Dörtyol’da İlk Kurşun etkinlikleri başladı

Dörtyol’da İlk Kurşun etkinlikleri başladı

8. İlk Kurşun Kültür-Sanat ve Turunçgil Festivali etkinlikleri, Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un atılışının 104. Yılı münasebetiyle İlk Kurşun Korteji ile başlatıldı.

Hatay’ın Dörtyol İlçesinde Atatürk Parkı meydanında Cuma günü saat 13.30 ‘da başlayan ve protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrencilerin katıldığı kortej yürüyüşü, Anaokulu öğrencilerinin etkinlikleri ve yöresel oyunların sunumuyla sona erdi.

Numuneevler Mahallesi'ndeki pazar yerindeki fuar alanına ulaşan kortej heyeti 4 gün sürecek festivalin açılış kurdelesini kesti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmaları narenciye ödülleri ve standların gezilmesi ile devam etti.

Hedef Dörtyol mandalinası adıyla pazarlamak

Festival açılışında ilk konuşmayı yapan Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer, Atatürk’ün ‘örgütlenmemiş toplumlar kalkınamaz’ sözünü hatırlatarak kurtuluş mücadelesinde atılan ilk kurşunu ‘özgürlük kurşunu olarak adlandırdı. Seçer, kalkınmanın ve müreffeh yaşamanın lokomotifini ise demokrasinin oluşturduğunu vurguladı. Bölgede narenciye sektörünün önemli yerine de dikkat çeken Seçer, bu sektörün ekonomik ve sosyal etkinlere sahip olduğunu kaydetti. Dörtyol mandalinası olan Satsuma türünün coğrafi işareti ve marka tescilini aldıklarını hatırlatan Seçer, kent sınırları içinde yaklaşık 300 bin dönüm narenciye bahçesinin bulunduğunu ve narenciyenin işlevselliği çok yüksek bir alan olduğunu belirtti. Satsuma mandalinasını Dörtyol Mandalinası olarak pazara sunmak isteriklerini de sözlerine ekleyen Seçer, “Ülkemizde ve dünyada bu isimle pazara sunarak tanıtılmasını istiyoruz. Çünkü, bu coğrafi işaretiyle pazarlayabilirsek, şimdiki değerinden yüzde 30-40 daha yüksek değer arzedecektir. Bu yönüyle de ilçemizde her kademedekilere görev düşmektedir” diye konuştu.

Keskin: Emanete sonuna kadar sahip çıkacağız

Festival ile narenciyenin atası Dörtyol’un portakalını, narenciyesini unutturmamayı amaçladıklarını aktaran Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, “İşgal kuvvetlerine karşı bağımsızlığını önde tutup boyun eğmeyen atalarımızın direnişleriyle milli mücadelenin ilk kurşununu atarak Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar mücadele eden Atatürk ve silah arkadaşlarının bu emanetlerine sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi. Keskin, festivalin 2012 yılında başlattıklarını, bundan sonraki yönetimlerin de sürdürmelerini istedi.

Kaymakam Ergün: Festival Dörtyol’a yakışıyor

Dörtyol Kaymakamı Aydın Ergün, Dörtyol’un simgeleyen şeylerin başında vatanseverlik, kahramanlık duygusu, hissi, adanmışlığı ve gerçekleştirilmişliğinin geldiğini belirtti. Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretinin de burada verildiğini ifade eden Kaymakam Ergün, ilk kurşunun atıldığı gün adına başlatılan festivalin yine bölgenin önemli üretim kollarından narenciye ile birleştirilmiş olmasına ve Dörtyol mandalinasının önemine işaret etti. Şair ve edebiyatçılarıyla da Dörtyol’un verimli ortamına dikkat çeken Kaymakam ergün, “Kültür, sanat ve narenciyeyi kapsayan ve Türkiye’nin kurtuluş savaşında işaret fişeğinin atıldığı 19 Aralık’la entegre olan 4 günlük bir festival Dörtyol’a yakışıyor. Atatürk’ün kızkardeşi ve arkadaşlarının uzun yıllar Dörtyol’da yaşadığına dikkat çekerek ilk kurşunun burada atılmasının kritik önemini işleyen çalışmaların da etkinlik kapsamına alınmasını öneren Kaymakam Ergün, Dörtyol mandalinasının fideden dikimine pazarlanmasına kadar süreçlerin bilimsel çalışma sonuçlarının da bu festival etkinlikleri ile birleştirilmesini istedi.

Festivalin açılışında narenciye yarışmasında mandalina, portakal ve altıntopta dereceye girenlere ödülleri verildi.

Festivalin ilk gününde şef Damla Kabal yönetimindeki Dörtyol Musiki Cemiyeti konserinin ardından Atiye, sahne aldı. Festivalin ikinci gününde ise İlyas Öztürk ile Tuğçe Kandemir sahne alacak.

Etkinlikler yemek yarışması ile başladı

8. İlk Kurşun Kültür-Sanat ve Turunçgil Festivali etkinlikleri kapsamında Ödüllü Yemek Yarışması’nda katılımcılar kentin yöresel yemekleri toga, ekşili çorba ile ıspanaklı kömbe kategorilerinde ter döktü. Yemeklerin lezzeti, görünümü ve kıvamı ile sunumlarının ele alındığı değerlendirmelerin ardından birinci olan yarışmacılara 14 parça eletkrikli set, imincilere buharlı ütü, üçüncülere şarjlı süpürge ile tüm katılımcılara günün anısına katılım belgesi verildi.

Yemek yarışmasının toga kategorisinde birinci Ruhan Vural, ikinci Zeynep Arıcan, üçüncü Dilek Çıplak, ekşili çorba kategorisinde birinci Sermin Göksu, ikinci Deniz Özer, üçüncü Fatma Şahiner, ıspanaklı kömbe kategorisinde birinci Rukiye Ceylan, ikinci Figen Ceylan, üçüncü Hanife Kaynar oldu.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    9903,27%5,30
  • DOLAR

    39,75% -0,37
  • EURO

    46,61% -0,59
  • GRAM ALTIN

    4196,93% -0,08
  • Ç. ALTIN

    6656,45% -1,25