Tarih: 15.07.2017 10:01

Emekli-Sen: Emekli görünür oldu

Facebook Twitter Linked-in

Tüm Emekliler Sendikası Emekli-Sen İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Güler, sendikalarının kurulduğu günden bu yana ‘emeklinin sendikası olmaz´ yaklaşımıyla engellenmeye çalışıldığını, idari ve hukuki yönden yolunun kesilmek istendiğini söyledi. Buna karşın Emekli-Sen olarak sorunları gündeme taşıyarak çözüm için adımlar atılmasını sağladıklarını belirten Güler, “Türkiye çapında yürüttüğümüz faaliyetlerle, yok sayılan ve kahve köşelerinde zaman tüketmeye terk edilmiş olan milyonlarca emekliyi görünür hale getirdik” dedi.
Sendikanın kuruluş serüvenini ve sendikal mücadelede Emekli-Sen´in rolünü kuruluş yıldönümü dolayısıyla değerlendiren Şube Başkanı Hüseyin Güler, emeklilerin sorunlarını çözdüklerinin iddiasında olmadıklarını, ancak 70 şube 35 temsilcilik ve 50 bin üyesiyle Türkiye´nin en büyük sendikalarından bir olma yolunda önemli adımların atıldığını kaydetti.

Kapatma davası AHİM´de
Karşılaştıkları idari ve hukuki engellerle ilgili örnekler veren ve son olarak 2003 yılında kazanılan davanın kesinleşmiş kararına rağmen Gaziantep Şubesi´nin kapatılması talebiyle açılan dava dosyasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne (AİHM) gönderildiğini ve karar aşamasında olduğunu hatırlattı.

Dayanakları 90. madde
Sendikal örgütlenmenin aynı zamanda bir hak olduğunu da sözlerine ekleyen Güler, şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz kararın lehimizde olacağından eminiz çünkü, Türkiye´nin Anayasanın 90. Maddesine uygun olarak kabul ettiği ve yürürlüğe koyduğu,Temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin, milletlerarası antlaşmaların tamamında, sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı “herkes”e tanınmış bir haktır. Dolayısıyla emeklilerde bu hakkı kullanma hakkına sahiptirler. Nitekim Türkiye´nin tam üyelik görüşmeleri yaptığı AB ülkelerinin tamamında emekliler sendika hakkını kullanmaktadırlar. Yine emekliler Avrupa sendikalar Konfederasyonu ETUC´a bağlı “Emekli ve Yaşlı Sendikaları Federasyonu”Na (FERPA) üyedirler. Sendikamızda bu federasyonun üyesidir.”

1995´ten günümüze emekli örgütlenmesi
Güler, Emekli-Sen´in kuruluş öyküsüyle ilgili ise sunları söyledi: “Sendikamız bundan 22 yıl önce 12 Temmuz 1995 tarihinde, ‘özgürlük ve demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz´ diyerek yola çıkan 149 emeklinin Ankara Valiliği´ne yaptıkları başvuruyla kurulan Türkiye´nin ilk emekli sendikasıdır. Yani sendikamız alanında ilki gerçekleştiren bir örgütlenmedir. Sendikamızın 149 kurucusunun önemli bir kısmı, önceki yıllarda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK´in kuruluşunda yer almış olup, DİSK´in önemli mücadele ve direnişlerinde yer almışlardı. Çalışma dönemlerinden tanıdık oldukları, mücadeleden emekli olmamaları gerektiği bilinciyle yola çıktılar. Zira onlar, hayatın yeni evresi olan emeklilik döneminde, insana yaraşır bir hayat sürdürmenin, örgütlü olmakla mümkün olduğunu gayet iyi biliyorlardı. Zira milyonlarca emekli, ülkeyi yönetenler, sermayenin istemlerini yerine getiriyor, tüm ekonomik ve sosyal düzenlemelerde sermayeyi kollamamalarından dolayı, çağdaş dünya standartlarının çok gerisinde bir yaşama mahkum edilmiş ve insanca yaşama olanaklarından yoksun bırakılmıştı. Hâlbuki emekliler, hayatlarının en güzel dönemi olan gençlik yıllarında, bu ülkeye hizmet etmiş, kalkınmasına ve bu günlere gelmesine emek vermiş, göz nuru akıtmış ve alın teri dökmüşlerdi. Ancak, iktidarların uyguladığı emek karşıtı politikalardan dolayı, yaşam koşulları, bu ülkeye verdikleri emeklerinin karşılığı değildi.”

Uluslararası anlaşmalar teminat altına alıyor, ama…
İçinde emeklilerinde bulunduğu, üretici köylüler, öğrenci gençlik, ev çalışanları ve işsizlerin, Türkiye´nin usulüne göre imzaladığı ve taraf olduğu uluslararası antlaşmalarla teminat altına alınmış sendika hakkını kullanamadığını kaydeden Güler, “Bu nedenle sendika olarak, 22 yıldır bu ülkede adalet arıyoruz. Zira sendikamız kurulduğu günden itibaren, sistem tarafından emeklinin sendikası olmaz mantığıyla engellenmeye çalışıldı” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —