Gadir Hum Bayramı kutlanıyor

AKAD, depremin yarattığı yıkımdan dolayı Gadir Hum bayramında bu yıl bir etkinlik yapmama kararı aldı.

GÜNCEL 4.07.2023 15:42:00
Gadir Hum Bayramı kutlanıyor

Bölgemizde yaşayan Arap Aleviler, yarın en büyük dini bayram olarak kabul ettikleri Gadir Hum Bayramı’nı yarın kutlamaya hazırlanıyor.

Gadir-i Hum bayramı, ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde Hatay, Adana ve Mersin'de yaşayan Arap Aleviler tarafından her yıl Zilhicce ayının 18'inde kutlanıyor.

Hazreti Muhammed´in Veda Haccı dönüşünde ve ´Gadir Hum´ adı verilen yerde, Hazreti Ali’yi vasi tayin ettiği gün olarak kabul edilerek kutlanan bayramda, hiçbir işin yapılmaması gerektiği kabul ediliyor. Bayram nedeniyle türbeler ziyaret edilip, kurbanlar kesiliyor ve kurban eti ile buğdayla birçok evde yapılan hirisi adlı yemek pişirilip, dağıtılıyor.

Alevi Kültürünü Araştırma Derneği AKAD, depremin yarattığı yıkımdan dolayı Gadir Hum bayramında bu yıl bir etkinlik yapmama kararı aldı.

AKAD’dan yapılan duyuruda, “Ülkemizin büyük bir bölümünde yaşanan yıkıcı depremin özellikle Hatay’ımızdaki yıkım ve yaşattığı acı kayıpların etkisinde kalan hemşerilerimizin deprem endişe ve korkusu, onarılması zor bir travma nedenidir. Gerek kapalı mekan gerekse toplu olarak bir arada bulunmanın toplum psikolojisi gereği kitlede yaratacağı olumsuz etkiyi dikkate alarak her yıl geleneksel olarak kutladığımız Alevi Camiasının en önemli dini bayramı olan Gadir-i Hum Bayramı etkinliğini, AKAD olarak bu yıl yapmama kararı yönetim kurulunca alınmıştır” denildi.

Gadir-i Hum bayramını Türkiye’de ancak 2013‘ten beri kutlama imkanı bulabildikleri de ifade edilen aynı açıklamada, bayramın tüm insanlığa barış ve kardeşliğe vesile olması dileğinde bulunuldu. 

Anahtar Kelimeler: Gadir Bayramı kutlanıyor

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

Hatay ormanları yanıyor

  • BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00