Dörtyol´da, 263 bin metreküp depolama alanına sahip olan FSRU gemisinin, dünyanın en büyük FSRU (yüzer depolama gemisi-tesisi) olduğu açıklandı. 345 metre uzunluğu ve 55 metre genişliği ile dünyanın en büyük FSRU gemisi günlük maksimum 20 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip bulunuyor. Bir depo LNG ile Türkiye´nin yüzde 20 günlük doğalgaz ihtiyacı karşılanıyor. Yüzen fabrika özelliğini taşıyan gemi için özel iskele inşa edildi. Dörtyol BOTAŞ Terminalinin deniz kıyısına LNG taşıyan, FSRU gemilerinin yanaşabilmesi için 2.2 kilometre uzunluğunda iskele yapıldı. Dünyanın 14 ülkede 29 FSRU gemisi bulunduğu açıklandı.
Törende konuşan Albayrak '2017 yılını enerji alanında büyük başarılar ile rekorlara imza atarak başlattık. 2018 yılında daha çok çalışacağız sözü vererek başladık. Geçen yıl İzmir Aliağa´da Türkiye´nin ilk FSRU terminalini hizmete aldık. Türkiye´nin ikinci FSRU terminalini hizmete alıyoruz. Dünyanın en büyük depolama kapasitesine sahip tesisimiz çok önemli bir konuma sahip. Dünyadaki standartların bir hayli üstündeki bu tesis. FSRU sayesinde, gaz için binlerce kilometrelik boru hatları kurmadan, tüketim merkezlerine yakın yeni giriş noktaları oluşturuyoruz. Böylece doğalgaz üretim ve yatırımda, taşıma maliyetleri ile birlikte, işletme kayıplarını da minimuma indiriyoruz. Mevcut sisteme kısa sürede entegre edebilen FSRU tesisleri, arz güvenliğimize de önemli bir esneklik kazandırır. Bu tesis yarın bir gün bir sıkıntı olduğu zaman, gemimiz yüklenecek Trakya´da, Ege´de hizmete girecek. Bir gün içinde. Enerji üretimi ihtiyacı noktasında çok kıymetli bir yatırım' dedi.
Amaç, tüketimin yüzde 20´si depolama
Tüketim zamanlarındaki mevsimsel dalgalanmaların, ya da jeopolitik risklerden kaynaklı kesintilerin önüne geçmiş olunacağınıanlatan Albayrak, şunları söyledi: 'Doğalgaz arz güvenliğimizi teminat altına alacak bir diğer husus, güçlü bir depolama alt yapısının kurulması. Silivri ve Tuzgölü depolama tesislerinin yaklaşık 3.5 milyar metreküp depolama tesislerini, geçtiğimiz yıl anons edip devralmaya başladığımız yeni fazlarla, 2023 yılından önce 10 milyar metreküpün üzerine çıkarıyoruz. Amacımız yıllık doğalgaz tüketimimizi, en az asgari, yüzde 20´sini depolayarak kısa süreli arz güvenliğimizi teminat altına almak. Bu amaçla 2016 başında, 34 milyon metreküp olan günlük LNG´den gazlaştırma kapasitemizi, 2016 sonunda yüzde 88 artış ile, 64 milyon metreküpe çıkardık. 2017 yılında da 117 milyon metreküpe ulaştırarak. İki yıl gibi kısa sürede kapasitemizin üç katının üzerine çıkacağız. Sisteme gaz giriş kapasitesinin 2015 sonunda tüm sistemdeki 190 milyon metreküpü, 2016 sonunda 210 milyon metreküpü, 2017 sonunda 288 milyon metreküpe çıkardık. Eski dönemlerde yoğun tüketimin olduğu, 250 milyon metreküp tüketimin olduğu, en pit zamanlardaki rakamın yaklaşık yüzde 20´sinin üzerinde.
10 ilin ihtiyacını karşılayabilecek
Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Orhan Karasayar, Mehmet Öztürk, Adem Yeşildal, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, kaymakamlar, belediye başkanlarının da katıldığı açılışta konuşan Hatay Valisi Erdal Ata da, ülkemizin doğal gaz arz güvenliğini garanti altına alma çalışmaları kapsamında BOTAŞ Dörtyol yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (fsru) tesisinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Hâlihazırda birçok açıdan önemli bir merkez olan İskenderun Körfezi, ülkemizin doğal gaz depolama kapasitesini artıracak ve bunu gerektiğinde yeniden gazlaştırarak şebekeye verip dağıtacak olan bu tesisle birlikte, enerji alanında da özel bir konuma sahip olacaktır. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) tesisleri, boru gazı arzının talebi karşılayamadığı dönemlerde kurtarıcı olabileceği gibi Türkiye´nin uzun vadede enerji merkezi olma vizyonuna belki de sabit boru hatlarından daha fazla hizmet edecek tesisler olacaktır. Bu anlamda gelecek için önemli bir yatırım da sayılabilecek olan bu tesis, ayrıca ülkemizin güney bölgesinden tek giriş noktası olması nedeniyle de önem arz etmektedir' diye konuştu. Ata, şöyle konuştu: 'Azami kapasitede çalıştığı zaman bölgenin (10 ilin) gaz ihtiyacını karşılayabilecek olan bu tesisin kazandırılmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. İlin sahip olduğu lojistik avantajları göz önüne alındığında Dörtyol´da, Doğalgaz, LNG, LPG ve benzeri tüm yakıt türleri ile akaryakıt tesislerini de içine alacak bir organize sanayi bölgesinin kurulmasının daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Dörtyol yüzer depolama ve gazlaştırma terminali, Dörtyol´u ülkemizin önemli enerji merkezlerinden biri yapabilecek bir OSB´nin ilk adımı olmasını temenni ediyorum.'
Bakan Albayrak, vali Ata ve beraberindekiler butona basarak tesisi hizmete aldı.
Hatay Valiliğini ziyaret eden Albayrak´ı, vali yardımcıları ve müdürler tarafından karşıladı. Valilik Şeref Defterini imzalayan Albayrak, daha sonra vali Ata´nın makamına geçti ve Ata´dan bilgi alıp, sohbet etti.
Zeytin dalı harekatı kapsamında İskenderun, Reyhanlı ve Kırıkhan´a atılan roket ve havan topu üzerine şehit olan asker ve sivillerin ailelerine taziye ziyaretinde de bulunan Albayrak, partisi AKP´nin Hatay il başkanlığını ziyaret etti ve 4Gençlik Buluşması´na da katıldı.
9549,89%1,94
34,53% 0,00
36,23% 0,66
2964,23% -1,36
5031,94% 0,00