Tarih: 16.04.2019 10:11

Günde dört bin metreküp atıksu arıtacak

Facebook Twitter Linked-in

Antakya/SES

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), Hassa Atıksu Arıtma Tesisi´nin temelini attı.
Avrupa Birliği´nin sağladığı hibe kaynağından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı´nca (UNDP) ihale edilen tesisin temel atma törenine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, UNDP Türkiye Direktör Yardımcısı Sukhrop Khojimatov ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Beş yılda 1.200 projeyi bitirdiklerini ve yapılan yeni projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden HBB Başkanı Savaş, 'Göreve geldiğimizde ovaya hiçbir şekilde temiz su akmıyordu. Hassa´dan tutun Antakya´ya kadar bütün ilçelerin ya kanalizasyonu yoktu ya da atıksu arıtma tesisleri. Kanalizasyonu olan ilçelerin de arıtma tesisi yoktu. Göreve gelince çalışmaya başladık, ovayı atık sulardan kurtarmak için Kırıkhan, Reyhanlı, Antakya (Serinyol) ve Küçükdalyan-Narlı Atıksu Arıtma Tesislerini bitirip faaliyete aldık' dedi.
Amik Ovası´nda 500 bine yakın nüfusun olduğunu ve bölgede atık suları kanallara ya da derelere verildiğini anlatan Savaş, “Bırakılan atık sular ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında sulama suyu olarak kullanılıyordu. Bizim atıklarımız, ovada yetişen besinlerimizle soframıza geri dönüyordu. Kanalizasyon demek dert demek, göremediğiniz mikroplar demek, hastalık demek. Bu atıklar yüzünden bir kolera mikrobu ile karşı karşıya kalsak hiç farkında olmadan birkaç saat içerisinde 250- 300 insanımızı özellikle bebeklerimizi ve yaşlılarımızı kaybedebiliriz. Hatay, tarih, kültür ve medeniyet şehri. Medeniyet altyapı ile başlar altyapının olmadığı yerde medeniyetten bahsedemeyiz” diye konuştu. HBB´den yapılan açıklamaya göre Savaş, şöyle konuştu: 'Ovada yaptığımız beşinci atıksu arıtma tesisi' dedi.

Tesisin maliyeti 3 milyon 279 bin lira
Arıtma tesisine yönelik teknik bilgi veren HATSU Genel Müdürü Çaparali de, maliyeti 3 milyon 279 bin lira olan Hassa Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı´nın Suriye krizi kapsamında Avrupa Birliği´nin sağlanan hibe kaynağından finanse edildiğini, tesisin yapımının HATSU, UNDP ve İller Bankası işbirliğinde yürütüldüğünü söyledi. Hassa Atıksu Arıtma Tesisi´nin, Uzun Havalandırmalı Aktif Çamur prensibine göre günde dört bin metreküp ve saniyede 46 litre atıksuyu arıtabilecek kapasitede dizayn edildiğini belirten Çaparali, tesisin işletmeye alınması ile birlikte yüzde 90 arıtım sağlanacağını ve Tiyek Deresi´nde oluşan kirlilik ve kötü koku problemi ortadan kaldırılarak çevre kirliliğinin önleneceğini de kaydetti. UNDP Türkiye Direktör Yardımcısı Khojimatov de şunları söyledi: 'Türkiye´de bu tesisin öneminin çok büyük olduğuna inandık. Cömert bir şekilde Suriyelileri ağırlayan Türkiye Cumhuriyeti´nde Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hassa´nın bu cömertliğe karşılık vermesi, bu büyük tesisin burada bulunmasına çok önemli olduğuna inanıyoruz. 60 kişinin çalıştığı tesis Eylül ayında tamamlandığında hem hijyen hem de sağlık açısından çok ciddi faydaları olacak. Bu tesisin, ilçe sakinleri için de çok önemli olduğunu düşünüyoruz.'
Kuran-ı Kerim´in okunduğu törende, protokol üyeleri tarafından butona basılarak Hassa Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı´nın temeli atıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —