Dr. Kara: Uyku apnesini ciddiye alın

Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, uyku apne sendromu belirtisi olan kişilere mutlaka polisomnografi testi uygulanması gerektiğini belirtti.

SAĞLIK 11.12.2020 17:06:05 0
Dr. Kara: Uyku apnesini ciddiye alın

Uyku apne sendromunun hayatı tehdit eden birçok hastalığa yol açtığına dikkat çeken İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, uyku apne sendromunu uyku sırasında solunumun bir süreliğine durması olarak tanımladı.

Uyku Apnesi Nedir?

Uzm. Dr. Kara, “Uyku apne sendromu, son zamanlarda popüler olan ciddi bir rahatsızlıktır. Hem beyin damar hastalıkları, hem de kalp hastalıklarına neden olabilen uyku apne sendromu; diyabet, tansiyon, kalp damar hastalıkları, obezite kadar önemli sağlık sorunu ve ciddi bir risk faktörüdür. Gece, ani ölüm sebebine yol açabilen uyku apne sendromunda farkındalık çok önemlidir. Uyku apne sendromunu basit bir horlama, nefes durması ya da çok iyi uyku olarak düşünmemek ve ciddiye almak gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Uyku Testi (Polisomnografi) Nasıl Yapılır?

Polisomnografi yani uyku testinin, uyku anında ortaya çıkan durumların değerlendirilmesi için uygulandığını belirten Uzm. Dr. Atilla Kara, “Uyku testinin amacı; uyku bozukluklarının nedenleri hakkında bilgilerin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Uyku testi, hastanede kurulan özel bir uyku laboratuvarında, gece gerçekleştirilmektedir. Uyku testi anında hastanın; beyin dalgaları, göz hareketleri, solunumu, kalp elektrosu, kasların aktivitesi ölçülmektedir. Çıkan sonuca göre hastaya teşhis konarak, tedavisine başlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Hangi Şikâyetlere Uyku Testi Yapılır?

Uyku laboratuvarlarında en sık uygulanan testler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Atilla Kara, “Uyku laboratuvarlarında; uyku bozuklukları, gündüz uyku hali, uykuda nefesin kesilmesi, huzursuz uyku, horlama ve uyku apnesi şikâyetlerine yönelik test yapılmaktadır” dedi.

HBB'den grevdeki işçilere destek

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

68 konuta 'boşaltın' tebligatı

Öğrenciler, öğretmenlerini istedi

Zirai don, üreticiyi etkiledi

"Taş ocağı istemiyoruz"

Katledilen kadınlar için sessiz oturdular

Meslekte 30 yılı doldurdular

Belen Erasmus ekibi Portekiz kursuna katıldı

Dik, Footvolley başkan yardımcı

“Deprem sonrası şiddet arttı”

Yayman, yeniden baş temsilci

  • BIST 100

    10980,98%0,47
  • DOLAR

    40,89% 0,04
  • EURO

    47,78% 0,17
  • GRAM ALTIN

    4392,60% 0,28
  • Ç. ALTIN

    7051,98% 0,00