Ermeniler, Meryem Ana Bayramı´nı kutladı

15 Ağustos Meryem Ana Bayramı kutlanıyor. Ermeni cemaati bayram kutlamasını Pazar günü yaparken Hatay´daki diğer kiliselerde bayram 15 Ağustos Salı günü kutlanacak.

14.08.2017 11:32:31 0
Ermeniler, Meryem Ana Bayramı´nı kutladı

 

 

Ermeniler Meryem Ana Bayramı´nı Pazar günü kutladı. Samandağ´ın Vakıflı Mahallesi´ndeki Surp Astvadzadzin kilisesinde Meryem Ana Bayramı kutlandı; üzüm ve hrise kutsandı. Ermeniler, bayramı Hatay´da sadece Vakılı´da kutluyor. Meryem Ana Bayramı´nın ayinini İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi papazı Avadis Tabaşyan ile İstanbul´daki Ermeni Patrikhanesi´nden gelen papaz ve rahipler yönetti. Bir gün önce yapılan bayram kutlamasında ise kilise yakınlarındaki alanda davullu-zurnalı eğlence yapıldı, bayrama katılanlar müzik eşliğinde halay çekip, dans etti.

Bayram niye kutlanıyor?
Bayram, Meryem Ana´nın göğe yükselişini ifade ediyor. Vakıflı Köyü´ndeki kutlamaya, İskenderun, Samandağ, Arsuz, Antakya ile Hatay dışında yaşayan Ermeni kökenli yurttaşlar katıldı. Ermeni inancına göre Hisus´un öğrencileri Meryem Ana´nın ölümden kısa bir süre sonra Meryem Ana´nın mezarı ziyaretinde naaşının mezarda olmadığı ve göklere yükseldiğine şahit olur. Eş zamanlı olarak Surp Badarak´tan (ayin) hemen sonra üzümler kutsanır; Meryem Ana´nın rahminin ilk meyvesinin insanlık için kurban edişiyle eş tutulur ve bollaşıp bereketlenene kadar üzüm yenir. Bayramda (yortu), üzümlerin (hasadın ilk meyvelerinin) kutsanmasının dini bir gelenek haline dönüşmesinin tarihçesi eski Ahit zamanına kadar uzanır. İncil´in Kutsal Ruh´un esiniyle yazıldığı dönemlerde, halkın büyük bir bölümü çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşır. Zengin ürün çeşitlerinin arasında üzümün çok özel bir yeri vardı ve “ilk meyve” olarak değerlendirilir. Hasadı bereketleyen tanrıya “ilk meyvelerin” sunulması, O´na olan sonsuz inancın ifadesi olarak kabul edilir.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04