Tarih: 21.04.2020 18:20

Eczaneden maske dağıtımı başladı

Facebook Twitter Linked-in

 

Türk Eczacılar Odası ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle devletin halka dağıtacağı ücretsiz maskelerin dağıtımına Hatay´da da başladı. 20-65 yaş arasındaki yurttaşlar, kentlerdeki herhangi bir eczaneye başvurarak TC numaraları ile ücretsiz 5 adet maskesini almaya başladı. Ancak, maskelerin dağıtımı TİTCK verilerine girişi yapılan veya cep telefonlarına mesajla kod gelenler maskelerini alabiliyor. Maskelerin eczanelerden dağıtımı ile sosyal mesafenin korunamadığı veya kapalı yerlerde ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımı zorunlu olması nedeniyle maske bulamayan yurttaşlar için önemli bir katkı olacak. Eczaneden dağıtılan ücretsiz maskeler 5 tek kullanımlı maskeleri oluşturuyor. Devletin yurttaşlara verdiği ücretsiz maskelerin Hatay´da dağıtımına dün başlandığını ifade eden İskenderun´daki Songül Eczanesi sahibi Songül Kerimoğlu, paketlerde 5 adet maskenin bulunduğunu belirtti. Kendisine ilk etapta 100 kişilik maske geldiğini anlatan Kerimoğlu, 'Bu 100 maskenin dağıtımı yapıldı ve artından 200 kişilik maske daha geldi. Maske dağıtımı belki eczacıların zamanını alıyor ama bu asla bir yük değil. Aksine, toplum sağlığına katkı sunuyor olmak bizlerin görevi ve bundan mutluluk duyuyoruz. Devlet bize yolladığı sürece bizler de maskeleri halkla buluşturmayı sürdüreceğiz.

Kimlere maskeler veriliyor?

Ücretsiz maske dağıtımı yapan eczacıların, kişiye gelen kodu veya TC numarasını Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) sistesine girip, yeşil ışığın yanması halinde verildiğini anlatan eczacı Kerimoğlu, 'Sistem kırmızıyı göstermesi halinde ´o kişiye ait maske dağıtım kaydı uygun bulunmuyor veya sırası gelmedi ya da şartları taşımıyor´ uyarısı görünüyor. Ancak sistem yeşili gösterdiğinde kişilere ücretsiz 5 maskeyi verebiliyoruz. Maskelerin verilmesi için bizim için mesajın gelip gelmemesi değil, TİTCK sistemine kayıtlı olup olmaması önemli. Elbetteki kişilerin 20 ile 65 yaş arasında olması gerekiyor. Bize yapılan başvurulardan yüzde 80´inde olumlu sonuç alındı ve maskeler kişilere iletildi' değerlendirmesi yaptı.

Yoğun görülen yerler açıklanmalı

Koronavirüsle ilgili sadece illerin ve vaka sayalarının açıklanmasının yeterli olmadığı görüşünde olduğunu ifade eden eczacı Kerimoğlu, 'Kentler ve kent içindeki hastalığın daha yoğun olduğu bölge, mahallelerin de bilgisinin verilmesi lazım. Bu bilginin panik havası yaratmadan, insanların bilgilenmesi ve daha dikkatli olması, önlem almalarını sağlamak için verilmesi gerekli olduğunu düşünüyorum. İnsanları önlem almaya çağırarak bu bilginin verilmesi gerektiği kanısındayım. Ayrıca, hastalıkla ilgili de daha fazla ve ayrıntılı bilgi verilmesi lazım. Çünkü, bu hastalık sadece solunum sistemini, akciğeri değil, başka organları da etkiliyor. Bu konuda ayrıntılı bilgilendirmek de çok önemli' dedi.

'Plazma alımı zorunlu olmalı'

Ülkemizde yapılan testlerde ortalama yüzde 10 dolayında vaka görüldüğünü ifade eden Songül Kerimoğlu, hastalığın etkilediği birçok bilim insanının yaşamını yitirdiğini anımsatarak, hastalığın tedavisinde plazma alımının zorunlu hale gelmesi gerektiğini savundu. Ülkemizde ve farklı ülkelerde birçok canın hastalığa yenildiğini, çok sayıdaki değerli insanın yaşamını yitirdiğini anlatan Kerimoğlu, 'Hastalıkla mücadele veren profesörlerimiz yaşamını yitirdi. bir profesörün yetişmesi kolay mı? Koronavirüs atlatmış hastalardan plazma alımı yapılarak, başka hastaların iyileşmesine katkı sunmak zorunlu olmalıdır. Çünkü bu bir pandemi (salgın) durumu ve ortada mücbir bir sebep bulunmaktadır.Bu koşullarda plazma alımı kişinin kararına bırakılmamalıdır. Kaç hekim, profesör, insan can verdi. Bunları kurtarabilmek, kişinin keyfine bırakılmamalı' açıklamasını yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —