Eğitim-Sen Şube Başkanı Ünsal, hem yüz yüze eğitim hem de uzaktan eğitim için gerekli hazırlıkları tamamlanmamış olmasını eleştirdi, bunun salgın riskinin daha da büyümesine neden olacağı uyarısında bulundu.
KESK´e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, sürecin başından itibaren eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini ısrarla vurguladıklarını, uzaktan eğitimin var olan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini belirtti. Yüz yüze eğitime geçilmesi için salgının belirli oranda bastırılması, okullarda sağlık riski oluşmasını engelleyecek gerekli tüm önlemlerin alınmasını ve okulların tam güvenli olarak açılması ısrarını sürdürdüklerini kaydeden Ünsal, tüm uyarılara rağmen yüz yüze eğitim için de, uzaktan eğitim için de gerekli hazırlıkların yapılmamasını eleştirdi.
“Önlemsiz her adım riskleri arttıracaktır”
Sağlıkla ilgili gerekli önlemlerin alınması için gerekli adımlar atılmadan, yeterli altyapı hazırlıkları yapılmadan, eğitimin güncel ihtiyaçları açısından ek bütçe talepleri yerine getirilmeden atılacak her adımın, sadece eğitim emekçileri ve öğrenciler açısından değil, tüm ülke açısından salgın riskinin daha da büyümesine neden olacağını da savunan Ünsal, Türkiye´de okulları açmayı planlarken, özel okul ve devlet okulları için farklı uygulamaların gündeme gelmesinin, okullar ve öğrenciler arasındaki eşitsizliği daha da derinleştireceğini savundu.
“Özel-kamu çelişkileri derinleşiyor”
Ünsal şu görüşleri dile getirdi: “Uzaktan eğitime erişimde çok ciddi sıkıntılar yaşanırken, öğrencilerin uzaktan eğitime erişimini sağlayacak hazırlıklar yapılmadan atılacak her adımın mevcut eşitsizliği daha da derinleştirmesi kaçınılmazdır. Bazı özel okullarda 8. ve 11. sınıflarda yüz yüze eğitime başlamıştır. Özel okullar yüz yüze eğitime geçerken, MEB´in gerekli hazırlıkları yaparak eğitime başlayamaması çelişkileri derinleştirmektedir. MEB salgın karşısında sürekli hazır olduklarını, gerekli önlemleri aldıklarını iddia ederken, okulların açılmasına sayılı günler kala hangi somut önlemlerin alındığı belli değildir.Okulların fiziki donanım ve alt yapısı uzun süredir yetersizdir ve okulların önemli bir bölümünde yaşanan temizlik sorunları çözülmemiştir. Nüfus yoğunluğu ve okulların büyük olması hastalık riskini arttırmaktadır. Okulların açılmasında 18 milyon öğrencinin yararını, fiziksel ve ruhsal durumunu, eğitim emekçilerinin ve velilerin endişelerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir.”
Sendika olarak ne öneriyorlar?
Şube Başkanı Ünsal, Eğitim Sen olarak şu önerileri paylaştı:
-Öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkı bir bütündür. Öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığını, yaşamını güvenceye almadan eğitim hakkının güvenceye alınması mümkün değildir.
-Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları ulaşım araçları önemli oranda sağlık riski oluşturmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için öğrencilerimiz ve bütün eğitim emekçileri için ücretsiz servis olanağı sağlanmalıdır.
-Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır. Devlet okullarında bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
-Taşımalı eğitime son verilerek, köy okulları yeniden eğitime açılmalıdır.
-Atıl kamu binalarında düzenleme yapılarak buralardan derslikler oluşturulmalıdır.
-Okulların çoğunda temizlik ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. MEB´ nın bu sorunları ortadan kaldırmak için kaynak ayırmaması ve okulların da kendi bütçesi olmadığı için bu konularda sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır.
-Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire görevlendirilmelidir.
-Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfekten, temizlik ve hijyen malzemeleri ücretsiz karşılanmalıdır.
-Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları kadrolu atama ile karşılanmalı, hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalı ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır.
-Bilim insanlarının önerileri doğrultusunda okulların yüz yüze eğitime açılmasına karar verilmesi durumunda eğitim emekçilerine ve öğrencilere ücretsiz test ve aşı yapılmadır.
-Uygun koşullar sağlandığında yüz yüze eğitim için önemli oranda öğretmen ihtiyacı olacaktır. Yeterli sayıda öğretmen ataması kadrolu, güvenceli olarak yapılmalıdır.
-Öğrencilerimize ve öğretmenlere uzaktan eğitim için gerekli internet, teknik destek, bilgisayar veya tablet ücretsiz olarak verilmelidir.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12