Güneş panelleri enerji üretmeye başladı

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), İskenderun Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin Güneş Enerji Santrali (GES) elektrik üretimine başladığını açıkladı.

GÜNCEL 16.07.2020 16:35:28 0
Güneş panelleri enerji üretmeye başladı

Güneş enerjisinin kullanılmasında büyük önem taşıyan panel montaj çalışmalarının tamamlanması ve test çalışmaları sonrası tesisin elektik üretimine başladığını ifade eden HATSU Genel Müdür Mehmet Ali Çaparali, güneş ışığını enerji panelleri ile elektrik enerjisine çevirdiklerini, proje ile zararlı gazların salınımını engelleyerek küresel iklim değişikliği probleminin önüne geçmeye katkıda bulunacaklarını belirtti. Santral maliyetinin yüzde 85´i olan 506 bin 114 Euro hibe programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından, yüzde 15´i olan 89 bin 314 Euro´nun HATSU tarafından karşılandığını belirten Çaparali, toplam maliyeti 595 bin 428 Euro olan tesisin 780 kiloWatt kurulu güce sahip olacağına ve yılda 1 milyon 504 bin 900 kiloWattSaat elektrik enerjisi üreteceğini bildirdi. 

HATSU´dan yapılan açıklamaşa göre, üretilen elektrik enerjisi sayesinde öngörülen yıllık getirinin 1 milyon 303 bin TL olacak ve yaz dönemi (Mayıs-Eylül arası) aylık elektrik üretim enerjisi 151 bin KiloWattSaat ön görülürken, aylık ortalama getirisi de 130 bin 806 TL ön görüldü. Santralin test aşamasında ürettiği enerji ile ilgili verileri aktarılan açıklamada, 25 Mayıs-8 Temmuz tarihleri arasında 214 bin KiloWattSaat elektrik enerjisi üretildiği, bu enerjinin 185 bin 324 TL üretim getirisi sağlandığı, aylık ortalama 150 bin 772 KWH elektrik enerjisi üretildiğini ve aylık ortalama 130 bin 569 TL üretim getirisi sağlandığını kaydedildi. 2020 sonuna kadar ürettiği elektrik enerjisi ile kurumun ödediği 89 bin 314 Euro bedelin amorti edileceğini anlatılan HATSU açıklamasında, 'Bu sayede atmosferden yılda yaklaşık 680 bin kilogram karbondioksit salımı azaltılmış olacak' ifadesine yer verildi.

Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

  • BIST 100

    9538,67%-1,34
  • DOLAR

    38,84% 0,09
  • EURO

    43,77% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4097,28% 1,69
  • Ç. ALTIN

    6626,03% 0,37