Devletin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşı´nın, 12 Mart 1921´de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 97. yıl dönümü dün törenle kutlandı. Törende, şair Mehmet Akif Ersoy da anıldı
İskendrun´daki İstiklal Marşı´nın kabul edilişinin yıl dönümü kutlaması, İskenderun Belediyesi Kültür Sarayında, yapıldı. Günün anlam ve öneminin anlatıldığı etkinlikte, ´İstiklal Marşı Yazılıyor´ adlı tiyatro ve İstiklal Marşı oratoryosu sahnelendi, öğrenciler şiir okudu, öğrencilerden oluşan koru da şarkıları seslendirdi.
Belen´deki etkinlik ise Belen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlandı. Okulun konferans salonundaki İstiklal Marşı etkinliğine, Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Belediye Başkanı Adnan Vurucu da katıldı. Okulun felsefe öğretmeni Yılmaz Bozoğlan4ın, ´Mehmet Akif ve gençlik´ üzerine konuşma yaptığı etkinlikte, öğrenciler şiir okudu, Mehmet Akif´in hayatı da sinevizyon sunumuyla anlatıldı; ´Bizim´de bir İstiklal Marşımız olmalı´ oratoryosu da sunuldu. Okullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı´nı güzel okuma yarışması ve ´Arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın´ konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri törenle verildi.
İstiklal Marşı´nın yıl dönümü, Arsuz´da da Nuran Yılmaz Mesleki ve Teknik Lisesinin ev sahipliğinde düzenlendi. Törene Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Garnizon Komutanı Cengiz Çoban, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yavuz, Arsuz Emniyet Müdürü Halil Karabacak, Jandarma Komutanvekili Tahir Şensoy da katıldı.
Payas Selim Şahin İlkokulunda da, İstiklâl Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u anma programı düzenlendi. Etkinliğe, Payas Kaymakamı Polat Kara, belediye başkanı Bekir Altan, milli eğitim müdürü Eray Sarı, ilçe emniyet müdürü Mustafa Bağ ve jandarma komutanı Üsteğmen Çağlayan Ers de katıldı.
Antakya Kültür Merkezi´nde de Dr. Mustafa Gençay Anadolu Lisesi tarafndan etkinlik düzenlendi. Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Cumhuriyet Başsavcı Ahmet Tekne, 2. Hudut Alayı Komutanıvekili Albay Muzaffer Dinç, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hasan Kaya, Hatay Vali Yardımcıları Orhan Mardinli, Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu, Bilal Ölmez ve Meral Batı Demirbaş, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, öğretmen ve öğrencilerin de katıldığı törende konuşan okul müdürü Fatma Çolak, milli şair Mehmet Akif Ersoy´u saygıyla andıklarını, İstiklal Marşı´nı sevmenin ülkeyi sevmek olduğunu ifade ettiği konuşmasında, 'Bu ülke alçakların hayasızca istilasından, her ferdinin göğsünü siper etmesi ile nasıl kurtulmuşsa, bundan sonra da aynı anlayışla hareket etmeye, temel değerlerinden aldığı güçle devam edecek' dedi. Okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tolga Akkuyu, Mehmet Akif Ersoy´un İstiklal Marşını yazma sürecini sinevizyon eşliğinde anlattı. Dr. Mustafa Gencay Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı İstiklal Marşı oratoryosu da sunuldu.
Hatay Büyükşehir Belediyesi de, İstiklal Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u anma etkinliği düzenledi. HBB Meclis Salonu´ndaki etkinliğe, HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden ve HBB müdürleri ile HATMEK kursiyerleri de katıldı. Etkinlikte, Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Odabaşıoğlu, Mehmet Akif Ersoy´un hayatına dair bilgi verdi.
Samandağ Adem Nural Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde de, İstiklal Marşı´nın kabulü 97. yıl dönümü nedeniyle etkinlik düzenledi. Etkinliğe Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Hilmi Kapo da katıldı. Şiirlerin okunduğu ve oratoryo gösterisinin yapıldığı etkinlikte, ortaokullararası İstiklal Marşı Okuma Yarışmasında dereceye giren öğrenciler istiklal marşını okudu ve ödüllerini de törenle aldı.
´Son nefesimize kadar okuma kararlılığındayız´
Hatay Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Orhan Karasayar da şu değerlendirmeyi yaptı: 'Milletimiz; türlü imkânsızlıklar ve yoksunluklar içerisinde olduğu bir dönemde dahi istiklaline, istikbaline, vatanına ve mukaddesatına yönelen saldırılara canı pahasına karşı koyarak bir varoluş mücadelesi vermiş ve Kurtuluş Savaşı´nı kazanarak tarihte eşi görülmemiş büyük bir zafer elde etmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan ve tarihin akışını değiştiren bu büyük zafer; genci yaşlısı, kadını erkeği, doğulusu batılısı, güneylisi kuzeylisi ile tüm milletimizin birbirine kenetlenerek, omuz omuza yazdığı büyük bir kahramanlık destanıdır. Kurtuluş Savaşı´yla boyunduruk ve esaret altında asla yaşamayacağını bir kez daha en güçlü şekilde tüm dünyaya gösteren milletimizin; kahramanlıklar, fedakârlıklar ve şahadetler ile verdiği bu destansı mücadele, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından İstiklal Marşı´ndaki veciz dizelerle ölümsüzleştirilmiştir. Milletimizin, vatan ve bayrak sevgisinin, özgür yaşama tutkusunun, haksızlıklara karşı duruşunun, milli birlik ve bütünlüğü ile sonsuza kadar yaşayacak kardeşliğinin simgesi olan İstiklal Marş´ımız, aziz milletimizin hissiyatına tercüman olan, yeniden şahlanışımızı anlatan eşsiz bir eserdir. Elbette milletimizin milli ve manevi duygu ve değerlerini edebi bir dille en iyi şekilde ifade eden İstiklal Marşı gibi bir eser, ancak milletimizin verdiği mücadelenin bizzat içerisinde yer alan, ön ayak olan, bilgi ve heyecanını milletle paylaşan Mehmet Akif gibi büyük bir şahsiyet tarafından kaleme alınabilirdi. Bizler de bu şanlı ecdadın torunları, bu yüce Milletin fertleri olarak cennet Vatanımızın her karış toprağında ay yıldızlı bayrağımızı gururla dalgalandırmaya ve İstiklal Marşımızı dünyanın dört bir tarafında ortak duygu ve coşkularla okumaya son nefesimize kadar devam etme azim ve kararlılığındayız.'
´Mücadelenin kelimelerle hayat bulmuş hali´
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise şunları belirtti: 'İstiklal Marşımız, milli mücadele yıllarında ve Kurtuluş Savaşı´nda bağımsızlığı için canını dişine takan kahraman milletimizin verdiği mücadelenin kelimelerle hayat bulmuş halidir. Vatan toprakları bilfiil işgal altındayken milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy´un kaleme aldığı marşımız, bağımsızlığı elinden alınmak istenen ulusumuzun manevi duygularını en samimi şekilde ifade etmiş ve bir ulusun nasıl yeniden ayağa kalktığını dile getirmiştir. Vatan sevgisini ve hürriyet aşkını her şeyden üstün tutan aziz milletimiz, tıpkı o günlerde olduğu gibi bugün de milli birlik ve beraberlik içinde hareket ederek geleceğe umutla bakmaktadır.'
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, 'İstiklal Marşımız, Türk askerinin cesareti, Türk Milletinin bağımsızlığa, hakka ve dine olan bağlılığından bahsetmiş, İstiklal Harbi´ni yürüten Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin iradesi ve kararlılığının ışığında, bağımsızlığına ve vatanına yönelen tüm tehditlere her zaman göğüs geren milletimizin destanıdır' açıklamasını yaptı.
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci ise, 'İstiklal Marşı Türk milletinin imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın simgesidir. Mehmet Akif de İstiklal Marşı dizelerinde bunu en güçlü bir şekilde ifade etmiştir. Milli marşımız tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir vesika niteliğindedir' değerlendirmesini yaptı.
AKP İl Başkanı İbrahim Güler de şu açıklamayı yaptı: 'İstiklal Marşı 97 yıl önce yazılsa da idealleri, hedefleri bakımından aslında milletimizin tarihi kadar köklü; ufku, kapsayıcılığı, kurucu metin vasfıyla geleceğimizi şekillendirecek kadar yenidir. Tarihinin her döneminde bağımsızlığına ve vatanına yönelen tehditlere, birlik ve beraberliğinden ödün vermeden karşı koyan aziz milletimiz, inanıyorum ki Akif´in İstiklal Marşı ile ortaya koyduğu değerlerimize her zaman sahip çıkacak; ortak sesimiz, ortak vicdanımız olan İstiklal Marşı´mızı ilelebet muhafaza edecektir.'
Türkiye Kamu-Sen Hatay İl Başkanı Hayrettin Şahin de, şu açıklamayı yaptı: '100 yıl kadar önce, Osmanlı İmparatorluğu paramparça olmuştu. Son vatan toprağımız Anadolu´nun dört bir yanı, düşman postalları altında inim inim inliyor, neredeyse şehit vermeyen hiçbir aile kalmamıştı. 11 yıl süren savaşlarda, 13 milyon nüfuslu Anadolu topraklarının 1 milyon 565 bin evladı kayıp, esir ya da şehit olmuştu. 20 milyon kilometrekareye hükmeden koca bir imparatorluk, I. Dünya Savaşı sonrası imzalanan Sevr Antlaşmasıyla 300 bin kilometrekarelik bir toprak parçasına hapsedilmiş; orduları dağıtılmış, bütün tersanelerine girilmiş, bütün kaleleri zaptedilmiş Türk milleti, bir kurtarıcı bekliyordu. Türk milletinin verdiği bu istiklâl ve bağımsızlık mücadelesi kararı ise İstiklal Marşı´mızda, dizeleriyle dile gelmekteydi.'
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55