Tarih: 08.10.2019 10:38

Elektrik zammına soru önergesi

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) elektrik fiyatlarına 1 Ekim 2019´dan geçerli olmak üzere yüzde 14.9 zam yaptığını anımsatan ve Temmuz ayında yapılan yüzde 15 zamla birlikte bu yıl içinde yapılan zam yüzde 32´ye ulaştığını ifade eden milletvekili Oruç önergesinde, 'Elektrik Mühendisleri Odası´nın 230 kilovatsaat asgari tüketim tutarı üzerinden yaptığı hesaplamaya göre; 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası 142 liradan 163 liraya çıkmıştır. Konut tarifelerinde yılbaşında yapılan yüzde 10´luk indirime rağmen yıllık zam oranı yüzde 19.7 olurken, 2 yıllık artış yüzde 72.6 olmuştur. Sanayide ise yıllık değişim yüzde 32.2 iken; 2 yıllık zam oranı yüzde 126´ya ulaşmıştır.
23 Haziran seçimlerinin ardından tüketicinin insanca yaşaması için ihtiyaç duyduğu çay, şeker, süt, akaryakıt ve doğal gaz ile temel ihtiyaçların birçoğuna yönelik zam furyasına elektrik fiyatına yapılan ikinci zam ile devam edilmiştir. Kış ayları yaklaşırken özellikle doğal gaz fiyatına Ağustos ayında yapılan yüzde 14,90 oranındaki zammın ardından, yüzde 14,97 oranında yapılan son zam ile birlikte faturaya yüzde 32 zam gelmiştir. Uygulanan tüketim ekonomisi ve kamu yönetimindeki israflar nedeniyle artan bütçe açığının faturası, yapılan çift haneli zamlar ve artırılan vergiler aracılığıyla tüketiciye kesilmek ve ekonomik krizin etkisi TUİK tarafından açıklanan tek haneli enflasyon oranı ile örtülmek istenmektedir' ifadesine yer verdi.
Samandağlı olan Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Üç ay önce yüzde 15 zam yapılan elektriğin, üç ayda hangi maliyet biriminde artış olmuştur? EPDK´nin faturalarda dağıtım bedelini ayrı bir kalem olarak göstermemesi ne anlama gelmektedir? EMO´nun yargı yoluna taşıyacağını belirttiği EPDK´nin bu kararı şeffaflıktan uzak ve kamuoyundan bilgilerin saklandığı anlamına gelmez mi? Elektrik fiyatları için başka zam yapılması gündemde midir? Yeni zam yapılmaması için önlem alınması Bakanlığınız tarafınca planlanmakta mıdır? Elektriğe yapılan zamların ekonomiye dolaylı etkileri araştırılmakta mıdır? Elektrik zamlarının diğer sektörlerdeki fiyatlara yansımaları nasıldır? Doğal gaz fiyatlarında gerçekleşen artışın nedeni nedir? Doğal gaz fiyatları için başka zam yapılması gündemde midir? Yeni zam yapılmaması için önlem alınması Bakanlığınız tarafınca planlanmakta mıdır? Doğal gaza yapılan zamların ekonomiye dolaylı etkileri araştırılmakta mıdır? Doğalgaz zamlarının diğer sektörlerdeki fiyatlara yansımaları nasıldır? TÜİK istatistiklerine göre Eylül ayında, Temmuz 2017´ten beri yıllık enflasyon ilk defa tek haneli rakamlara inmiştir. Yaklaşık üç ay önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´ın ´Eylül ayında enflasyon oranımız tek haneli rakamlara düşecek´ açıklaması ile bu denli örtüşmesi dikkat çekicidir. Üst üste fiyatlarda yapılan zamlar ve artışlar karşısında enflasyonun düşmesi nasıl sağlanmıştır? Ücretlerin fiyat artışlarını karşılayamadığı, gelirlerin bu artışlar karşısında düşük kaldığı yerde; açıklanan enflasyon rakamı ile halkın enflasyonu arasındaki muazzam fark Bakanlığınızca nasıl açıklanabilir? TÜİK´in enflasyon oranını hesapladığı sepetteki fiyatlar ile gerçek pazar fiyatları arasında ciddi fark bulunmakta, bu durum kurumun da güvenilirliğini sorgulamaya neden olmaktadır. Gerçek enflasyonu açıklamak yerine endeksler manipüle edilerek istenilen hedefe/orana mı ulaşılmaktadır? Bu konuda şeffaf bir açıklama Bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır?

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —