İskenderun/SES
Yörede yaşayan Arap Alevilerin en büyük bayramı olan Gadir Hum Bayramı, hafta sonu pazar günü kutlandı.
Gadir Hum Bayramı ve bir gün öncesinden (arifesinde) başlanarak ziyaret, türbe ve yatırlarda dua edildi, bayram sabahı mezarlıklar ziyaret edildi, dövülen buğday ve eti kazanlarda pişirilerek Herise yapılarak, dağıtıldı. Yörede yayayan Arap Alevileri (Nusayriler) Gadir Hum Bayramı'nda 'cehennem ateşinin söndüğüne' inanıyor, bu nedenle evlerde yemek için dahi ateş yakılmıyor, gündüzleri de zorunlu olmadıkça çalışmak tercih edilmiyor.
İskenderun Alevi Kültür Derneği (AKAD), Gadir-i Hum Bayramı nedeniyle AKAD Kültür Merkezi'nde konferans düzenledi. İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün, Hatay milletvekilleri ve AKAD yönetiminin de katıldığı konferansta, birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları ifade edildi, Gadir-i Hum Bayramının ülkeye ve dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirmesi temennisinde bulunuldu. AKAD Yönetm Kurulu üyesi Mehmet Reyhani'nin açılış konuşmasıyla başlayan kutlama etkinliğinde yönetim kurulu üyesi Hüseyin Şanlı, Filistin'de yaşanan katliamı kınadı, katliamın durdurulması için islam ülkelerine çağrıda bulundu. AKAD yönetim kurulu üyelerinden Davut Tümkaya da Gadir Hum'un İslamiyete etkisi konulu konuşmasında İsrail'in saldırılarını kınadı.
İnternette 1,4 bin takipçisi bulunan Gadir Hum adlı topluluğun sosyal iletişim sitesinde, "Gadir; İslam'ın velayet/yönetim sisteminin ilan ve tayin bayramıdır. Gadir; geride kalanların gelip yetişmesi, ileriye geçenlerin de geriye dönüp gelmesi ve Velayet ile birlikte hareket etmesidir.. Bu sebeple de Gadir, bizzat İslam'ın ve yönetimle ilgili nasıl bir yol izlemesi gereken tüm Müslümanların bayramıdır. Çünkü bugünde yüce Allah Müslümanlara Nebevî sistemi nasıl koruyup devam ettireceklerine dair Peygamber sonrası beşerî sistemi ilahî sisteme bağlayan Velayet sistemi adında büyük bir nimeti armağan etmiştir... Yüce Allah'ın büyük bayramı olan Gadir-i Hum ve Velayet Bayramınız mübarek olsun..." ifadesine yer verildi.
"Resmi dini tatil olsun" önerisi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi, Ğadir-i Hum Bayramı gününün resmi tatil ilan edilmesini istedi. Geçmiş yıllarda da birçok sivil toplum kuruluşu bu yönde teklifte bulunulmuş, bazı milletvekilleri de TBMM Başkanlığına kanun teklifi ve önerge de vermişti. Gadir-i Hum Bayramı'nın, Arap Alevilerinin kutsal bayramlarından biri olduğunu ifade eden İHD Hatay Şubesi, şu açıklamayı yaptı: "Türkiye’de ağırlıklı olarak Hatay, Adana, Mersin’de yaşayan Arap Alevileri çalışma yaşamını durdurarak bayramlarını kutlamaktadırlar. Gadir-i Hum Bayramında tüm gün bütün resmi kurumların açık olması nedeniyle yurttaşlar bayramlaşmada, dini vecibelerini yerine getirmede zorluk yaşamaktadır. Din ve vicdan özgürlüğü Anayasa’da ve uluslararası insan hakları belgelerinde korunan en temel insan haklarındandır. Anayasa’nın 10. maddesinde 'Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.' ifadesi ile devletin tüm inançlar karşısında eşit mesafede durması teminat altına alınmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesi olan 'Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü' maddesi de Türkiye’de yaşayan bütün insanları ayrım gözetmeksizin kapsamakta, insanların dinlerinin gereklerini yerine getirme ve özel günlerini yaşamaları güvence altına almaktadır. Bu evrensel hakları gereği; Arap Alevilerinin dini vecibelerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri, kendilerini eşit yurttaş olarak hissedebilmeleri için Gadir-i Hum Bayramı’nın resmi dini tatil olarak kabul edilmelidir."
Hz. Hızır Türbesinde (makamında) su dağıtımı
Samandağ Belediyesi, halkın "Ğadir Hum Bayramı"nı kutladı, Deniz sitesindeki Hz. Hızır Türbesinde (makamında) su dağıtımı yaptı. Belediyeden yapılan açıklamada, "Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz, Ğadir-i Hum Bayramı dolayısıyla Deniz sitesinde bulunan Hz. Hızır Makamında halkın bayramını kutlayarak, şehir içi ve şehir dışından gelen vatandaşların rahat bir şekilde ibadetlerini yerine getirmeleri için trafik akışını düzenleyerek, bu sıcak havada vatandaşlarımıza su ikramında bulundular. Halkımızın Ğadir-i Hum Bayramı kutlu olsun" ifadesine yer verildi.
“Güçlü bağın güçlendirilerek kuşaklara aktarılması gerekir”
Gadir-i Hum Bayramını mesajla kutlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, şu ifadelere yer verdi: "Milletler, zorluklar karşısında birlik ve beraberliğini muhafaza edebildiği sürece tarih sahnesinde var olmaya devam eder. Binlerce yıldır önemli medeniyetlerin beşiği olan Anadolu topraklarında vatandaşlarımız, bu sayede hala huzur içinde yaşamayı başarmaktadır. Anadolu coğrafyasının adeta özeti olan kadim şehrimiz, farklı kültürlerin, farklı inanışların bir arada huzur ve barış içerisinde yaşadığı dünyanın önemli hoşgörü merkezlerinden birisidir. Herkesin karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörülü bir ortamda yaşadığı şehrimizde bayram sevincini yüzyıllardır ortak sevincimiz olarak görüyor, birlik ve beraberlik içinde kutluyoruz. İlin sahip olduğu bu eşsiz değer tüm dünyaya örnek olacak niteliktedir. Şehrimizdeki bu atmosferin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması hepimizin ortak sorumluluğundadır. Her zaman olduğu gibi tüm Hataylı hemşehrilerimizin aralarındaki bu güçlü bağın yaşatılması ve daha da güçlendirilerek gelecek kuşaklara aktarılması hususunda elbirliği yapacaklarına yürekten inanıyorum."
Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, Gadir Hum Bayramını "islam dininin tamamlandığı gün, sevgi ve kardeşlik bayramı olarak niteledi. Hatay Milletvekili Mullaoğlu, TBMM genel kurulunda yaptığı konuşmada ülkedeki kardeşlik duygusunu daha da pekiştirmesini ve doğal afetlerin yarattığı yararları sarmasına vesile olmasını dilediğini ifade etti.
“Kardeşliğimize birlikte sahip çıkacağız”
Hatay Milletvekili Şefik Çirkin de sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda şu değerlendirmeye yer verdi: “Alevi kardeşlerimizin Gadir Hum Bayramını tebrik eder, hepsine esenlikler dilerim. Değerli hemşehrilerim; Şunu hiç bir zaman unutmamalıyız. Mezhepçilik çağımızın en büyük fitnesidir. Sakın bu hastalıklı zihniyete prim vermeyin. Mezhepçilik orta-çağ Avrupa’sını kasıp kavurmuş, milyonlarca insanın katline sebep olmuştur. Şimdi de aynı olaylar İslam aleminde devam etmektedir. Orta Doğu maalesef yanmaktadır. Ülkemizde de bu fitne zaman zaman denenmiş, ancak milletimiz uymamıştır. Türkiye bu beladan nasibini almamışsa bunu Atatürk’e borçluyuz, nur içinde yatsın, bu sevap kendisine yeter. Özellikle bölgemiz Hatay’da bu fitneye çok dikkat edeceğiz ve kardeşliğimize birlikte sahip çıkacağız...”
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise "Hatay'daki karşılıklı hoşgörünün, birlik, beraberliğin, sevgi ve saygının gelecek kuşaklara aktarılması ve tüm dünyaya yansıması dileğiyle, Ğadir-i Hum Bayramımızı kutlar, ülkemize, insanlığa barış, sağlık ve huzur getirmesini temenni ederim. Hep birlikte #Hatay'ın yaralarını sarmaya devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı. Hatay eski Milletvekili Suzan Şahin de "Alevi yurttaşlarımızın ve tüm Hatay'ımızın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının pekiştirildiği Gadir-i Hum Bayramı'nı kutluyor, bayramın ülkemize ve tüm dünyaya sevgi, barış ve huzur getirmesini diliyorum" açıklamasını yaptı. Gadir Hum Bayramını kutlayan İskenderun Belediye Başkanı Dönmez Mehmet de "Her din ve mezhepten insanımızın; barış ve sevgi ortamında yaşadığı kentimizde, her kültür ve inançtan vatandaşımızın sevinci ortak mutluluğumuzdur. Bu vesileyle; Alevi kardeşlerimin Gadir-i Hum Bayramı’nı kutlar, huzur ve bereket getirmesini dilerim" değerlendirmesinde bulundu.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01