Güzelmansur: Muhtarların giderini bakanlık karşılasın

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, köy ve mahalle muhtarlıklarının hizmet binalarının kira, elektrik, su, doğalgaz, internet, kırtasiye gibi giderlerinin İçişleri Bakanlığı tarafından ödenmesi için kanun teklifi verdi.

TÜRKIYE 12.09.2024 14:04:00 0
Güzelmansur: Muhtarların giderini bakanlık karşılasın

İskenderun/SES
Muhtarların asgari ücret düzeyinde maaş aldığını anımsatan milletvekili Güzelmansur, teklifinde, "Köy ve mahalle muhtarları demokrasimizin ve yerel yönetimlerin halka hizmetteki ilk yüzüdür" ifadesine yer verdi. Hatay'da mart ayında yapılan yerel seçimlerde birçok mahallede çok sayıda aday yarışmıştı. Bu yıl seçimlerde muhtar adayı sayısının çok olmasında, muhtarlara maaş olarak asgari ücret verilmesi, sosyal güvenlik sigortalarının da devlet tarafından yatırılmasının etkili olduğu biliniyor.

50.259 muhtar bulunuyor

Kamu hizmeti görevi gören muhtarların asgari ücret düzeyinde aldıkları ödeneklerin giderlerini karşılamadığını belirten Hatay Milletvekili Güzelmansur, teklifinin gerekçesinde, "Her türlü yetersizliğe rağmen Mahallesinde ve köyünde vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü, taleplerinin yerine getirilmesi adına özverili çalışan muhtarlar mahalle ve köylerinin kültürel ve sosyal dokusunu korunmasına önemli katkılar sunmaktadırlar" ifadesine yer verdi. Güzelmansur, dört sayfalık teklifinin gerekçesinde şunlara da yer verdi: "Ülkemizde seçimle işbaşına gelen 50.259 köy ve mahalle muhtarlığımızda emeklilerinin karşılığında verilen ödenek miktarı ise asgari ücret düzeyindedir. Ne yazık ki bu tutar kira, elektrik, su, internet, ısınma, kırtasiye ikram gibi masraflarını karşılamanı çok altında kalmaktadır. Bu nedenle çoğu muhtarımız bu giderlerini kendi bireysel bütçelerinden karşılamaktadır. Oysa kamu hizmeti veren muhtarlarımızın zorunlu giderlerinin İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılaması gerekmektedir."

“Muhtarlar kamunun hizmetteki ilk yüzü”

Güzelmansur kanun teklifi ile ilgili yaptığı değerlendirmede de "Muhtarlar kamunun hizmetteki ilk yüzüdür. Vatandaşlarımızın sorununu çözer. Taleplerini yerine getirir. Mahalle ve köylerin sosyal ve kültürel dokusunun korunmasına katkı sağlar. Kamu ve özel kesim tarafından yapılan yardım ve bağışları ihtiyaç sahipleriyle buluşturur. Bu ve benzeri görevleri nedeniyle muhtarların verdiği hizmet kamu hizmeti niteliğine haizdir. Muhtarlar aldıkları asgari ücret tutarındaki ödenekle kira, elektrik, su, internet, ısınma, kırtasiye, ikram gibi masraflarını karşılamanın çok altında kalıyor. Bu nedenle çoğu muhtarımız bu giderlerini kendi bireysel bütçelerinden karşılıyor. Oysa kamu hizmeti veren muhtarlarımızın zorunlu giderlerinin İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanması gerekir" ifadesine yer verdi. Güzelmansur, teklifinin, İl İdaresi Kanunu’na ek madde eklenerek, muhtarların hizmet gereklerine uygun her türlü giderinin, bulundukları illerin kaymakamlıkları ve valilikleri aracılığıyla İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanmasını öngörüyor.


İSTE’de rektörlük başvurusu başladı

Tartışmanın nedeni '240 konut'

Kızılay'dan kıyafet yardımı

MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

Taksilere 'yönetim merkezi' uygulaması

"Eğitim, sağlık ve temel ihtiyaçlarda" işbirliği

Araçta 336 tarihi eser

Dörtyol'da 'tefecilik' operasyonu

Ulucami, HBB ile Bursa arasında 'bekliyor'

Okul temizliğine 480 görevli

"Vali" Demiryürek, törenle uğurlandı

Befesa'da anlaşma sağlandı

Yağışlar olumsuz etkiledi

"Çocuk cinayetleri politiktir"

  • BIST 100

    8778,17%-0,18
  • DOLAR

    34,23% 0,02
  • EURO

    37,16% -0,17
  • GRAM ALTIN

    3004,48% 0,32
  • Ç. ALTIN

    4978,90% 0,12