İskenderun/SES
Harbiye şelalelerinin rehabilitasyonunda sağlanan mutabakatın birileri tarafından bozulduğunu anlatan Güzelmansur, “Harbiye Şelaleleri şu anda içler acısı durumda. 100 bin metre karelik bir yer öncelikle rehabilite edilecekti, daha sonra toplamda 60 bin metre kare olan ikinci etaba geçilecekti. Bu protokolün imzalanma aşamasına gelindi, gün belirlendi ama protokol imzalama töreni son anda iptal edildi. Niye Harbiye Şelalelerinin çevresini düzenleme protokolünü imzalamaktan vazgeçildi?' diye sordu. 160 bin nüfuslu defne´de devlet hastanesinin olmadığını da anımsatan Güzelmansur, hastane alanın için yer tahsisi yapıldığını ama Sağlık Bakanlığının henüz ihaleyi yapmadığını belirtti.
14 Ortadoğu ülkesine açılan Yayladağı ve Cilvegözü sınır kapılarının kapalı olduğu sürece, Suudi Arabistan ile normalleşmenin ihracata olumlu yansımasının kısıtlı olacağını anlatan milletvekili Güzelmansur, “Suriye krizinden en çok etkilenen illerin başında Hatay geliyor. 600 bin Suriyeliyi 11 yıldır misafir ediyoruz. 14 Ortadoğu ülkesine açılan sınır kapıları kapalı. Şimdi Suudi Arabistan ile normalleşme sürecine girdik. Bu ülkeye olan ihracatımızın artması için bu 14 ülkeye açılan kapıların en azından birini açın. Yayladağı sınır kapısını açın. Sadece Hatay değil, tüm bölge rahat bir nefes aldırın' dedi.
Antakya´da yıkılan Atatürk Stadının yerine millet bahçesinin yapılacağının söylendiğini ama alanda sadece molozların bulunduğunu ifade eden Güzelmansur, Belen´de sona eren otoyolla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: '1.200 kilometrelik otoyol, Edirne´den başlayıp Belen´e kadar geliyor. 1.200 km yapılıyor, ama hükümet sonrasındaki 38 kilometreyi yapmıyor. Belen´e kadar otoyol geliyor, ama Belen´den sonra otoyol yok. İskenderun´dan Antakya´ya veya Antakya´dan İskenderun´a gitmek için sadece Belen´i 15-20 dakikada geçemiyorsunuz. Trafik yoğunluğundan dolayı. Projesi çizilen bu otoyolu bir an önce bitirin.'
İskenderun´da sona eren tren yolunun da Antakya ve Samandağ´a ilerletilmesini isteyen Güzelmansur, “Amik Ovası´nda buğday, mısır, pamuk her şey yetişiyor. Ama bu bereketli Amik Ovası´nın içinde yetişen ürünlerin nakliyesi, ne yazık ki sadece karayoluyla yapılıyor. 50 yıl önce İskenderun´a kadar tren hattı yapılıyor. Ama 50yıldır İskenderun´dan Antakya´ya tren hattı yapılmıyor. Artık Antakya´yı, Hatay´ı üvey evlat olarak görmeyin. Devlet Demiryolları yetkililerine sesleniyorum; İskenderun´a getirilen bu tren yolu 50 yıldır bir kilometre ilerletilemez mi? Oradan Antakya´ya oradan Samandağ´a bir an önce bunun yapılmasını istiyorum' diye konuştu. Samandağ-Arsuz karayoluna ilişkin değerlendirmede de bulunan Güzelmansur, TBMM´de düzünlediği basın toplantısında, 'Samandağ Arsuz yolu, vValimiz tarafından yapıldı, ama bitirilmedi. Kale´ye kadar geldi ve Samandağ insanı Arsuz´a, yine Antakya üzerinden, İskenderun üzerinden gitmek zorunda kalıyor. Yolun 26 kilometresi yapıldı. Son 4-5 kilometresi yapılmadı. Diyorsunuz ki, ´büyükşehir yapsın´. Niye büyükşehir yapsın? Bugün ilçeler arası yol yapmak, büyükşehirin işi değil. İlçeler arası yol yapmak, kara yollarının işi. Serinyol-Madenli karayolunu yapan büyükşehire karayollarının da destek vermesi gerekir. HADO açıldı. HADO Hatay´a büyük bir katkı sağlayacak. Türkiye´de ilk kez bir belediye aracılığıyla uluslararası taşımacılık yapılıyor. Ama HADO´ya gitmek için yine, Belen´e, İskenderun´a geçmek zorundasınız. 28 kilometrelik Serinyol-Madenli yolu yapılınca Antakya´dan Arsuz´a direk geçilecek. Bu yolu Hatay Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Karayollarından bu yolun yapımına destek istiyoruz' dedi.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74