“Gümrük vergisi indirildi alımlar durdu”

“Gümrük vergisi indirildi alımlar durdu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gümrük vergilerinin düşürülmesinin üreticiye zarar vereceğini belirterek, gümrük vergi oranlarının düşürüleceği yönündeki açıklamanın ardından alımların du

 Bayraktar, buğday ve arpada fiyatların düşmemesi için Toprak mahsulleri Ofisi TMO´nun, geç kalmadan acilen müdahale alım fiyatlarını açıklamasını istedi.

Şemsi Bayraktar, Ramazan Bayramı´nın son günü Resmi Gazete´de yayınlanan, et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerini büyük oranlarda düşüren Bakanlar Kurulu kararını değerlendirdi.
Şemsi Bayraktar, 2007 yılından bu yana her Ramazan ayında, gıda talebinin ve tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek ve bu yöndeki uyarılara bu yıl da devam ettiklerini bildiren Bayraktar, üreticide fiyat artışı ve düşüşünün ürün bazında sebeplerini de değerlendirdi.

Rusya ambargoyu kaldırınca…
Bayraktar, şunları söyledi: “Üreticide fiyatı artan ürünlere baktığımızda, kuru soğanda arzın Çukurova bölgemizden sağlanmaktadır. Çukurova bölgemizde yer alan Adana´da hasadın sonuna yaklaşılması, arzın daha çok Hatay´dan sağlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış meydana gelmiştir. Fiyat artışında Rusya´nın kuru soğanda ambargoyu kaldırması da etkili oldu.”


Bayramın son günü Resmi Gazete´de yayınlanan, et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerini büyük oranlarda düşüren Bakanlar Kurulu kararını da değerlendiren Bayraktar, şunları ifade etti: “Enflasyonla mücadele gerekçesiyle, gümrük vergisinin, canlı hayvanlarda yüzde 135´den yüzde 26´ya, karkas ette yüzde 100´den yüzde 40´a, buğdayda yüzde 130´dan yüzde 45´e, arpada yüzde 130´dan yüzde 35´e, mısırda yüzde 130´dan yüzde 25´e indirilmesinin üreticimizi etkilememesi mümkün değildir.”

Üreticiyi ilgilendiren bir konuda, üreticinin temsilcisi TZOB´dan görüş alınmadan, istişare edilmeden karar verilmesinin problemin esas kaynağını oluşturulduğunu da sözlerine ekleyen Bayraktar, ürün fiyatlarının makul oranlara çekilmesinin yolunun ithalat olamayacağını kaydetti. İthalat gibi geçici bir çözüm yerine Bayraktar, şu önerilerde bulundu: “Üreticiden tüketiciye 6,5 kata varan bir makas var. Bu makası daraltmak lazım. Bunun için bir gayret içinde olmak lazım. Bunun dışında sulamaya açamadığımız arazilerimiz var. Toplulaştırma yapamadığımız arazilerimiz var. Bir taraftan planlama yapamıyoruz. Planlama sorunlarıyla karşı karşıyayız. Bunun dışında verimlilik rakamlarımız da düşük. İthalat kısa vadede belki bir miktar fiyatları düşürür ama tarımsal üretime de büyük darbe vurur. Fiyatlar daha sonra yeniden yükselir. Üreticiyi tarladan kopardığınızda üretici büyük şehirlere göç ettiğinde bebeklerin ayağı asfalta bastığında geri dönüş yoktur. Bir daha bu çiftçiyi bulamazsınız. Geri de döndüremezsiniz. Onun için bu hatalı kararlardan biran evvel vazgeçilmesini temenni ediyoruz.”

“Ülkemizde tarım biter, Fransız, Alman buğdayı ile ekmek yapmak zorunda kalırız” uyarısında bulunan Bayraktar, alınan kararla tarımda sürdürülebilirliliğe de zarar verileceğini kaydetti. Bayraktar, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: buğday ve arpada hasat devam ederken, mısırda iki ay sonra hasada girilecekken, gümrük vergilerinin düşürülmesinin üreticimize zarar vereceğini, üretim yapılamaz hale gelineceğini bildirdi.

Yemlik mısırda GDO´lu ürün ithal edilebildiğine de dikkat çeken Şemsi Bayraktar, “ABD´den, Arjantin´den çok daha düşük fiyatlarla GDO´lu mısır satın alınır ve hayvanlarımıza yedirilir. Hayvan etini biz yemiyor muyuz? Dolayısıyla bu GDO´lu ürünleri insanlarda yemiş olacak. Bu kararlar alınırken bunlar niçin hesaplanmıyor, düşünülmüyor? Hayret ediyorum doğrusu” diye konuştu.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13