'Gübreden KDV ve ÖTV kaldırılsın'

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, son bir yılda 16 kez zam yapılarak fiyatı yüzde 400 artan ve AKP hükümeti tarafından ihracatı yasaklanan gübreden KDV ve ÖTV´nin kaldırılması için kanun teklifi verdi.

EKONOMI 10.11.2021 16:58:34

İskenderun/SES

Tarımsal girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artışların çiftçilerin tarlalarını ekemez hale getirdiğini ve yem, tohum, mazot, ilaç fiyatlarında tarihte görülmemiş artış yaşarken çiftçilerin tarımsal girdi maliyetlerini karşılayabilmek için daha fazla borçlanmakta olduğunu belirten Milletvekili Suzan Şahin, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasını isteyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Üretimin devamı için düzenleme şart
Çiftçinin üretimdeki en önemli girdilerden birini oluşturan gübreye gelen zamlarla ulaşmasının giderek zorlaştığını vurgulayan CHP´li Şahin, gübrenin azalması ve fiyatın aşırı yükselmesinin tarım ve gıdanın geleceğini de tehdit ettiğini kaydetti. Şahin, “Bu nedenlerle verdiğim kanun teklifi ile çiftçilerin üretime devam edebilmesi, ithalata dayalı bağımlı tarımsal üretim yerine milli tarımın desteklenebilmesi ve tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) kanununda çiftçilerimiz lehine düzenlemeler yapmak istiyoruz´´ dedi.

Yasak hammadde ihracatına getirilmeli
Çiftçinin tarımsal amaçlı kullandığı mazot ve gübrenin vergiden muaf tutulması ve çiftçilerin tarımsal üretim için kullandıkları girdiler için tespit edilecek KDV oranlarının düzenlenmesi gerektiğini belirten Şahin, ‘‘Gübreye son 1 yıl içerisinde %400 zam geldi. Tam 16 kez zam yapıldı. Doğalgaz ve buna bağlı amonyak krizi, ayrıca dövizdeki artışa bağlı olarak gübreye peş peşe zam geldi. Çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle gübre alamıyor, tarlasını ekememe riskiyle karşı karşıya. Türkiye, amonyak ve gübre hammaddelerinin %95´ini ithal ediyor yani dışa bağımlı. Ancak buna rağmen ithal ettiği hammadde ile gübre üreten ve dünyaya ihraç eder konumdayken, AKP akıl almaz şekilde gübre ihracatını yasakladı. AKP iş bilmezliği bir yandan ‘ihracat yapın, döviz kazandırın´ diyor diğer yandan gübre ihracatını yasaklıyor. Katma değer sağlayan gübre gibi ürünlerin ve ithal edilen hammaddelerin gümrük vergileri belirli bir süreliğine sıfırlamalıdır. Yasak, hammaddelerin ihracatına getirilmelidir” değerlendirmesini yaptı.

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

Hatay ormanları yanıyor

  • BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,01% -0,11
  • EURO

    51,14% -0,03
  • GRAM ALTIN

    7275,38% -0,35
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54