Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Et ve Süt Kurumu´nun et fiyatlarında yüzde 25´lik indirim yapılmasını göstermelik bir indirim olarak niteledi ve Türkiye genelinde sadece 13 satış noktasında geçerli olan indirimin kimseye faydası olmadığ?
İskenderun/SES
Hayvan üreticilerinin girdi maliyetlerinin yüzde 300-400´lere varan oranlarda arttığını ifade eden Şahin, yerli hayvancının giderlerinde düzenleme yapılması ve yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Et ve Süt Kurumu´nun Adana, Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Sakarya, Sincan, Sivas, Yozgat, Van Kombinaları ve İstanbul Et İşletme Müdürlüğü olmak üzere toplam 13 adet iş yerinde uygulanan yüzde 25´lik kuzu eti indirimini milletin aklıyla alay etmek olarak değerlendiren
Hatay Milletvekili Şahin, “Et ve Süt Kurumu tarafından 4 Ağustos 2022 tarihinde yapılan duyuruya göre kuzu eti satışlarında indirim kampanyası başlatıldığı duyurulmuş, açıklamada kuzu etinin daha fazla tüketiciye ulaştırılmasının hedeflendiği, üreticiden koyun ve kuzu alımının arttırılarak kuzu etinde dönemsel arz fazlalığından kaynaklanan fiyat dengesizliklerinin önüne geçilmesinin amaçlandığı, yerli üreticiden alınan küçükbaş hayvanı bir taraftan tüketiciye indirimli fiyata ulaştırırken diğer yandan kuzu karkas olarak ihraç ederek üreticinin emeğine sahip çıkılmasının hedeflendiği ifade edilmiştir. Yüzde 25 indirim uygulanacağı söylenmiştir. Artan üretim maliyetleri karşısında besiciler Kurban Bayramı´nda dahi yeterli hayvan satışı yapamamış, tüketicilerin de artan enflasyon karşısında alım gücü azalmıştır. Girdi maliyetleri yüzde 300-400 bandını aşmıştır. Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan indirim olumlu bir adım olsa da Türkiye genelinde kurumun mağaza sayısı düşünüldüğünde atılan bu adımın yerinde ama eksik olduğu görülmektedir. Tüm Türkiye´de sadece 13 dükkanda satılan etten indirim yapıp ‘et fiyatlarından indirim yaptık´ şovu yapmak tam bir AKP kurnazlığıdır. Göstermelik indirimler değil, tüm ülkenin çıkarına olan üretim ekonomisine dönüp yerli hayvancılık desteklenmelidir. Hayvancılık yapan yüzbinlerce vatandaşı hakkettiği parayı kazanamaz, üretemeyecek hale getirdiler. Hayvan ithalatına derhal kısıtlama getirilip yerli üreticinin girdi maliyetleri düşürülmelidir. Millet el elalemin hastalıklı anguslarını, koyununu, kuzusunu yiyeceğine daha ucuza yerli üreticinin ürünlerini tüketsin. Bu kadar kendi ülke çiftçisine, hayvancısına, esnafına, sanayicisine karşı bir iktidar zor gelir. AKP millet menfaatine tek bir hamle yapmıyor maalesef. Yandaşları değil bu ülkenin gerçek sahiplerini destekleyerek, emeklerinin karşılığını almalarını biz sağlayacağız' açıklamasını yaptı.
Bakana hangi soruları yöneltti?
Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi´nin yanıtlaması amacıyla verdiği önergede şu sorulara yer verdi: 'Son 1 yılda hayvancılığı bırakan besici sayısı nedir? Son 1 yılda icralık olan besici sayısı nedir? Besicilerin artan yem ve enerji maliyetleri konusunda bir çalışma yapılacak mıdır? Hayvancılığın desteklenmesi konusunda çalışmalarınız nelerdir? Vatandaşlarımızın ucuz ete ulaşabilmesi konusunda yaygın bir çalışma yapılacak mıdır?'
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55