17 temmuz Pazartesi günü itibariyle başlayan başvurular 14 Eylül´e kadar kabul edilecek.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK´lar ile çok sayıda kişi çalıştıkları kurum veya kuruluşlardan ihraç edilirken, bazı kurum ve kuruluşlar da kapatıldı. 23 Ocak 2017 tarihli 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL İnceleme Komisyonu, yapılan itirazları değerlendirmek için işbaşı yaptı. Komisyon tarafından, kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğinin kesilmesi, öğrencilikle ilişiğinin kesilmesi, dernekler, vakıflar, sendika, federasyon, konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel eğitim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması ve emekli personelin rütbelerinin alınmasına ilişkin itirazların incelenmesi işlemleri inceleme konusu yapılacak.
Form elektronik ortamda doldurulacak
Başvurular için ilk adımda https://ohalkomisyonu.basbakanlik gov.tr/ adresinde yer alan elektronik ortamda hazırlanan başvuru formu doldurulmak suretiyle yapılacak. İhraç edilen veya açığa alınan kişiler, internet üzerinden yapılan başvuru sonrası başvuru formunu doldurup çıktısı imzalandıktan sonra valiliklere veya bakanlıkların merkez teşkilatlarına bu formu ve ekinde ibraz edilecek belgeleri teslim etmek suretiyle başvurularını tamamlayacak. Başvurular bizzat veya kanunen yetkili kişiler tarafından yapılabilecek. Başvurular, başvuru işlemlerinin başladığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde yapılabilecek olup 14 Eylül 2017 tarihinde sona erecek. Başvuruların tamamlanması ile başvurular komisyonca usul ve esastan incelenerek karara bağlanacak.
AİHM 12 bin başvuruyu reddetti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi;12 bini bulan dava başvurularını öncelikle iç hukuk yollarınun tüketilmesi yönünde karar vererek reddetmişti. AİHM bu kararıyla davacılara öncelikle Ohal komisyonuna başvuru yolunu göstermişti.
OHAL komisyonuna başvuru sınırını sordu
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, TBMM Genel Kurulu´nda gündem dışı yaptığı konuşmada, OHAL Komisyonuna başvuruda getirilen sınırlamaya dikkat çekti. Açığa alınanlar ve çalışma izni iptal edilenlerin komisyona başvuru yapamadıklarını kaydeden Topal, bu durumda olanların haklarını nasıl arayacaklarını sordu.
TBMM Başkanlığına hitaben konuşan Topal, şunları söyledi: “17 Temmuz itibarıyla on binlerce yurttaşımızın kurulmasını beklediği OHAL Komisyonu kuruldu ve başvurular, valiliklere ve şahısların son çalıştığı kurumlara yapılmak üzere alınmaya başlandı. Elbette ki FETÖ ve PKK gibi terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olanların ceza kanunlarımız çerçevesinde cezalandırılmaları gerekmektedir, destekliyoruz. Ancak, açığa alınanlar ve çalışma izni iptal edilenler komisyona başvuru yapamıyorlar. Bu yurttaşlarımız haklarını nasıl arayacaklar? Bu suçlarla itham edilenler hakkındaki kararın kanunlar doğrultusunda yargılama yapan mahkemelerce alınması gerekmez mi? Gerçekten bu komisyon, mağduriyetleri gidermek anlamında objektif olacak mı?”