Faize 'diğer gelir' tanımı

Faize

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 Sayıştay Denetim Raporunda ki ifadeleri meclise taşıdı.

İskenderun/SES

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 Sayıştay Denetim Raporunda ifade edilen, "temini veya tamamlanması belli bir süreyi gerektiren bazı mal alımları ve yapım işlerinin idare tarafından sözleşmeye bağlanmamasını" önergeyle Meclis'e taşıdı. 
Milletvekili Oruç, önergesinde şunlara yer verdi: "Raporda; idare tarafından kiracı sıfatı ile kullanılan hizmet binaları için yapılan ve kira süresi sonunda mal sahibine bırakılacak nitelikteki değer artırıcı harcamaların önemli bir kısmının özel maliyetler hesabına kaydedilmediği, doğrudan giderleştirildiği görülmüştür. Bu durum hesaplarda 1.034,026 TL tutarında bir hataya sebep olmaktadır. Sayıştay raporunda yer alan bulgulardan biri; idare tarafından peşin ödenen kira giderlerinin gelecek aylara veya gelecek yıllara ait giderler hesabında muhasebeleştirilmesi gerekirken verilen depozito ve teminatlar hesabına kaydedilmesidir. Diğer bir bulgu ise; idarenin ekonomik değer taşıyan hakları mevzuata uygun olarak muhasebeleştirmemesi sonucu bilançoda 1.959.630 TL tutarında hataya neden olmasıdır. Raporda vurgulanan bir diğer önemli nokta ise; değer artırıcı harcamaların varlık hesaplarına kaydedilmemesidir. Denetim sırasında yapılan incelemelerde özellikle taşınmazlar için yapılan limit üstü harcamaların varlığın kayıtlı değerine ilave edilmediği ve 785.000 TL tutarındaki harcamayı doğrudan giderleştirildiği tespit edilmiştir. Maddi duran varlıkların yapımı için harcanan tutarlar varlık hesaplarına aktarılmamıştır. Söz konusu mevzuata aykırı uygulama sebebiyle faaliyet sonuçları tablosunda giderler hesabı 12.530.000 TL fazla, bilançoda ilgili maddi duran varlık hesapları aynı tutarda eksik görünmektedir."

"Faiz geliri yerine 'diğer gelir' ifadesinin kullanıldığı doğru mu?"
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Bazı mal alımları ve yapım işleri neden idare tarafından sözleşmeye bağlanmamıştır? 1.034,026,00 TL tutarında hataya sebep olan DİB’in yaptığı değer artırıcı harcamalar nelerdir? Peşin ödenen kira giderlerinin yanlış hesaba işlenmesi mali tabloların doğru ve gerçek bilgi üretmesini engellemiştir. Bahsi geçen kira giderleri ne kadardır? 1.959.630 TL tutarında hataya neden olan doğru şekilde muhasebeleştirmeme neden/nasıl mümkün olabilmiştir? 785.000 TL tutarındaki değer artırıcı harcamalar neden varlık hesaplarına kaydedilmemiştir? Maddi duran varlıkların yapımı için harcanan tutarlar varlık hesaplarına neden aktarılmamıştır? 2021 Mali tablolarında 58 milyon TL’yi aşan tutardaki 'faiz geliri' yerine 'diğer gelir' ifadesinin kullanıldığı doğru mudur? Şayet faiz değilse diğer gelir ile ifade edilen nedir?"



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55