Tarih: 27.04.2023 18:10

Eğitimciler ‘kalıcı barınma’ bekliyor

Facebook Twitter Linked-in

Önceki haftalarda 43 okulda eğitim öğretime başlanan İskenderun’da 24 Nisan’dan itibaren 116 okul daha kapılarını öğrencilere açtı. 20’ye yakın ağır ve orta hasarlı okul binasının bulunduğu İskenderun’da 45 bin 358 öğrenciye deprem bilgilendirmesi ve psikolojik destek yanında uyum programları uygulanıyor.

Eğitime başlanmasını eğitim sendikaları ‘büyük bir felaketin içinden çıkan öğrencilerin eğitim ortamlarına kavuşması’ olarak yorumladı. Ancak, eğitimcilerin barınma sorunlarının çözüme kavuşturulmamış olmasına dikkat çekildi.

Ünsal: Kalıcı barınma sorunu çözülmedi

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından  alınan karar doğrultusunda 24 Nisan tarihinde deprem bölgesinde eğitim öğretime başlandı. Büyük bir felaketin içinden çıkan öğrencilerin eğitim ortamlarına kavuşması elbette sevindirici olur. Ancak daha öncede defalarca yaptığımız uyarıların hiçbiri dikkate alınmadan atılan bu adım daha büyük mağduriyetler yaratabilir” dedi. Eğitim emekçileri ve velilerin kaygılarına da işaret eden Ünsal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ne yazıkķi evi yıkılan veya orta ve ağır hasarlı olan eğitim emekçilerine hala kalıcı barınma alanları verilmedi, günde binlerce harfiyat kamyonu ile moloz taşıma ve yıkımlar devam ediyor,havada çok yoğun bir toz ve asbest var. Yıkılan hasarlı okul binalarında eğitim görecek öğrencilerle ilgili planlama, pisikososyal destek, deprem tahliye planları vb. İzlenimlerimize göre İlk hafta okulların büyük bir çoğunluğunda mevcutlarının yarısı kadar bile öğrenci devam etmiyor. Eğitim emekçileri ve veliler kaygılı. Defalarca söyledik söylemeye de devam edeceğiz eğitimle ilgili kararlar alınırken eğitim sendikalarının, bilim insanlarının, öğrenci veli derneklerinin kısacası eğitimin tüm paydaşlarının görüşleri alınarak yapılacak düzenlemeler daha sağlıklı ve kalıcı olacaktır.”

Yanıt: 22 bin öğrenci nakil yaptırdı

Türk Eğitim Sen Hatay 2 nolu şube başkanı Yavuz Selim Yanık da ‘tüm eksiklere ve sorunlara rağmen okulları açılmasını hem pedagojik, hem de sosyal etkileşim ve deprem travmasının atlatılması bakımından’ olumlu olduğunu kaydetti.

Deprem sonrası sorunların büyük oranda aşıldığını ancak yine de normale dönmek için yapılacak çok iş olduğunu ifade eden Yanık, “Ciddi bir başka sorun alanı ise YKS ve LGS sınavlarına hazırlanan öğrencilerin durumu” dedi. Bu öğrencilerin durumunun ise Milli Eğitim Bakanlığının girişimiyle çözüldüğünü ifade eden Yanık sözlerini şöyle sürdürdü: “İskenderun Limanı’na demirleyen 2 bin kişi kapasiteli "Karadeniz Lifeship Rauf Bey" gemisinin LGS sınavı ve YKS'ye hazırlanan depremzede öğrencilere tahsis edildi. Öğrenciler gemide yatılı kalmaktalar. İskenderun’da görev yapan öğretmenlerin barınma sorunları büyük oranda çözüldü. NATO desteğiyle Denizcilerde kurulan konteyner kentte öğretmenlere 320 kişilik kontenjan ayrıldı ve şu ana kadar 190 başvuru oldu. Arsuz’da ise Öğretmenevi ve Turizm Otelcilik Lisesi pansiyonu öğretmenlere tahsis edildi. Bazı odalarda dört kişi kalıyor ama yine de başlangıç için olumlu.”

Yanıt, İskenderun’dan Arsuz’a göçe dikkat çekerek, “İskenderun’un öğrenci miktarı azalırken Arsuz’un arttı. 22 bin öğrenci naklini İskenderun’dan il dışına veya depremden daha az zarar gören ilçelere aldırdı” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —