‘Evlilik Affı´na soru önergesi

‘Evlilik Affı´na soru önergesi

Kamuoyunda 'çocuk istismarcısına evlilik affı' olarak anılan ve adın örgütlerinin mücadelesi ve kamuoyunun tepkisiyle geri çekilmesine karşın düzenlemenin 3 yıl aradan sonra geniden gündeme getirilmesini HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimo

İskenderun/SES

Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği önergeyle konuya ilişkin soruların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanmasını istedi.
Parçalanmış aileleri kurtarma amaçlanırken konunun cinsel istismar ve tecavüz sanıklarına af niteliğinde yasal düzenlemeyi beraberinde getireceği yönünde sonuçlarına dikkat çeken Oruç, önerge gerekçesinde “Söz konusu affın cebir, şiddet ve tecavüz durumunu kapsamayacağı aktarılmış olsa da Türk Ceza Kanunu´na göre 15 yaş ve altında rıza aranmadığından her türlü cinsel davranış cebir ve şiddet sayılarak ‘cinsel istismar suçu´ kapsamına girmektedir. Dolayısıyla bu tanım gereği; affedileceklerin cebir ve şiddet uygulamamış olması mümkün değildir” dedi.
Cinsel istismara uğrayan çocukların istismar edenle evlenmesi halinde, ceza verilmemesi şeklindeki düzenlemenin 2004 yılında TCK Reformu sürecinde TCK Kadın Platformu tarafından değiştirilmesi talep edilen ve kadın örgütlerinin verdiği mücadele ile değiştirilen ´mağdurun tecavüzcü ile evlendirilmesi durumunda failin affedilmesi´ maddesinin geri gelmesi olarak yorumlayan Oruç, bunun kadın ve kız çocuklarının kazanılmış yasal haklarında büyük bir geriye gidiş anlamına geldiğini vurguladı. Oruç, Bakan Selçuk´a şu soruları yöneltti: “3 yıl önce haklı toplumsal tepkiler nedeniyle geri çekilen “evlilik affı” düzenlemesi neden tekrar gündeme getirilmiştir? Çocuk evlilikleri hak ihlali ve çocuğa yönelik cinsel şiddet iken; bahsi geçen afla, bu ihlali gerçekleştirenler cezasız kalacak ve yeni failler için de özendirici olacaktır. Böylesi bir düzenleme çocuk evliliklerinin meşrulaştırılması anlamına gelmez midir? Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi, İstanbul Anlaşması olmak üzere uluslararası anlaşmalar ışığında; kız çocuklarının erken yaşta evliliğini engellemek üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Son beş yılda basında iddia edilen nedenle kaç “aile parçalanmıştır”? Bu konuda veri tabanınız ve araştırmanız var mıdır? Erken yaşta evlenen/evlendirilen bu çocukların tam ve hür iradesinden bahsetmek mümkün müdür? “Olan olmuş, zaten birlikteler, çocuk da olmuş” şeklinde aileyi koruma adına yapılan bu düzenleme, henüz okul çağındaki kız çocuklarını evlilik oyunu oynamaya mahkum etmek değil midir?”



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00