2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, İskenderun'da yaşayan emeklileri sendikal örgütlenmeye çağırdı ve emeklilerin statü yasasının çıkarılmasını talep etti.
Nesrin Geyik/İskenderun
Kentte faaliyet gösteren İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneği'nin geleneksel Çarşamba Sohbetlerinin bu haftaki konuğu 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, sendikal örgütlenme ve EYT ile ilgili değerlendirmede bulundu, emeklilerin sorunlarını anlattı.
“İki milyon emekli daha gelecek”
Sendika başkanı Çankaya, "Sendikalar ihtiyaçtan doğar. Avrupa'da sistemi oturtmuş ki oradaki emekli bizim gibi ülkelere geliyor tatil yapıyor, turizme katkı sağlıyor, buradaki emeklilerimizde oradakilere hizmet ediyor. Türkiye'de şu an dört buçuk milyon iş arayan içinde emekli olan insanlar var. Yeni emekli katıldığı zaman bu sayı artabilir. İki milyon emekli daha gelecek. Emekli maaşlarıyla geçinmek mümkün değil. Açlık sınırı 9 bin 140 lira, yoksulluk sınırı 20 bin lirayı aştığı bu dönemde biz emeklilerin 5 bin 500 liraya bizi açlığa mahkum ettiler arkadaşlar. Bu maaşı alan arkadaşlarımız mutlaka ikinci bir iş yapmak zorundalar ben mesela iş buldukça çalışıyorum. birikimlerimiz bittiği anta tekrar bir iş arama zorunda kalıyoruz. Hayatımızı sürdürmek zorundayız. Emeklilerimiz tatile gitmek ister, gezmek ister, çocuklarımla bir arada olmak ister. Burada emekli olan arkadaşlarımız hepsi emekli olduktan sonra çalışmıştır. Niye? Çünkü emekli maaşıyla yapmak istediklerimizi yapamıyoruz."
“Bizi bu sefaletten çıkarmaları lazım”
Çankaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sosyal medyada bir arkadaşımızın dediği gibi lor peynirin peynir sanıyoruz ama yiyemeyen bir kesim var. Peynirin kilosu 150 lira oldu. Etin kilosu 200 lira olduğu yerde tavuğun 60-70 lira olduğu yerde tavuk ki fukaranın etidir. Ona bile ulaşamıyoruz. Bu iktidar seçikleri kaybedecek onların yerine birileri gelecek dağ gibi sorunlar var nasıl altından kalkacaklar. Enflasyon rakamlarını bile bize düzgün vermiyorlar. ENAR diye bir bağımsız kuruluş var o yüzde 137 çıkarıyor, devletin resmi kurumu da yüzde 84 çıkarıyor. Fark yüzde 50'den fazla. Emekliye maaş zammını önce yüzde 20 yapıldı, sonra 25 dendi, ardından 30 yapıldı. Bu son altı ay içerisinde enflasyon karşısında kaybettiği verilerin karşılığı. Refahtan pay alamıyoruz büyümeden pay alamıyoruz. Kendi şehrimizde emekliler kendi köşesinde. Bir yerde yemek yeme lüksü yoktur. Çalışırken yoksulluk içindeydik emekli olduk yine yoksulluk içindeyiz. Bizi bu sefaletten çıkarmaları lazım. İskenderun'dan Adana'a gidemiyoruz. Arabamıza mazot alamıyoruz. Günü geçirmeye çalışıyoruz. Onu geçtim trafik sigortasını ödeyemiyoruz. Asgari ücret 8 bin 500 liraya çıkarıldı. Yani açlık sınırına yaklaştı. Yoksulluk sınırı 27 bin lira. Beyaz yakalı dediğimiz öğretmenler yoksulluk sınırının altında. Devlet memuru bunlar. 12 yıllık bir öğretmen arkadaşımızın aldığı maaş 13 bin 500 lira. Şimdi bu adam kendini nereye verecek? Çocuk mu eğitecek evine ekmek mi götürecek? Üniversite çağına gelmiş çocuğunu mu düşünecek? Bu yaraya bir merhem bulmak zorundalar. 13.8 milyon emeklinin onlarcası asgari ücretten düşük maaş alıyorlar. Yaklaşık 4.5 milyon emeklinin 5 bin 500 lira ile geçimini sağlıyor. Bunun yanında dul ve yetimler bununda altında alıyor. 4 bin 500, 4 bin 250 niye? Çünkü eşi vefat ettiğinden dolayı ona tam maaş bağlanmıyor.”
Anayasasında "sosyal devlet" yazan bir ülkede iktidarın emeklilere açlık sınırının altında yaşam sürmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade eden 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Çankaya, sefalete mahkum edilen emeklinin yaşam savaşı verdiğini belirtti. Çankaya, "Son rakamlara göre 23 milyon icra dosyası varmış. Bunun yarıya yakını emeklilerin. Bunlar örgütsüz olduğumuz için başımıza geliyor. Sendikal olarak iktidarla toplu sözleşme masasına oturmada, onların belirlediği rakamlarla yoksullaşmamızı durduramayız. Bizim iktidarlardan hakkımızı alabilmek için örgütlenmemiz gerekiyor. Bizim e örgütlenmeye ihtiyacımız var. Bir arada olduğumuz zaman güçlüyüz. Hepimiz şikayet ediyoruz ama sadece şikayet yetmiyor. Birlikte daha güçlü oluruz. TBMM'ye çağrı yapıyoruz; Emekliler Statüsü Yasasının çıkarılmasını istiyoruz. Milyonlarca emeklinin oylarıyla iktidara gelen partilerin görevi, yasal boşluğun arkasına sığınarak emeklilere sendikal haklarını engellemek değil, emekli yurttaşların insanca onurlu bir şaşamı sağlamak olmalı" diye konuştu.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55