“Gümrük vergisi indirildi alımlar durdu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gümrük vergilerinin düşürülmesinin üreticiye zarar vereceğini belirterek, gümrük vergi oranlarının düşürüleceği yönündeki açıklamanın ardından alımların du

3.07.2017 11:11:25 0
“Gümrük vergisi indirildi alımlar durdu”

 Bayraktar, buğday ve arpada fiyatların düşmemesi için Toprak mahsulleri Ofisi TMO´nun, geç kalmadan acilen müdahale alım fiyatlarını açıklamasını istedi.

Şemsi Bayraktar, Ramazan Bayramı´nın son günü Resmi Gazete´de yayınlanan, et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerini büyük oranlarda düşüren Bakanlar Kurulu kararını değerlendirdi.
Şemsi Bayraktar, 2007 yılından bu yana her Ramazan ayında, gıda talebinin ve tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek ve bu yöndeki uyarılara bu yıl da devam ettiklerini bildiren Bayraktar, üreticide fiyat artışı ve düşüşünün ürün bazında sebeplerini de değerlendirdi.

Rusya ambargoyu kaldırınca…
Bayraktar, şunları söyledi: “Üreticide fiyatı artan ürünlere baktığımızda, kuru soğanda arzın Çukurova bölgemizden sağlanmaktadır. Çukurova bölgemizde yer alan Adana´da hasadın sonuna yaklaşılması, arzın daha çok Hatay´dan sağlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış meydana gelmiştir. Fiyat artışında Rusya´nın kuru soğanda ambargoyu kaldırması da etkili oldu.”


Bayramın son günü Resmi Gazete´de yayınlanan, et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerini büyük oranlarda düşüren Bakanlar Kurulu kararını da değerlendiren Bayraktar, şunları ifade etti: “Enflasyonla mücadele gerekçesiyle, gümrük vergisinin, canlı hayvanlarda yüzde 135´den yüzde 26´ya, karkas ette yüzde 100´den yüzde 40´a, buğdayda yüzde 130´dan yüzde 45´e, arpada yüzde 130´dan yüzde 35´e, mısırda yüzde 130´dan yüzde 25´e indirilmesinin üreticimizi etkilememesi mümkün değildir.”

Üreticiyi ilgilendiren bir konuda, üreticinin temsilcisi TZOB´dan görüş alınmadan, istişare edilmeden karar verilmesinin problemin esas kaynağını oluşturulduğunu da sözlerine ekleyen Bayraktar, ürün fiyatlarının makul oranlara çekilmesinin yolunun ithalat olamayacağını kaydetti. İthalat gibi geçici bir çözüm yerine Bayraktar, şu önerilerde bulundu: “Üreticiden tüketiciye 6,5 kata varan bir makas var. Bu makası daraltmak lazım. Bunun için bir gayret içinde olmak lazım. Bunun dışında sulamaya açamadığımız arazilerimiz var. Toplulaştırma yapamadığımız arazilerimiz var. Bir taraftan planlama yapamıyoruz. Planlama sorunlarıyla karşı karşıyayız. Bunun dışında verimlilik rakamlarımız da düşük. İthalat kısa vadede belki bir miktar fiyatları düşürür ama tarımsal üretime de büyük darbe vurur. Fiyatlar daha sonra yeniden yükselir. Üreticiyi tarladan kopardığınızda üretici büyük şehirlere göç ettiğinde bebeklerin ayağı asfalta bastığında geri dönüş yoktur. Bir daha bu çiftçiyi bulamazsınız. Geri de döndüremezsiniz. Onun için bu hatalı kararlardan biran evvel vazgeçilmesini temenni ediyoruz.”

“Ülkemizde tarım biter, Fransız, Alman buğdayı ile ekmek yapmak zorunda kalırız” uyarısında bulunan Bayraktar, alınan kararla tarımda sürdürülebilirliliğe de zarar verileceğini kaydetti. Bayraktar, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: buğday ve arpada hasat devam ederken, mısırda iki ay sonra hasada girilecekken, gümrük vergilerinin düşürülmesinin üreticimize zarar vereceğini, üretim yapılamaz hale gelineceğini bildirdi.

Yemlik mısırda GDO´lu ürün ithal edilebildiğine de dikkat çeken Şemsi Bayraktar, “ABD´den, Arjantin´den çok daha düşük fiyatlarla GDO´lu mısır satın alınır ve hayvanlarımıza yedirilir. Hayvan etini biz yemiyor muyuz? Dolayısıyla bu GDO´lu ürünleri insanlarda yemiş olacak. Bu kararlar alınırken bunlar niçin hesaplanmıyor, düşünülmüyor? Hayret ediyorum doğrusu” diye konuştu.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00