Tarih: 07.11.2017 10:40

´En zengin bitki örtüsüne sahibiz´

Facebook Twitter Linked-in

İlin tarımsal potansiyelini artırma akacıyla planlanan fuar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bu yıl ikinci kez düzenlendi. 10 farklı ülkeden 150´nin üzerinde firma ve temsilciliğinin katıldığı fuar beş bin metre kapalı ve sekiz bin metre açık alanda kuruldu. Traktör, ekipman, zirai alet, gübre, fidan, sulama sistemleri, tohum ve daha bir çok tarımsal konuda faaliyet gösteren ve 19 farklı ilden katılımcıların ağırlandığı fuar, dört gün süreyle çiftçi ve sektör ilgilileri tarafından ziyaret edildi. Antakya Otogarı yanında açılan Tarım Fuarı, Elka Fuarcılık Limited Şirketi tarafından, T.C Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ticaret Borsası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, Antakya Belediyesi, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansnın desteğiyle 2-5 Kasım 2017 tarihleri arasında hizmet verdi. Fuarın açılışına Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Andiç, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Abdulkadir Teksöz, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri de katılmıştı. 

Fuarın açılış töreninde, Hatay´ın coğrafi açıdan oldukça değerli bir şehir olduğunu anlatan Hatay Vali Yardımcısı Mardinli, “Hatay´da tarım çok önemli bir sektördür. Hatay su alanlarının ve iklimin yanı sıra toprağının değeri ile potansiyeli yükselen bir tarım şehridir. Bu potansiyeli daha da yukarılara çekmeliyiz. Hatay bu anlamda bilinirliğini giderek arttıracaktır. Bu anlamda Hatay´da düzenlenecek olan 2. Hatay Tarım Fuarı ve tüm fuarlar dâhil, bölge çiftçisini fuarlarla haberdar edecektir. Fuar nedeniyle ilimize gelen misafirlerimize, katılımcı firmalarımıza ve fuarın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. HBB Başkanı Savaş da, “Hatay coğrafi bölge açısından çok şanslı ve bitki örtüsü müthiş bir şehir. Avrupa ve Asya bütün kıtalar içerisinde en zengin bitki örtüsüne sahibiz. Tıbbi aromatik bitki ve 2500´e yakın çiçeğimiz de var. Bu zenginliğimizi de pazarlamamız lazım. Dünyada terra rosa toprak türü iki ülkede var. Üçüncüsü olarak da bizde var. Bundan dolayı da kızıl topraklar oldukça değerli. Bu alanlarda çalışmalarımız da sürüyor' diye konuştu.
Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Andiç de, şunları söyledi: “Hatay bu önemli fuarı hak ediyor. Önemli bir tarımsal üretime sahibiz. Tarımsal değerlerimizin artması ve korunması için bu fuarlara oldukça ihtiyacımız var. İl ihracat da oldukça mesafe kat etmekte. Mersin´den sonra ihracat sıralamasında ikinci sıradayız. Hem ihracatta söz sahibi olabilmemiz hem de ilideki mevcut potansiyeli arttırmak ve geliştirmek amacıyla bu fuarları daha da arttırmalıyız.'
Reyhanlı Barajı´nın Türkiye´nin ve dünyanın incisi olan Amik Ovası´nı kuraklaşmaktan kurtarmak için muazzam bir proje olduğunu ifade eden ATSO Başkanı Çinçin de, “Hatay Tarım Fuarı, Hatay için ümit vericidir. Hatay´da tarım çok önemlidir. Reyhanlı Barajı tarıma değer katmakta, tarımsal çeşitliliği sağlamakta ve en önemlisi de ülkemizin ve dünyanın incisi olan Amik Ovası´nı kuraklaşmaktan kurtarmak için çok muazzam bir projedir' dedi. KOSGEB´in de destek verdiği fuarda, ´Bayan Çiftçiler Zeytin Kırma Yarışması´ yapıldı., katılanlara yemek verildi.

Vali, standları inceledi
Hatay Valisi Erdal Ata da, Hatay Tarım Fuarı´nı ziyaret etti. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, fuardaki stantları gezip, incelemede bulunan vali Ata, Hatay´ın tarım alanları, toprak yapısı, iklimi ve diğer doğal koşullarıyla tarımda öncü şehirlerin başında geldiğini belirtti. İlimizin doğru projeler ve politikalarla çok büyük ekonomik değer yaratabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —