Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, hükümetin 14 şeker fabrikasını özelleştirme kararına itirazda bulunarak, “Piyasayı ele geçirecek Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ile bunu ihtiva eden ürünler, ülkemizde gıda terörü yaratacak, şeker pancar?
Sadet Berkyürek/İskenderun
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, 14 şeker fabrikasının satış kararının Türkiye´de yüzde yüz yerli ve milli olan şeker pancarı üretimini ve bu üretime bağlı sanayiyi ortadan kaldıracağını belirtti. Dudu, kararın emperyalist ülkelerin kartelleri üzerinden piyasayı ele geçirecek Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ile bunu ihtiva eden ürünlerin, Türkiye´de gıda terörü yaratarak şeker pancarı üretimini yok edeceği uyarısında bulundu.
Nişasta Bazlı Şeker içeren paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların tüketiminin çocuklar başta olmak üzere tüm toplumda obeziteyi arttıracağına yönelik uzman uyarılarını da hatırlatan Milletvekili Dudu, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk´in nişasta bazlı şekerin, diyabet, kalp-damar, böbrek hastalıkları ve kanserle ilişkisi konusundaki değerlendirmelerini hatırlattı. TBMM Başkanlığı´na sunduğu ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan tarafından yazılı yanıt isteyen Dudu, soru önergesinde
NBŞ´li ürünleri kantinlerde yasaklar mısınız?
Dudu, Bakan Demircan´a şu soruları yöneltti: “Pancardan üretilmiş şeker yerine NBŞ ihtiva eden paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların (gofret, sakız, soğuk çaylar vb.) okul kantinlerinde satışını yasaklamak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği yapmayı düşünür müsünüz? Aşırı tuz tüketiminin azaltılması mücadelesinde yapıldığı gibi Sağlık Bakanlığı olarak; Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği içinde bir kampanya başlatarak; annelerin NBŞ hakkında bilinçlendirilmesini sağar mısınız? NBŞ ihtiva eden ürünlerin reklamlarının azaltılması için girişimlerde bulunur musunuz? Amerika´nın Kaliforniya eyaleti, San Francisco ve Berkeley şehirleri ile Meksika´daki gibi NBŞ ihtiva eden ürünlere ek vergiler koyarak, tüketimini dizginlemeyi ister misiniz?”
9863,27%1,88
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2957,36% 0,48
4831,50% 0,59