Suriye´den gelen göçler ve etkisi üzerine açıklamalarıyla dikkat çeken, 2019 Mart´ta yapılan yerel seçim öncesi iktidarın tepkisini de çeken Başkan Savaş, uyarılarını sürdürüyor. Savaş, Hatay´da 12 yıl sonra Suriyeli nüfusun Türk nüfusunun önüne geçeceğini belirtti.
Batı´nın 'Türkiye daha fazla Suriyeli ağırlamalı“ yaklaşımını eleştiren Savaş: 'Onlar bizim ne çektiğimizi görmüyorlar. Sadece para gönderiyorlar. Biz burada önlem almazsak aynı süreci bize yaşatacaklar. Bizim kendimizi korumamız gerekiyor.”
Sadet Berkyürek/SES
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Türki´nin hem genel hem bölgesel bir göç politikasının olması gerektiğini söyledi. Savaş, “Gaziantep, Urfa, Hatay, Kilis daha fazla kaybedilmeden bu göçün durdurulması lazım. Suriye sınırında güvenli bölgeler oluşturularak bu insanlara orada bakılmalı” dedi. Suriye´den gelen göçler ve etkisi üzerine açıklamalarıyla dikkat çeken, 2019 Mart´ta yapılan yerel seçim öncesi iktidarın tepkisini de çeken Başkan Savaş, uyarılarını sürdürüyor. Katıldığı bir televizyon programında Türkiye´de yaşayan Suriyeli göçmen sayısının 3 milyon 700 bine dayandığını ifade eden Başkan Lütfü Savaş, bu nüfusun 600 binini ise çocukların oluşturduğunu, çocuklar Türkiye sınırlarında doğduğu için Türk vatandaşı olduklarını hatırlattı. Hatay´da da 500 bin Suriyeli´nin yaşadığını belirten Savaş, “Bu nüfus artış oranını hesapladığımızda Hatay´da Suriyelilerin nüfusu 12 yıl sonra Türk nüfusunu geçecek. Örneğin şu anda Reyhanlı ilçemizde Suriyeli nüfusu Türklerden fazla. Yayladağı´nda seçimin sonucunu Suriyeliler belirledi” dedi.
BM´nin ‘Türkiye´nin daha çok Suriyeli ağırlaması lazım´ yaklaşımını da eleştiren Başkan Savaş, “Onlar bizim ne çektiğimizi görmüyorlar. Sadece para gönderiyorlar. Biz burada önlem almazsak aynı süreci bize yaşatacaklar. Bizim kendimizi korumamız gerekiyor” uyarısında bulundu. Savaş, Gaziantep, Urfa, Hatay, Kilis daha fazla kaybedilmeden bu göçün durdurulması gerektiğini vurguladı.
Türkiye´nin göç politikası konusunda da uyarıda bulunan Savaş, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, İstanbul´a kaldıramayacakları bir yükün yüklendiğini ifade etti. Savaş, şunları kaydetti: “Küresel ısınma, ekonomik sıkıntılar ve siyasi iktidarsızlık insanları göçe itiyor. İnsanlar rahat edecekleri yerlere göç etme eğilimi gösteriyor. Türkiye güçlerin merkezi konumunda. Bu nedenle Türkiye´nin hem genel hem de bölgesel bir göç politikasının olması lazım.”
“Savaşın gölgesinde dezavantaja sahibiz ama…” Başkan Savaş, savaşın gölgesindeki dezavantajlara karşın kent olarak avantajlarını kullandıklarını söyledi. Savaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Herkes Hatay´daki ışığı gördü ve savaşın gölgesinde olan bir il olmamıza rağmen Allah´a şükür gittikçe potansiyelimiz artıyor. Ben televizyon programlarında ve sosyal medyada da her zaman moral ve motivasyonumuzu yüksek tutmamız gerektiğini söylüyorum. 8 yıldır savaşın gölgesinde birçok dezavantaja sahibiz ama avantajlarımızı da kullanmamız lazım. Petrolümüz veya doğalgazımız yok ama doğal güzelliğimiz, kaplıca, yayla, tarihi birikim ve kültürel değerlerimiz var. Bunları turizm anlamında da değerlendireceğiz. Suriye´deki savaşın olumlu bir şekilde çözülmesini diliyor, Suriye´deki insanlarımızın mağdur olmamasını ve dışarıdan gelip rant elde edenler de kendi ülkelerine dönmelerini istiyoruz. Bu şekilde biz de komşumuzla sulh içinde yaşarız. İnşallah Suriyeliler için kendi topraklarında huzur içinde yaşayacakları bir ortam sağlanır.”
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74