´Emek ve şiir´ söyleşisi

Ankara Dikmen Nâzım Hikmet Kültür Merkezi tarafından başlatılan ´Edebiyat Buluşmaları´nın ikinci sezonu, “Emek ve Şiir” temalı söyleşi ve dinletiyle yapıldı.

10.11.2017 11:52:08 0
´Emek ve şiir´ söyleşisi

Sadet Berkyürek

Söyleşi ve dinletiyi şair Mehmet Ercan´la bağlama ustası Ali Ekber Ergün gerçekleştirdi. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi´ndeki etkinliğin açılışında konuşan eğitimci-yazar Müslüm Kabadayı, “Burada hem emeğin sömürü ve baskıdan kurtuluş bilincini sanat-edebiyat diliyle emekçilere kazandırmaya hem de sanat emeğini ortaya koyanlarla halkımızı buluşturmaya özen gösteriyoruz. ‘Emek ve Şiir´ temalı söyleşiyi yapacak olan Mehmet Ercan da Konya Kulu´ya bağlı Zincirlikuyu köyünde tarım ve hayvancılıkta emeğini ortaya koyarken, köyde kurduğu kütüphanesinde ve tarladaki çadırda şiir yazmaya devam ediyor. Her yönüyle emekçi bir şair. 1981´den beri birçok dergide şiirleri yanında öyküleri de yayınlanan Mehmet Ercan´ın üç kitabı var: Acılara Yazılıdır Sevdam, Şeyh Bedrettin Destanı ve bu hafta yayınlanan Sevdam Sığmadı Düşlerime. Halk şiiri ve modern şiirin biçimlerinden yararlanarak yeni söyleyişler dile getiren şairin, aforizmaları da önemlidir. Kendisine toplumcu şiir yolculuğunda başarılar” dedi.
Katılımcılara teşekkür eden Ercan da, “Marks, ‘insanın yaşam koşullarını belirleyen bilinçleri değil, bilinçlerini belirleyen onların yaşam koşullarıdır´ der. Bundan yola çıkacak olursak bilincimiz, emekçi ya da köylü olduğu için değil, emekçi ya da köylü olduğumuz için onlar gibi düşünürüz. Dolayısıyla köylü bir şairin ya da emekçi bir yazarın içinden çıktığı sınıfın şiirini, romanını ya da öyküsünü yazması, kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkıyor. Kafanızın içinde olmayan bir şeyi yazmanız olası değildir ve kafanızı dolduransa yaşadığınız gerçeklerdir. Benim gerçeğim emekçi köylü gerçeği olduğundan onların yaşadıklarını yazmaktan sorumluyum. Bu sınıfsal duruş, sonradan sizin bütün yaşamınızı kaplıyor. Artık size siz değil, onlar yön veriyor” değerlendirmesini yaptı. Nâzım Hikmet´in “Türkiye İşçi Sınıfına Selam”, Ahmed Arif´in “Adiloş Bebe” ve Enver Gökçe´nin “Dost” şiirlerinden sonra Hasan Hüseyin Korkmazgil´in “Yerlerimiz” şiirinin bir bölümünü okuyarak sınıfsal ayrışmanın şiir diliyle betimlenişine işaret etti.
“Emek” temalı kendi şiirleri yanında, taşlama, güzelleme ve aforizmalarından örnekler veren şair, Sevdam Sığmadı Düşlerime kitabında yer alan “Çoğul Aşk” şiirini, Ali Ekber Ergün´ün fon müziği eşliğinde okudu. Aşık Veysel´in de anıldığı etkinlik, Ali Ekber Ergün´ün okuduğu türkülerin ardından Mehmet Ercan´ın kitabını imzalamasıyla sona erdi.


Anahtar Kelimeler: Emek şiir söyleşisi

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04