Nesrin Geyik/İskenderun
SMMM Odası İstanbul Şube Başkanı Yücel Akdemir´in de katıldığı ve seminerde TÜRMOB eğitmeni İnci Şalcı, kentteki mali müşavirler ve muhasebecileri bilgilendirdi.
TÜRMOB Eğitmeni Şalcı, seminerde, e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-uygulamalarda gelir kaydı, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzları hakkında bilgi verdi. Şalcı, 'Muhasebeciler artık bir çok verileri elektronik ortamda tutmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda da bu işlerin dijital ortamda yapılması da kaçınılmaz olacak. Sistem üzerinden tutulan defter ve kayıtların muhafaza yükümlülüğü başkanlığa ait. Başkanlık, mükellef meslek mensubu ya da meslek odası tarafından girilen kayıtları ve bu kayıtlardan hareketle oluşan defterleri elektronik ortamda muhafaza edecek ve mükelleflerin kullanımına hazır hale getirmeleri gerekmektedir” dedi. Seminerin açılışında konuşan SMMM Odası İstanbul Şubesi Başkanı Akdemir de 'Mesleğimizde 30. yıla giriyoruz. 30. yıla girerken gelecek ile ilgili endişelerimiz, umutlarımız var. Geçmiş 30 yıla dönüp baktığımızda geldiğimiz noktada sürekli aynı konuları söylüyoruz ve çözdüğümüz söylenemez. Mesleğimizde dört temel konuyu sayın deseler bize, genelde ´tahsilat, haksız rekabet, angaryalar ve beyanname süreleri´ diyoruz. Eğer gereken tedbirleri almazsak 30 yıl sonra yine aynı şeyleri konuşuruz. Dünya farklı bir noktaya gidiyor. Mesleğimizde ülkede ve Avrupa´daki konular belli. Bunlar teknolojideki iyileştirme, siber güvenlik, sanal para ve big data temel konuları konuşuyor. Bizde de bunlar konuşuluyor. Teknolojik dijitalleşme başladı bu mesleğimizi çok yakından ilgilendiriyor. Bizler bu teknolojiyi yakından takip etmek durumundayız. Artık bir çok işlerimiz bu teknolojik veriler üzerinden yapılmakta' diye konuştu.
Seminerde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatını almaya hak kazanan Mustafa Kolağasına dbelgesini odanın eski başkanı Alaaddin Özbülbül verdi.
9660,53%1,16
34,59% 0,13
36,29% 0,82
2982,40% -0,75
4956,70% -1,49