Eserler Irak´a teslim edildi

Eserler Irak´a teslim edildi

Reyhanlı´daki Cilvegözü Sınır Kapısı´ndan ülkeye kaçak sokulmak istenirken bir tırda yapılan denetlemede 03 Şubat 2008 tarihinde ele geçirilen tarihi eserler düzenlenen törenle Irak´a iadesi edildi.

İskenderun/SES

 Tören, Antakya´daki Hatay Arkeoloji Müzesi´nde yapıldı ve imzalı belgeyle Iraklı yetkililere teslim edildi. Törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Hatay Milletvekilleri Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Irak´ın Ankara Büyükelçisi Hasan Janabi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Irak Ortaelçisi Nazdar Şirzad, Irak Gaziantep Başkonsolosu Mohammed Salman, İnterpol Avrupa Daire Başkanı Lütfi Çiçek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Adnan Özkaya, Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, İl Jandarma Komutanvekili Albay Özgür Sakarya, İl Emniyet Müdürvekili Tuncay Pekin, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Akif Ertekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz da katıldı.
Törende konuşan İnterpol Avrupa Daire Başkanı Lütfi Çiçek, “İnterpol olarak suçlularla dünyanın dört bir tarafında mücadele ederken bir yandan ülkemizden yasadışı yollarla kaçırılıp yurt dışına götürülen tarihi eser ve kültürel varlıklarımızın yakalanıp iadesi için yoğun çaba gösteriyoruz. Şu ana kadar dünyanın dört bir tarafından 4.250´ye yakın kültürel mirasımızı Türk kültürüne yeniden kazandırdık. İnterpol olarak toplam 194 ülkenin aradığı yaklaşık 52 bin tarihi eser var. Türk İnterpol´ü olarak yaklaşık 2.600 tarihi eseri bulup getirip Türk kültürüne kazandırmak için çalışıyoruz' dedi. Irak´ın Ankara Büyükelçisi Janabi de şöyle konuştu: 'Üzülerek ifade ediyorum ki Irak ve bölgemiz çok sayıda savaşa maruz kaldı. Sonrasında terör çeteleriyle mücadele verdi. Bu çetelerin en büyük kötülüğü Irak´ın kültürünü, eserlerini imha etme çabaları olmuştur. Bugün ören, eserlerimizin kaçırılmasına engel olmak insanlık mirasına sahip çıkmaktır. Terörün mağdurları sadece insanlar değil buna ilave olarak medeniyettir. Medeniyet ki insanlığı birleştiriyor. Medeniyetimize ait bu eserlerin tekrar bulunup iade edilmesini sağlayan bu protokolle kendimi sizinle birleşmiş sayıyorum. Ne olursa olsun kültür bizi birleştirir, tarih bizi birleştirir, coğrafya bizi birleştirir.'
Verilen mücadeleyle 4 bin 200 eserin tekrar ülkeye kazandırıldığını anlatan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan ise bakanlık olarak tarihi eserlerin, kültürel mirasın yer değiştirmesi ve kaçakçılığının önlenmesi konusunda hassas olduklarını ifade etti. 'Bunun mağduru bir ülkeyiz. Ülkemiz insanlık tarihinin başlangıç odak noktası olduğu için belki dünyada hiçbir ülkede olmayan tarihi zenginlik, kültürel miras bizim ülkemize nasip olmuştur. Maalesef ki çok önemli değerlerimiz de kaçakçılığın kurbanı olarak yurt dışına kaçırılmış durumda. Bunun mağduru bir ülke olarak bununla mücadele konusunda son derece hassasız' değerlendirmesini yapan Alaslan, Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre şöyle konuştu: 'Daha birçok eserimiz, zengin tarihi mirasımız yurt dışında. Bunları ülkemize getirmek istiyoruz. Her eserin bulunduğu ülkede, çıkarıldığı toprakta sergilenmesi, gösterilmesi çok daha değerli ve doğrudur. Bu anlayışla da 2008 yılında Cilvegözü´nde yakalanan Irak´tan kaçırıldığı ortaya çıkarılan bu eserleri teslim etmenin, eserleri gerçek sahibine, çıkarıldığı topraklara iade etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.'
Hatay´ın bir tarih, bir kültür şehri olduğunu ifade eden vali Doğan da, “Anadolu topraklarından çıkıp çeşitli yollarla dünyanın diğer coğrafyalarına götürülen eserleri tekrar orijinine getirebilmek için Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı çok ciddi mücadele veriyor. Oysa bugün burada bizler kendi imkânlarımızla ele geçirdiğimiz bu eserleri orijinine bir törenle teslim ediyoruz. Bu Türk milletinin yüce gönüllülüğünü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin de büyüklüğünü göstermektedir. Bu eserler yerinde sergilendiğinde daha da yakışacaktır, diye düşünüyorum' diye konuştu.



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

Kaledibi'nde 2B çalışması

İskenderun'da DEAŞ operasyonu

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

Yükleniyor

  • BIST 100

    10267,09%-0,10
  • DOLAR

    32,29% -0,12
  • EURO

    34,83% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2414,46% 0,89
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21