“Gümrük vergisi indirildi alımlar durdu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gümrük vergilerinin düşürülmesinin üreticiye zarar vereceğini belirterek, gümrük vergi oranlarının düşürüleceği yönündeki açıklamanın ardından alımların du

3.07.2017 11:11:25
“Gümrük vergisi indirildi alımlar durdu”

 Bayraktar, buğday ve arpada fiyatların düşmemesi için Toprak mahsulleri Ofisi TMO´nun, geç kalmadan acilen müdahale alım fiyatlarını açıklamasını istedi.

Şemsi Bayraktar, Ramazan Bayramı´nın son günü Resmi Gazete´de yayınlanan, et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerini büyük oranlarda düşüren Bakanlar Kurulu kararını değerlendirdi.
Şemsi Bayraktar, 2007 yılından bu yana her Ramazan ayında, gıda talebinin ve tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek ve bu yöndeki uyarılara bu yıl da devam ettiklerini bildiren Bayraktar, üreticide fiyat artışı ve düşüşünün ürün bazında sebeplerini de değerlendirdi.

Rusya ambargoyu kaldırınca…
Bayraktar, şunları söyledi: “Üreticide fiyatı artan ürünlere baktığımızda, kuru soğanda arzın Çukurova bölgemizden sağlanmaktadır. Çukurova bölgemizde yer alan Adana´da hasadın sonuna yaklaşılması, arzın daha çok Hatay´dan sağlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış meydana gelmiştir. Fiyat artışında Rusya´nın kuru soğanda ambargoyu kaldırması da etkili oldu.”


Bayramın son günü Resmi Gazete´de yayınlanan, et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerini büyük oranlarda düşüren Bakanlar Kurulu kararını da değerlendiren Bayraktar, şunları ifade etti: “Enflasyonla mücadele gerekçesiyle, gümrük vergisinin, canlı hayvanlarda yüzde 135´den yüzde 26´ya, karkas ette yüzde 100´den yüzde 40´a, buğdayda yüzde 130´dan yüzde 45´e, arpada yüzde 130´dan yüzde 35´e, mısırda yüzde 130´dan yüzde 25´e indirilmesinin üreticimizi etkilememesi mümkün değildir.”

Üreticiyi ilgilendiren bir konuda, üreticinin temsilcisi TZOB´dan görüş alınmadan, istişare edilmeden karar verilmesinin problemin esas kaynağını oluşturulduğunu da sözlerine ekleyen Bayraktar, ürün fiyatlarının makul oranlara çekilmesinin yolunun ithalat olamayacağını kaydetti. İthalat gibi geçici bir çözüm yerine Bayraktar, şu önerilerde bulundu: “Üreticiden tüketiciye 6,5 kata varan bir makas var. Bu makası daraltmak lazım. Bunun için bir gayret içinde olmak lazım. Bunun dışında sulamaya açamadığımız arazilerimiz var. Toplulaştırma yapamadığımız arazilerimiz var. Bir taraftan planlama yapamıyoruz. Planlama sorunlarıyla karşı karşıyayız. Bunun dışında verimlilik rakamlarımız da düşük. İthalat kısa vadede belki bir miktar fiyatları düşürür ama tarımsal üretime de büyük darbe vurur. Fiyatlar daha sonra yeniden yükselir. Üreticiyi tarladan kopardığınızda üretici büyük şehirlere göç ettiğinde bebeklerin ayağı asfalta bastığında geri dönüş yoktur. Bir daha bu çiftçiyi bulamazsınız. Geri de döndüremezsiniz. Onun için bu hatalı kararlardan biran evvel vazgeçilmesini temenni ediyoruz.”

“Ülkemizde tarım biter, Fransız, Alman buğdayı ile ekmek yapmak zorunda kalırız” uyarısında bulunan Bayraktar, alınan kararla tarımda sürdürülebilirliliğe de zarar verileceğini kaydetti. Bayraktar, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: buğday ve arpada hasat devam ederken, mısırda iki ay sonra hasada girilecekken, gümrük vergilerinin düşürülmesinin üreticimize zarar vereceğini, üretim yapılamaz hale gelineceğini bildirdi.

Yemlik mısırda GDO´lu ürün ithal edilebildiğine de dikkat çeken Şemsi Bayraktar, “ABD´den, Arjantin´den çok daha düşük fiyatlarla GDO´lu mısır satın alınır ve hayvanlarımıza yedirilir. Hayvan etini biz yemiyor muyuz? Dolayısıyla bu GDO´lu ürünleri insanlarda yemiş olacak. Bu kararlar alınırken bunlar niçin hesaplanmıyor, düşünülmüyor? Hayret ediyorum doğrusu” diye konuştu.

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74