Çıplak gözle saptanabilen duvar örgüsü ile tesfiye edilen yükseltilerde toprağa sıkışmış parçaların Anıtlar Kurulu tarafından incelenmesi çağrısında bulunan yöre sakinleri, alandan kaldırılan hafriyatın da incelenmesini talep etti.
İmar planı değişikliği 14 Aralıkta bir aylık süre ile askıya çıkartılan alandaki buluntu iddiası, Arsuz Belediye Meclisi´nde de gündeme geldi. Alana cami yapılması konusunda, Mimarlar Odası tarafından Hatay İdare Mahkemesinde yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davanın devam ettiğini hatırlatan Arsuz Belediye Meclis Üyesi Sadet Berkyürek, eser niteliğinde olabileceği düşünülen parçaların, zeminden yaklaşık 1,5 metre derinliğe kadar toprak alınmasıyla çıplak gözle görüldüğünü; duvar örüntüsü ile kırık seramik parçalarının ‘buluntu´ olarak değerlendirildiğini kaydetti.
Berkyürek, “Plan değişikliği 14 Aralık´ta askıya çıkartılan alan ile ilgili konunun, kültürel mirasın korunması boyutu da söz konusu. Gözlemler, tespitler ve çekilen fotoğraflar, alanda sondaj kazısı yapılması gerektiğini gösteriyor. Benim de fotoğrafla tespit ettiğim, çıplak gözle gördüğüm 1-2 nokta var ki, bir araştırma/sondaj kazısını zorunlu kılıyor. Tarihi eser olabileceği düşünülen bulunduların çıktığı alanın, Rosus antik kentinin devamı olabileceği üzerine yaygın görüş ve gözlemler hakim. Zeminde bir adım atılmadan Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu´nun alana sahip çıkması gerektiği görülüyor” diye konuştu.