Tüm Emeklilerin Sendikası-2017 İskenderun Temsilciliği, emeklilerin maaş zammına tepkisini kurduğu üç günlük imza standıyla yansıtıyor.
Toplanan imzaları TBMM Başkanlığına iletecek olan sendikanın İskenderun Temsilciliği Başkanı Yayman, emeklilerin yaşam koşulları her geçen gün daha da kötüleşmekte olduğunu söyledi. 2008 yılında yürürlüğe konulan 'yeni Emeklilik Yasası'nın iptal edilip, emekli örgütlerinin görüşü alınarak yeni bir emeklilik yasası hazırlanmasını istediklerini anlatan Yayman, "En düşük emekli maaşı, yeni işe girmiş en düşük maaş alan memurun maaşına eşitlenmelidir" dedi.
Akın Bodur/İskenderun
Tüm Emeklilerin Sendikası-2017 İskenderun Temsilciliği, emeklilerin maaş zammına tepkisini kurduğu beş günlük imza standıyla yansıtıyor. Sendika, emeklilerin maaşının yükseltilmesi amacıyla başlattığı destek kampanyasında toplanan imzaların Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına ileteceği öğrenildi.
İki noktada dönüşümlü imza standı
Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı (Eski Bit Pazarı) ve 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Parkı'nda (Boyacılar Parkı) dönüşümlü olarak kurulan imza standlarıyla, emekli maaşına yapılacak yüzde 24,74 oranındaki zam oranını "Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorsunuz; Geçinemiyoruz; Emekliler birleşirse yenilmez" yaklaşımıyla protesto ediyor. Sağlıklı Yaşam Parkı ve 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Parkı'nda (Boyacılar Parkı) kurulan imza standları saat 17.00-19.00 arasında açık kalıyor.
Emekliler açlıkla mücadele ediyor
Emeklilerin yaşam koşulları her geçen gün daha da kötüleşmekte olduğunu ifade eden Tüm Emeklilerin Sendikası-2017 İskenderun Temsilciliği Başkanı Medine Yayman, "Öyle ki;
emekliler artık açlıkla mücadele etmektedir. Temel tüketim ürünleri başta olmak üzere, zorunlu tüketim hizmetleri çok pahalı ve fiyat artışlarına yetişmek imkansız bir hal almıştır. Emeklilerin dayanma gücü kalmamıştır. Bu durum böyle devam edemez ve etmemelidir. Biz emekliler olarak insanca yaşamak istiyoruz. Bunun için acil olarak taleplerimiz doğrultusunda yasal düzenlenleme yapılması için, halkın iradesini temsile yükümlü TBMM'yi tedbir almaya ve gereğini yapmaya çağırıyoruz" dedi.
2008'de uygulanmaya başlanan "yeni Emeklilik Yasası'na" iptal istemi
İlk gün 200'e yakın destek imzasının toplandığı etkinlikte konuşan Yayman, açıklamasında Tüm Emeklilerin Sendikası-2017'nin beş maddeden oluşan taleplerini şöyle sıraladı: "2008 yılında yürürlüğe konulan yeni emeklilik yasası iptal edilmelidir. Emekli örgütlerinin görüşü alınarak yeni bir emeklilik yasası hazırlanmalıdır. Bu kapsamda kazanca bağlı maaş güncelleme katsayısı yeniden düzenlenmelidir. Maaş bağlanma oranı yenilenmeli ve üst taban sınırı kaldırılmalıdır. İntibak Yasası çıkarılmalıdır. Memurlara verilip emeklilerine verilmeyen seyyanen ödeme bütün emeklilere verilmelidir. En düşük emekli maaşı, yeni işe girmiş en düşük maaş alan memurun maaşına eşitlenmelidir. Prim günü eğitim ve diğer kriterler gözetilerek emekli maaşları kademelendirilmelidir. Her türlü sağlık hizmeti ücretsiz olmalıdır. Sağlığa erişim kolay olmalıdır. Bayram ikramiyeleri yılda 4 kez ve asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Emekli sendikaları engellenmemeli ve tanınmalıdır. Bunun için uluslararası sözleşmeler esa alınmalı ve iç hukukta düzenleme yapılmalıdır."
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55