Dünya Engelliler Günü

Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, farkındalık amacıyla kutlandı.

İskenderun/SES
Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen ve engelli bireylere yönelik toplumsal farkındalığın artırılmasını, engelli kardeşlerimizin yaşam standartlarının iyileştirilmesini hedefleyen Dünya Engelliler Günü, engelli hak ve sorumluluklarının hatırlanması açısından oldukça önemli bir gün olarak biliniyor. 
İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) de konferans ve spor müsabakası düzenlendi. Engelsiz Dünya Federasyonu Genel Başkanı Serhat Gökpınar “Engellilerin Kariyer Süreçleri” adlı konferans verdi. İSTE Açık spor Kompleksinde İskenderun Goalball Görme Engelliler Takımı ile İSTE öğrencileri arasında bir Goalball müsabakası düzenlendi. Türkiye Engelliler Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Liginde mücadele eden İskenderun Engelliler Basketbol takımı sporcuları Dünya Engelliler Günü kapsamında Atatürk anıtına çelenk sundu ve saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşını okudu. Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyesi Necmi Demir de porculara hediye verdi. Hassalı iş insanı Sabit Eren, Dünya Engelliler Günü kapsamında Hassa ve Payas'ta 30 engelliye birer adet tekerlekli sandalye hediye etti. Payas Belediye Başkanı Bekir Altan'ın da katıldığı törende konuşan Payas Engelliler Derneği Başkanı Ersin Karakuş, "Geriye dönüp baktığımız zaman sorunlarımızın yok denecek kadar azaldığını görüyoruz. Bu konuda bizler kendimizi çok şanslı görüyoruz" değerlendirmesini yaptı. Kültür Merkezinde kurdukları “Engelsiz Sanat Atölyesi” ile kişileri sanatla buluşturmak ve eserlerini sergileyerek gelir imkanı sağlayacak bir ortam oluşturmayı amaçladıklarını belirten Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz da "Bizim için birlikte yaşamaya, birbirimizi sevmeye, toplum içerisinde birlik olmaya engel yok" açıklamasını yaptı.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, her sağlıklı insanın da engelli adayı olduğu gerçeğinin unutulmamasını anımsattığı güne ilişkin mesajında şunlara yer verdi: "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, düsturuyla hareket eden devletimiz; engelli vatandaşların sosyal hayatın içerisinde etkin olarak yer almaları, günlük yaşama engelsizce katılmaları, toplumla bütünleşmeleri, fırsat eşitliğine sahip olmaları için çok ciddi temel   düzenlemeler yapmış ve hayata geçirilen sosyal politikalar vesilesiyle engelli vatandaşlarımızın çok daha kapsamlı hizmetlerden istifade edebilme imkânı sağlanmıştır. Özellikle son yıllarda spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına kadar hemen her alanda önemli başarılara imza atan engellilerin bu azim ve özgüvenleri her türlü takdiri hak etmektedir."
Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu da "Reyhanlı Belediyesi olarak engelli insanlarımızın sorunlarının çözümünü önceliklerimiz arasında gören bir anlayışla, onların her konuda yanında olmaya ve hayatlarını kolaylaştırmaya gayret ediyoruz. Engelli vatandaşlarımız için fiziki engelleri kaldıracak yatırım, hizmet çalışmalarını hayata geçirirken, kalplerdeki, zihinlerdeki engelleri yıkacak toplumsal faaliyetlere de ağırlık veriyoruz" açıklamasını yaptı. Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın ise "İnanç ve azimleri ile spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına kadar hemen her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimize atfedilen bugünde engelli yurttaşlarımıza ve onların ailelerine sağlık, mutluluk ve huzurlu bir yaşam diliyorum" değerlendirmesinde bulundu. Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Defne İlçe Başkanı Nidal Hüzmeli de "Dünya Engelliler Günü, engelli bireylere yönelik toplumsal farkındalığın artırılarak engellilerimizin hayat standartlarının iyileştirilmesinin hedeflendiği ve engelli hak ve sorumluluklarının hatırlanması açısından da büyük önem arz eden bir gündür. Ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve başarısı için spor, kültür, bilim, sanat, siyaset, eğitim ve iş dünyası da dâhil olmak üzere yaşamımızın her alanında ülkemize ve bütün insanlığa örnek olacak başarılara imza atan engellilerin bütün zorlukları aşarak elde ettikleri bu başarılar, kuşkusuz her türlü takdire şayandır. Bizler, her konuda engelli kardeşlerimize hizmet etme anlayışını benimseyerek onları mutlu ve memnun etmeye, onları hayatın her sahasına dâhil ederek yaşamlarını kolaylaştırmaya büyük önem veriyoruz" açıklamasını yaptı.


 



Anahtar Kelimeler: Dünya Engelliler

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00