200 metal işçisinin Yolbulan Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de başlattığı grev sürüyor.
Akın Bodur/İskenderun
Özçelik iş Sendikası'nın Yolbulan Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de başlattığı grev sürüyor. 200 işçinin katıldığı greve destek ziyaretleri de sürüyor. Bakkallar Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Bebek, Türkmen Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Kurtar ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, Yolbulan işçilerinin grev çadırını ziyaret ederek, desteğini ifade etti. 226 işçinin çalıştığı Yolbulan Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de greve 200 çalışan katılıyor, 26 işçi ise 'grev kapsamı dışında' bulunuyor. Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, köşebent, profil imalatı yapılan Yolbulan Metal fabrikasında ortalama 19.500 lira olan ücretin 30 bin lira olmasını istediklerini, işverenin ise 4 bin lira zam önerisiyle maaşların 23.500 lira olmasını önerdiğini söyledi.
Sivil toplum kuruluşlarından destek ziyareti
Çöloğlu, Bebek, Kurtar ve Çankaya, grev çadırında ziyaret ettiği metal işçileri ve Özçelik İş Sendikası İskenderun Şubesi yöneticilerine desteğini ifade etti, örgütlü dayanışma ile mücadeleden sonuç alınacağını ifade etti. Grev çadırını CHP Belen İlçe eski Başkanı Fevzi Yüksel de ziyaret etti.
“Bölgenin en ilkel fabrikası, emek gücü gücü çok”
Greve 20 Haziran‘da çıktıklarını anımsatan Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Güngör, "Greve çıkma sebebimiz işverenin verdiği çok düşük rakamlar. Fabrikada ortalama ücret 21.500 lira. 23.500 lira önerildi. Arkadaşlara sorduk ve 'bu sistemde çalışır mısınız?' dedik. Arkadaşların hepsi 'hayır' dedi ve 'sen ne dersen o olur' yanıtını verdi. Benim vicdanımda 23.500 liraya çalışılması değil. Böyle bir köle sistemine gönlüm razı değildi. Emekten doğan hakkımızı kullandık ve 13 gündür bu emek çadırında grevdeyiz. Burada yetki aldığımız gün kayyum atanmıştı, gerçekten şartları ağırdı, iş sağlığı ve iş güvenliği konuları neredeyse yok denecek kadardı. Her gün bir işçi arkadaşımızın kaza geçirdiği bir ortamdaydık. 'Biraz mücadele edin, 12 saat, 14 saat çalışın mesainizi alın bu fabrikayı kurtarmamız lazım' dedik. Tam fabrikayı kurtardık bu seferde dediler ki 'vallaha fazla verecek gücümüz yoktur'. Peki kazanıyorsunuz, belki ekonomik şartlarda bir-iki ay kaybedebilirsiniz ama yıl bazında kazancınıza baktığınızda işçi en az 30.000 lira- 35.000 lira verecek gücünüz var, bunu verin dedik. Sanki canlarını istiyormuş gibi yaklaşım oldu. Bu kinin gerçek anlamda müsebbibi emekçi arkadaşlarımız değil, işverenin emekçileri köle sisteminde çalıştırma sistemidir. Biz de buna müsaade etmedik asla müsaade etmeyeceğiz de. Biz kapalı kapılar ardındaki sendikalardan değiliz. Her sözleşmenin arkasında geri döndüm ve işçiye o konuda düşüncesini sordum; 'Siz bana yetki vermiş, istediğinizi imzalayın demiş olabilirsiniz ama bir de gerçekler var. Dönüp de istişare yapmakta hayır olduğuna inanlardanım. Bugün Yolbulan Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de greve çıktık. Özellikle metal sektöründe alınan ücretlere baktığımızda ortalama maaşlar 40.000 lira-45.000 lira seviyesine çıkardık. İsdemir'de ortalama maaş sosyal haklarla birlikte 60.000 liranın üzerinde. Temmuz ayında gelecek olan rakamla herhalde 75.000 lirayı bulur. Ekinciler'de temmuz ayında gelecek rakamlarla 35.000 lira-40.000 lirayı geçeriz diye umut ediyorum. Teknolojik olarak bölgenin en ilkel fabrikası, en ilkel makinası burada doğal olarak emek gücü gücü çok ama bu insanlar metal sektörü çalışanlarına göre de en düşük maaşı da alıyorlar. Biz sonuna kadar direneceğiz mücadele edeceğiz ve kazanacağımıza inanıyoruz. Ben sendika başkanı olarak çalışanlar, işçilerle beraberim. Onların bunu başaracağına, direneceğine ve sonuç elde edeceği için bu grevi sizlere beraber sonuna kadar götüreceğiz" diye konuştu.
Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Güngör, grev çadırına destek ziyaretinde bulunan sivil toplum kuruluşları ve bürokratların, destek ziyareti kadar işverene grevin sona erdirilmesi yönünde baskı yapmasını da istedi.
Güngör'den, işverene 'bu işi masada bitirelim' çağrısı
Öte yandan Özçelik İş Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Güngör, yaptığı yazılı bir açıklamada da emeğin hakkını almak için mücadele ettiklerini, destek veren kurum ve emekçilere teşekkür etti. Her geçen gün Yolbulan fabrikası emekçisinin daha fazla kenetlendiğini, emeklerinin karşılığını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Güngör, "İstediğimiz rakamlar gerçek anlamda bizi tatmin etmezsede zor günleri birlikte atlatacak rakamlar. Taban ücretlerinin bu yıl sonuna kadar 30 bin lira olması gerekir. Yıl sonunda asgari ücrete gelecek zammı düşünürsek, zaten rakamlar asgari ücret seviyelerine düşecek. İşverenin bu zamana kadar verdiği ücret de 23. 500 lira civarında oldu. Bu ücrete 800 derece ateşin karşısında çalışılması mümkün değil" dedi. Güngör, işverene de 'bu işi masada bitirelim' çağrısı yaptı ve "Emekçileri grev çadırına değil de tezgah başına getirelim" değerlendirmesinde bulundu.
Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci de yazılı yaptığı basın açıklamasında, “Sözleşme sürecinin masa başında, iş barışı ve huzurunun sağlanmış bir şekilde tamamlanması, grev aşamasına geçilmemesi, üyelerimizin talep ve beklentilerinin sözleşme masasında karşılanması, işçi-işveren-sendika üçgenin tüm tarafların memnuniyetiyle bu sürecin sonlanması öncelikli hedeflerimiz arasındaydı. Fakat işveren tarafının ücret dayatması bizleri buralara kadar getirdi. Elbette grev nedeniyle fabrikanın kapalı olmasından dolayı huzursuzuz. Bizler çalışmak istiyoruz fakat günümüz geçim şartlarında işverenin verdiği ücret teklifini kabul etmek demek, Yolbulan’ın fedakar emekçisini bu ekonomik zorluklarda çaresizliğe sürüklemek demektir. Grev öncesinde üyelerimiz adına dile getirdiğimiz tüm talep ve beklentilerimiz de aynı şekilde devam etmektedir" görüşünü ifade etti.
Yolbulan Metal’deki üyelerini maddi ve manevi olarak asla yalnız bırakmayacaklarının ve sonuna kadar birlikte mücadele edeceklerini anlatan Değirmenci, “Haklı bir mücadelenin içerisine girdik. Grevi Yolbulan’daki üyelerimizle birlikte büyük bir coşkuyla başlattık. Bu süreçte üyelerimize her türlü desteği vereceğiz. Hem genel merkez olarak hem de İskenderun şubemiz sürecin tüm aşamalarında üyelerimizin yanında olmaya devam ediyor ve sonuna kadar olmayı sürdürecek” dedi. "Yolbulan’da alınan ücretler ortadayken, ülkemizdeki ve bölgedeki geçim koşulları bizi bir çıkmaza sokmuşken asla geri adım atmayacağız" diyen Değirmenci, "1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücrete yüzde 49,11 oranında yapılan zammın işveren tarafından yeni TİS ücret zammı olarak değerlendirmesi asla kabul edilemez. Bu asgari ücrete gelen zam oranı, ancak 31 Aralık 2023 tarihindeki asgari ücret ve üzeri ücret dengesini aynı oranda korumakta, 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yeni TİS’e ilave bir ücret sağlamamaktadır. 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle Yolbulan Metal’de üyelerimizin aldıkları ortalama aylık maaş 14 bin 390 TL iken 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücrete yüzde 49,11 oranında yapılan zam ile birlikte Yolbulan Metal’de üyelerimizin aldıkları ortalama aylık maaşları 21 bin 586 TL olmuştur. İşte rakamlar ortadadır. İkramiyeler ve diğer sosyal hakları maaşa ekleyerek işveren tarafından ortaya konulan ‘işte işçilere bu maaşı veriyorum” söylemi asla gerçekleri yansıtmamakta ve kamuoyunu yanıltmaktadır. Öte yandan Türkiye’nin birçok bölgesinde faaliyet gösteren Yolbulan Metal emsali işyerlerinde, çalışanların ikramiyeleri 90 ila 120 gün arasında değişkenlik gösterdiği bir çalışma ortamında, üyelerimize 60 gün ikramiye dayatması kabul edilebilir değildir" açıklamasını yaptı.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74