Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, bu yıl yaşanan 105 yangından 90´ının Hatay´da meydana geldiğini belirterek, ”Duvar bittikten sonra Suriye´den bizim tarafımıza yangın geçme riski azalacak' dedi.
Burak Milli/Arsuz
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, 26 Temmuz itibariyle bu yıl sorumluluk bölgesinde 105 yangın olayının yaşandığını belirterek, 105 yangının 90´nın Hatay´da meydana geldiğini söyledi. Altındaş, Suriye ile Türkiye arasında inşaatı devam duvarın ise Suriye´den sıçrayan yangıların önemli ölçüde önünü alacağını kaydetti.
Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay illerinin tamamı ile Adana ilinin bir kısmını kapsayacak şekilde yapılanan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü´nce Hatay ili başta olmak üzere bölgede yaşanan yangın ve yapılan müdahalelerle ilgili Arsuz´da bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, bir soru üzerine, ”Duvar bittikten sonra Suriye´den bizim tarafımıza yangın geçme riski azalacak' dedi.
Her yıl Suriye tarafından yangınların Türkiye´ye sıçradığını belirten Altındaş, Yayladağı ve Samandağı ilçelerinde bulunan ekiplerin gerekirse hava araçlarını kullanarak etkin bir şekilde yangınlara müdahale edildiğini söyledi.
Türkiye´de 12 tane yangına hassas bölge müdürlüğünün bulunduğunu ifade eden Altındaş, Orman Genel Müdürlüğü´ne bağlı 28 tane bölge müdürlüğünün bulunduğunu hatırlattı.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak donanım ve yangınlarla ilgili yazılı olarak istatistik bilgileri de paylaşan Altındaş, teknolojinin son imkanlarını kullanarak orman yangınlarına hem havadan hemde karadan müdahale ettiklerini belirtti.
Bölge müdürlüğü olarak 520 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 27 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 5 greyder ve 5 treylerin kara gücü oluşturduğu bilgisini veren Altındaş, Arsuz ve Dörtyol ilçelerinde konuşlu su atma özelliği taşıyan helikopter ile Adana´da konuştu bir amfibik uçağıyla yangınlara havadan müdahale edildiğini aktardı.
Yılda 200 yangın
Öte yandan tutulan kayıtlara göre bölgede yılda ortalama 200 yangının oluştuğunu ifade eden Altındaş, ayrıca 250 civarında da kırsal alan yangınına müdahalede bulunduklarını paylaştı. Yılda 150/200 hektar ormanlık alanın zarar gördüğüne işaret eden Altındaş,yangınların yüzde 20´si ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 7´sinin kasıt, yüzde 5´inin yıldırım düşmesinden kaynaklı, yüzde birinin kaza ve yüzde 67´sinin de doğrudan insan faktörü olduğunu açıkladı.
Bu yıl 26 Temmuz itibariyle bölgede 105 yangın hadisesinin yaşandığını aktaran Altındaş, bu yangınlarda yaklaşık 90 hektar alanın zarar gördüğünü ve bunların 50´sinin örtülü yangın olduğunu bildirdi. 105 yangının 90´nın da Hatay ilinde meydana geldiğini ifade eden Altındaş, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
2016 yılında 232 yangın hadisesi
Geçtiğimiz yıl bölgedeki orman yangınlarına ilişkin bilgileri de paylaşan Altındaş, çıkan 232 yangında 315 hektar alanın zarar gördüğünü ve bu yangınların 108´inin Hatay´da meydana geldiğini aktardı. Bu yangınlara müdahalede 62 yangın havuzu ve 200 baraj-göletten faydalandıklarını açıklayan Altındaş, yanan alanları bir yıl içerisinde ağaçlandırdıklarını kaydetti. Daha sonra basın mensuplarına yangında kullanılan araçlar tanıtılırken, ardından helikopterle havadan Hatay´ın ilçeleri gösterildi.
Düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınları Müdahale Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, Dörtyol Orman İşletme MüdürüAbdulsamet Doğar, Antakya Orman İşletme Müdürü Ömer İnal ve helikopter ekibi katıldı.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55