‘Ekolojik dengeyi gözeterek´ ilaçlama

Valilik kararıyla haşere mücadele ve ilaçlama çalışmalarını Şubat ayında başlatan Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı Haşere ile Mücadele ve İlaçlama Ekibi, 3. tur ilaçlamalarına başladı.

GÜNCEL 17.05.2018 10:20:28 0
‘Ekolojik dengeyi gözeterek´ ilaçlama

İskenderun/SES

 HBB Veterinerlik ve Gıda Kontrol Şube Müdürü Şevki Serin, havaya zehir sıkmak şeklinde yapılan ve uçan sineği öldürmeye dönük mücadele yönteminin sorunun sadece yüzde 5´ini çözebileceğini belirterek, yapılması gereken en doğru şeyin, kent sakinleriyle el ele vererek haşereyi üreten yerleri en aza indirmek olduğunu vurguladı.
5 Şubat´ta başlanan ve zararlı haşereyi kaynağında yok etmeye yönelik mücadelede 594 mahallede 142.000 üreme alanında 2 defa ilaçlama çalışmaları gerçekleştiren ekipler 3. tur ilaçlamalarına başladığı bildirilen HBB´nin yazılı açıklamasında yerleşim merkezlerinde bulunan ve ergin sivrisinek ile hamamböceği saklanma alanları olarak risk oluşturan 5568 rögarın, kışlak mücadele programı çalışmaları kapsamında 3 defa ilaçlandığını belirten yetkililer, haşere açısından potansiyel risk oluşturan 56 dere, 3 Büyük sazlık, ilçe merkezlerinden geçen 3 büyük drenaj kanalının belli aralıklarla ilaçlandığı ve bunun sürdürüleceği kaydedildi.
HBB Veterinerlik ve Gıda Kontrol Şube Müdürü Şevki Serin´in mücadele yöntemine ilişkin şu ifadelerine de yer verildi: “Uçan sineği öldürmeye dönük mücadele yöntemi sorunun sadece yüzde 5´ini çözer. Bu yöntem aynı zamanda ciddi hava kirliliğine, zamanla da kronik zehirlenmelere sebep olur. Yapılması gereken en doğru şey, vatandaşlarımızla el ele vererek haşereyi üreten yerleri en aza indirmektir. Yani bataklığı kurutmak esas olmalıdır. Çevremizi temiz tutmak, çevremizdeki kirli sulak alanları mümkün mertebe azaltmak, bodrumlarımızı, havuzlarımızı kuru tutmak, kullanmadığımız fosseptiklerimizi gömmek, kirli sularımızı derelere akıtmamak gibi tedbirler; haşere mücadelesinde hem başarıyı arttıracak hem de kullanılan zehir miktarını azaltacaktır.”

Hedef dışı canlılar zehirlenmemeli
Yetkililere dayandırılan ‘Haşere sıkıntısını çözerken bugüne kadar herkesin yaptığı gibi havayı, toprağı, suyu ve hedef dışı canlıları zehirlemeyeceğiz´ ifadesinin de belirtildiği yazılı açıklamada, “Çevreci ve kalıntı bırakmayan solüsyonlar kullanarak ve üreme alanlarını mümkün mertebe azaltarak belli bir plan dahilinde sorunu çözeceğiz. Üniversitelerimizin yanı sıra, Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde yanımıza sivil toplum örgütlerimizi de alarak çevre temizliğini ve toplumsal farkındalıkları arttırmayı hedef alan bilimsel çalışmalarla amacımıza ulaşacağız” denildi.

Arılara da haşere mücadelesiyle zarar verildiği hatılatıldı
Havada uçan her böceğin toptan imhasına dayanan mücadele anlayışının sonunun bir çevre felaketine dönüşebileceği uyarısı da yapılan aynı açıklamada, bunun arılar olmak üzere milyonlarca tür böceğin ölümüne sebep olduğu hatırlatıldı. Dün itibariyle başlatılan mücadelede ‘çevreci ve hedef dışı canlıya zarar vermeyen veya en az zararlı solüsyonların´ seçileceği de ifade edilerek, “Bununla beraber üreme alanlarındaki kontrol ve ıslah çalışmaları ile toplumsal bilincin arttırılmasına dönük bilgilendirme çalışmaları da yıl boyunca devam edecek” bilgilendirmesi yapıldı.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55