Tarih: 09.12.2022 11:43

Fabrikanın elektrik-doğal gazı kesildi, üretimi durdu

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES

"Demir yumruk" operasyonu ile kayyum atanan Hatay’ın Payas ilçesindeki Aba Demir Çelik Fabrikasında çalışan işçilerin ücretlerini iki haftadır alamaması nedeniyle hafta sonu iş bırakması önergeyle parlamentoya geldi. Fabrikada ücretlerin her ayın 20’si ila 25’i arasında ödenen işçilerin ücretlerini alamadığı için iş durdurduğunu belirten HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e "Bahsi geçen fabrikada çalışan 800 işçinin durumundan ve taleplerinden haberdar mısınız? İşçilerin ücretlerini almaları sağlanacak mıdır?" diye sordu.

Aba Demir Çelik Fabrikasında üretim tamamen durduğunu ifade eden milletvekili Oruç, önergesinde şunlara yer verildi: "Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Aba Demir Çelik fabrikasında çalışan işçiler, ücretlerinin iki haftadır yatmaması nedeni ile geçtiğimiz Cumartesi ve pazartesi günleri iş bırakmıştır. Ücretleri her ayın 20’si ila 25’i arasında ödenen işçiler ücretlerini halen alamadığı için iş durdurmuştur. Dün ise fabrikanın elektriği ve doğal gazı kesilmiş, fabrikada üretim tamamen durmuştur. Fabrikada çalışan 800 işçi, ücretlerinin yatırılıp yatırılmayacağını düşünürken şimdi fabrikanın çalışıp çalışmayacağı kaygısı ile yüz yüze olduklarını ifade etmektedir. Kasım ayı başında çelikhane bölümünde iki patlama yaşanan ve bu patlamada 5 işçinin yaralandığı fabrikada işçiler taleplerini; ücretlerin gününde ödenmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli önlemlerin alınması şeklinde sıralamaktadır. Haziran ayında demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden kamuoyu 25 milyar zarara uğratan firma sahiplerine yönelik yapılan 'Demir Yumruk' soruşturması kapsamında da fabrikada üretim bir süre durmuştu."

Fabrikanın kapanması durumunda işçilerin haklarının verilmesi sağlanacak mı?

Milletvekili Oruç TBMM Başkanlığına verdiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Bahsi geçen fabrikada çalışan 800 işçinin durumundan ve taleplerinden haberdar mısınız? İşçilerin ücretlerini almaları sağlanacak mıdır? Fabrikanın kapanması durumunda işçilerin tüm haklarının işveren tarafından verilmesi sağlanacak mıdır? Geçtiğimiz ay fabrikada yaşanan patlama hakkında soruşturma yürütülmekte midir? Patlamada yaralanan işçilerin durumu nedir? Ücretlerin zamanında ödenmesi konusu Bakanlığınızın sıkı takibinde midir? Çalışma saatleri ve koşullarının, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri esas alınarak düzenlenmesi ve denetlenmesi için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Kuralsız ve güvencesiz çalışmanın baskın istihdam biçimi halini almış olması ve asgari ücretin çalışanlar için temel ücret haline gelmesi konularında Bakanlığınızın üzerinde çalıştığı düzenlemeler var mıdır?"




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —