İskenderun/SES
Tarımsal girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artışların çiftçilerin tarlalarını ekemez hale getirdiğini ve yem, tohum, mazot, ilaç fiyatlarında tarihte görülmemiş artış yaşarken çiftçilerin tarımsal girdi maliyetlerini karşılayabilmek için daha fazla borçlanmakta olduğunu belirten Milletvekili Suzan Şahin, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasını isteyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Üretimin devamı için düzenleme şart
Çiftçinin üretimdeki en önemli girdilerden birini oluşturan gübreye gelen zamlarla ulaşmasının giderek zorlaştığını vurgulayan CHP´li Şahin, gübrenin azalması ve fiyatın aşırı yükselmesinin tarım ve gıdanın geleceğini de tehdit ettiğini kaydetti. Şahin, “Bu nedenlerle verdiğim kanun teklifi ile çiftçilerin üretime devam edebilmesi, ithalata dayalı bağımlı tarımsal üretim yerine milli tarımın desteklenebilmesi ve tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) kanununda çiftçilerimiz lehine düzenlemeler yapmak istiyoruz´´ dedi.
Yasak hammadde ihracatına getirilmeli
Çiftçinin tarımsal amaçlı kullandığı mazot ve gübrenin vergiden muaf tutulması ve çiftçilerin tarımsal üretim için kullandıkları girdiler için tespit edilecek KDV oranlarının düzenlenmesi gerektiğini belirten Şahin, ‘‘Gübreye son 1 yıl içerisinde %400 zam geldi. Tam 16 kez zam yapıldı. Doğalgaz ve buna bağlı amonyak krizi, ayrıca dövizdeki artışa bağlı olarak gübreye peş peşe zam geldi. Çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle gübre alamıyor, tarlasını ekememe riskiyle karşı karşıya. Türkiye, amonyak ve gübre hammaddelerinin %95´ini ithal ediyor yani dışa bağımlı. Ancak buna rağmen ithal ettiği hammadde ile gübre üreten ve dünyaya ihraç eder konumdayken, AKP akıl almaz şekilde gübre ihracatını yasakladı. AKP iş bilmezliği bir yandan ‘ihracat yapın, döviz kazandırın´ diyor diğer yandan gübre ihracatını yasaklıyor. Katma değer sağlayan gübre gibi ürünlerin ve ithal edilen hammaddelerin gümrük vergileri belirli bir süreliğine sıfırlamalıdır. Yasak, hammaddelerin ihracatına getirilmelidir” değerlendirmesini yaptı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01