Tedavileri Mustafa Kemal Üniversitesi'nde tamamlandı
İskenderun/SES
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavileri tamamlanan 9 Leylek, 2 Pelikan ve 1 Kerkenez, Belen Geçidi Tabiat Parkında doğal yaşama bırakıldı. Kuşları ortamlarına bırakma etkinliği, MKÜ Veteriner Fakültesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Hatay Şube Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirildi.
Hatay, Avrupa ve Balkanlar üzerinden süzülerek göç eden kuşların Türkiye'deki geçişin ana rotasını oluşturuyor.
MKÜ Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, geçen yıl tedavi ve rehabilite edilen çoğunluğu yabani kuşlar ve memeli türlerinden toplam 351 yaban hayvanından 154’ünü doğal yaşam ortamlarında tekrar bıraktıklarını söyledi.
Prof. Dr. Altuğ, tedavisi yapılan yabani kuşlardaki yaralanma ve ölümlerin çoğunlukla kaçak avcılıktan, su kuşları ve göçmen kuşlarda ise göç yorgunluğundan kaynaklandığını belirtti. Bu yıl Kartal, Şahin, Baykuş, ishak kuşu, Doğan Kerkenez, Atmaca, Çaylak, Delice, Çoban aldatan gibi 94 yırtıcı kuş; Leylek, Pelikan, Yaban Ördeği, Balaban, Balıkçıl, Martı türünden 64 su kuşu; Çoban aldatan, ağaç kakan, ibibik gibi diğer türlerden de 9 kuşun; Tilki, Çakal gibi 7 yırtıcı memeli; Ceylan, Karaca, Yaban Tavşan türünden 9 memeli ve tosbağa ve semender gibi sürüngenler olmak üzere toplam 185 yaban hayvanından yeni bırakılan 12'si ile birlikte toplam 70’inin yeniden doğal ortamına kazandırıldığını anlattı.
MKÜ'den yapılan açıklamaya göre, Altuğ, 9 yabani hayvanın hayvanat bahçesine gönderildiğini, 12 yaban hayvanın ise tedavisi ve rehabilitasyonu devam ettiğini kaydetti. Etkinliğe, DKMP Hatay Şubesi veterineri İsmail Eminoğlu, MKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Mustafa Cellat, Dr. Ziya Yurtal, Dr. İbrahim Alakuş, DKMP Hatay Şube Müdürlüğü çalışanları, MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri ve MKÜ Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları katıldı.
10081%1,46
34,80% 0,09
36,69% -0,18
2952,35% 0,34
4824,20% 0,00