Eğitim-Sen Şube Başkanı Karataş: Demokrasi ve emek eksenindeki güçler birleşmeli
Sadet Berkyürek/İskenderun
Kamu Emekçileri Sendikası KESK´e bağlı Eğitim-Sen İskenderun Şubesi´nin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen dayanışma yemeğinde yaptığı konuşmada Şube Başkanı Ali Karataş, ‘emekten, demokrasiden, laiklikten, özgürlükten yana güçlerin´ alternatif olması gerektiği bir dönemden geçildiğini belirterek, “Böylesi bir dönem yaşanırken birleşmeyeceksek, ne zaman birleşeceğiz?” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcı ve Eğitim-Sen Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya ile KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen öğretmenlerin ağırlaşan koşullarına, ekonomik krizin artan etkilerine de dikkat çeken sendikanın şube başkanı Ali Karataş, “Türkiye´nin öğretmenleri, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü´nü çözümsüzlüğe terk edilen hukuksuz ihraçlar, açığa almalar, soruşturma ve sürgünlerin gölgesinde, sözleşmeli/güvencesiz istihdam uygulamaları, hak kayıpları ve ekonomik krizin giderek ağırlaşması ile karşılıyor” dedi.
KHK ile ihraç edilen kamu çalışanları sergi açtı
Salon girişinde ihraç edilen kamu çalışanları tarafından hazırlanan ürünlerin yeraldığı serginin de açıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karataş, “Bütün öğretmenlerin Dünya Öğretmenler Günü´nü kutluyorum. Aramızda OHAL KHK´leri ile hukuksuzca kamudan ihraç edilmiş arkadaşlarımız var. Onlar bizim onurumuz, onlara da hoş geldiniz diyorum. Türkiye´nin öğretmenleri, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü´nü çözümsüzlüğe terk edilen hukuksuz ihraçlar, açığa almalar, soruşturma ve sürgünlerin gölgesinde, sözleşmeli/güvencesiz istihdam uygulamaları, hak kayıpları ve ekonomik krizin giderek ağırlaşması ile karşılıyor. Türkiye ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler, Türk Lirası´nın aşırı değer kaybı, enflasyonunun yüzde 25´e dayanması, tüm toplum kesimlerini olduğu gibi, bir milyonu aşkın eğitim ve bilim emekçisinin çalışma ve yaşam koşullarını da ciddi anlamda olumsuz etkilemeyi sürdürüyor” diye konuştu.
'Demokrasi ve emek eksenindeki güçler birleşmeli '
Demokrasi ve emek ekseninde güçlerin birleşmesi gereksinimi vurgulayan Karataş, ortak talep ve programla ilgili şunları kaydetti: “Ortak taleplerimiz ve ortak programımız aşağı-yukarı bellidir; Krizin yükünü, krizi ortaya çıkaran büyük sermaye ve iktidara yandaş sermaye ödesin. Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınsın, temel tüketim maddeleri, belirlenen fiyatın dışında satılmasın. İşten çıkarmalar yasaklansın. Yaşanan zamlara karşılık emekçilere ek zam verilsin. İflas eden fabrikalar kapatılmasın, kamulaştırılsın. Böylece çalışanları işsiz kalmasın. Ayrıca Kıdem tazminatına dokunulmasın. Küçük esnafının borçları silinsin. Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlığı kaldırmak için üreticiler desteklensin. KHK´lar iptal edilsin, ihraçlar geri alınsın. Tutuklanan 3. havalimanı işçileri serbest bırakılsın. Adalet yürüyüşüne gösterilen ilgi aslında toplumda adalete susamışlığın bir ifadesiydi. Basın özgürlüğü vazgeçemeyeceğimiz kırmızı çizgimizdir. Basının üstündeki bütün baskılar kaldırılsın. Kan gölüne dönen bölgemizde “yurtta barış, dünyada barış” şiarımız olsun. Bir an önce tek adam rejimi yerine demokratik bir anayasaya dayalı yeni bir rejim oluşturulsun. Bütün halk kendilerini bu anayasada ifade edebilsin.”
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12