DOWN SENDROMU

Fizyoterapist Fatma Güven, down sendromunu anlattı. Fatma Güven, “Biz bu günü onlarla farklı kıldık. Unutmayın dünya farklılıklarla güzel ve onların sevgisi tüm dünyaya yeter” dedi.

GÜNCEL 21.03.2019 09:35:38 0
DOWN SENDROMU

Bir kromozom anomalisi durumu olarak Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. Fizyoterapist Fatma Güven, down sendromunu anlattı. Fatma Güven, “Biz bu günü onlarla farklı kıldık. Unutmayın dünya farklılıklarla güzel ve onların sevgisi tüm dünyaya yeter” dedi.

Bugün dolayısıyla Fatma Güven´in kaleme aldığı yazısı şöyle:

“Down sendromu, genetik bir farklılık bir kromozom anomalisidir. Normal bir insanda bulunan kromozom sayısı 46 iken down sendromlu bireylerde bu sayı 47´dir. Down sendromu, kromozom hastalıkları içerisinde en fazla görülen sendromdur. Görülme sıklığı 800 ila 1.000 çocukta 1´dir.
En güzel benzerlik onlarda.
Down sendromlu bireylerin kendilerine has belirgin fiziksel özellikleri vardır. Bunlar; ufak yassı kafa, kısa boyun ve geniş ense, yassı burun kemeri, yukarı doğru çekik ve birbirinden ayrık gözler, kısa ve tombul parmaklar ve en önemli olan benzerlik de avuç içerisinde normalden daha derin olan tek çizgidir.
Eşlik eden farklı sorunlar olabilir. Bazı down sendromlu bireylerde sendroma bağlı sağlık problemleri görülebilir. Bunlar; görme ve işitme bozuklukları, doğuştan gelen kalp problemleri, bazı solunum sistemi problemleri ve tiroid problemleri olabilir. Bu gibi sağlık sorunları onları akranlarından fiziksel ve bilişsel olarak geriye atabilir bu yüzden ´erken teşhis` önemlidir
Erken müdahele ve özel eğitim es geçilmemeli
Down sendromlu bireylerde erken eğitimin önemi artık herkes tarafından kabul edilmiş ve gerekliliği kanıtlanmış durumdadır. Öncelikle eğitimin önünü kesebilecek problemler ortadan kadırılmalıdır. Sendroma eşlik eden sağlık problemi varsa önlem alınmalı. Gerekli fizik tedavi seansları onların akranları ile aynı dönemde kaba ve ince motor becerilerini geliştirmelerini sağlar. Aynı zamanda özel eğitim öğretmeni ve çocuk gelişim uzmanı tarafından değerlendirilmeler ve planlamalar yapılmalı. Unutulmalı ilk eğitim ailede başlar ve uzmanlar onların destekçileridir.
En farklı gün
Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı ve biz bu günü onlarla farklı kıldık. Unutmayın dünya farklılıklarla güzel ve onların sevgisi tüm dünyaya yeter.”

Anahtar Kelimeler: DOWN SENDROMU

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

  • BIST 100

    10358,50%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94