dile getirmek ve Büyükşehir Belediye Başkanımızdan sorunlara çözüm bulmasını istemek için karşınızdayım. Birkaç gündür Payas´ta, içme suyuyla ilgili sorunlar tartışılıyor. 1989 yılında belediye başkanlığı yaptığım dönemde, ilçenin su sıkıntısı vardı. Yapmış olduğumuz çalışmalarla ilçede su sıkıntısı bırakmadık. Payas´a yetecek miktardaki suyu, kuyulardan ve Dörtyol´dan şebekelerimize akıttık. Ancak çalışmalar o günün nüfusuna göre yeterliydi. Başkanlık dönemimde meclis üyeleri arkadaşlarımla dağları gezdik ve neticede ilçenin ihtiyacına uygun suyu bulduk. Ancak programa girdirmemiz şimdiki kadar kolay değildi. Payas´ın içme suyu ve kanalizasyonunun yapılması konusunda fakülte hocam Onur Kumbaracı beyin Bayındırlık Bakanı olmasının ardından ricalarımız üzerine programa alınarak gerçekleştirildi. Bugün kavgası verilen bütün suyu ve kaynakların Payas´a gelmesini sağladık Çalışmalar yapılırken iki farklı müteahhit değiştirdik. Bunun nedeni ise isale hattının ve depoların yapımı sırasında çok kırdılar ve tamamlayamadılar. En sonunda da terör nedeniyle devlet müteahhite işi bıraktırdı. Bunlara rağmen görev sürem sona ermeden isale hattı ve depoların yapımının yüzde 60´ı tamamlanmıştı. Devlette devamlılık esastır' diye konuştu. Günümüzde Payas Belediyesi´nin mevcut tesisleri kullanmak yerine başka kişilere para ödeyerek hizmet satın aldığını ifade eden Çolak, şunları söyledi: 'Benim kurmuş olduğum parke tesislerini, kiraya verip bu kişilere parke döşettiriyor. Belediye olarak kendi imkânlarıyla bu tesisi çalıştırıp, kente hizmet etmek dururken, asfalt şantiyesi, kompresör, beton santrali çürüyor ve Payas en ufak hizmeti parayla satın alıyor. Peki, bu tesisler neden yapıldı? Bunun hesabını Payas halkı sormalıdır. Ben sizlere bunu hatırlatıyorum ve Payas halkının artı değerleri dururken, Payas´a gelecek hizmetlerden birileri para kazansın diye peşkeş çekiliyor. şte bu peşkeşe dur demek için Lütfü Savaş ile el ele biz Payas´ı en güzel şekilde imar edeceğiz.'
Çolak, Payas Çayı´nı geçtikten sonra 600 metre hat döşenerek Payas´ın içinden geçen demiryolunun tamamen kaldırılabilineceğini ve olası kazaların önlenip, çirkin görüntünün de ortadan kalkabileceğini de belirtti.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01